Soru - Cevap (Bist-Spk)

  •  A 
HA*** SÖ*** 13.01.2023 15:32
Konu / Hisse Kodu: Bist-Spk
Merhaba Aydın bey
Yazılarınızda bist ile ilgili düzeltmenin normal ve gerekli olduğunu, sağlıklı bir yükselme olabilmesi için düzeltme gelmesi gerektiğini zaten belirtmiştiniz. Fakat bazı siyasetçilerimizin Bist halkında küçük yatırımcıyı hatta spk yı da uyaran açıklamalar yaptığını görmekteyiz.
Bu açıklamalar uzun vadede borsa yatırımcısını tedirgin ediyor ve sizin beklediğiniz olumlu havaya da ters düşüyor.
Sizin de konuyla ilgili görüşlerinizi bilmek isterim.
Teşekkürler.
Cevap 13.01.2023 16:12

İkisi bir birinden farklı. Borsalar yükselir düşer, düşer çıkar. Ama pay piyasası ters repo imkanının bir anda sonlandırılması, varlık fonunun borsadan şirket ortaklığı açıklaması gibi konular hassas gelişmeler. Bunların piyasaları suni manüpüle etmesi, ya da baskılaması söz konusu olur. Bu bilgilere göre önceden davrananlar varsa araştırılmaları gerekir. Yoksa, biz bimezken birileri pay piyasası ters repo imkanı ile kredi kullanımının sonlanacağını bilirse, hisselerini ve açığa satışı yapar, sistemdeki kredi tutarlarını biledikleri için de piyasası satış baskısı ile, fonların ve kredili şahısların stoploss yapmalarını zorlarsa, bu adil bir piyasa düzeni olmaz. Siyasiler bu konularda uyarılar yapıyorsa, insan rahatsız oluyor. Bu işler gerçekse, o zaman tahminler hep etkilenir. Ama hepsine rağmen, seçimlere giderken pozitif bir hava tercih edilecektir diye düşünüyorum. 

Ama büyük hisse taşıyanlar, seçimde iktidar değişimi olacağını düşünüyorsa, kendileri de sonrası gelişmelerden, incelemelerden çekiniyorlarsa, o zaman satıp, paralarını seçimden önce çekmeyi tercih edebilirler. Bu durumda da bu şekilde derin satışlar söz konusu olabilir. Ama şimdilik benim için bu satış teknik bir düzeltmedir. Araştırılacak bir tarafı varsa, SPK bu incelemeyi yapar diye düşünüyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_