Soru - Cevap (ARACI KURUMLAR)

  •  A 
SE*** ER*** 08.02.2023 12:51
Konu / Hisse Kodu: ARACI KURUMLAR
2- dün borsa yetkilileri ile aracı kurumlar arasında borsanın kapatılıp kapatılmaması konusunda toplantı yapıldığı(aracı kurumların böyle bi yetkisi yokmuş) ve bir büyük banka genel müdürünün ve 1 aracı kurumun borsa kapatılsın demesine karşılık diğer tüm aracı kurumların borsa kapatılmaması konusunda görüş belirttiği söyleniyor bilginiz varmı ? aracı kurumumdan beni ve tüm yatırımcıları, hepsini geçtim deprem bölgesindekileri düşünmedikleri için tüm portföyümü bu iki kurumdan birine taşıyacağım
Cevap 08.02.2023 13:10

Bunlar tamemen spekülasyon. Benim bu konudaki görüşümü pazartesiden beri biliyorsunuz. Aracı kurumların ve bankaların başındaki insanların da depreme duyarsız olacağını sanmam. Ayrıca benim duyumum ise, tam tersi çoğunun kapanması gerektiği görüşüne karşılık, 1-2 kurumun kapanmaya muhalefet ettiği şeklindeydi. Dediğim gibi, içinde olup bizzat şahit olmadığımız için bunların hepsi spekülasyondan ibaret şu an için. Ama her şeyden öte böyle bir konu zaten aracı kurum ve bankaların insiyatifine bile bırakılmaz. Bu sorunun bile sorulması anlamsız. Bunu yetkili kurumlar olarak BIST yönetimi ve SPK'nın otomatik yapması gerekirdi. 

Beklenti yazımda HSBC bombalanması ve 1999 depremi sonrası yapılanı yazdım. İkisinden de çok daha büyük bir felaketi yaşıyoruz. Anında kapanmalı en erken 13 Şubat Pazartesi'ye kadar kapalı kalmalıydı. İşte neden durmadan kurumların başında liyakat sahibi kişilerin olması gerektiğini savunuyoruz bu yüzden. Eğer böyle bir soru işlemlere aracılık yapan kurumlara soruldu ise zaten karmaşaya davet çıkartıyorsunuz demektir. Buna gerek kalmadan kapatma kararları eskiden olduğu gibi çoktan alınmalıydı.

Belli başlı kurumlardan çok yüksek tutarda satışlar yapıldığını gördük. Bunların yabancı fon işlemleri olduğu söyleniyor. Yabancı ise, ülkedeki durumda kendini düşünmesi normal olabilir. Ama piyasa düzeni ve ülkenin öncelikleri için, bu imkan kimseye verilmemeliydi. Bunda da bir hatalı aranacaksa BIST ve SPK yekili karar organlarıdır diye düşünüyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_