Soru - Cevap (İyi aksamlar hocam, MİPAZ)

  •  A 
AB*** KA*** 12.12.2022 20:46
Konu / Hisse Kodu: İyi aksamlar hocam, MİPAZ
Hissesinin 9 aylık karı sermayesinin 5 katı olarak görünüyor.Halka açık hisse adeti 36.5 milyon.Ancak negatif bir durum olarak bir onceki bilancoya bakinca duran varliklar nerdeyse bitmiş ve yerine yuksek miktarda donen varlik dahil olmuş.Bu derece piyasada az hisse ile işlem gören ve yüksek karlı bilanço açıklayan hissenin, sizin uzun vade yatırım hisselerinize almanıza engel durum finansal açıdan nedir?Tesekur ederim.
Cevap 12.12.2022 23:00

Mipaz sahip olduğu taşınmazların değerlemesi ile bu karları açıklıyor. Ama mülk satışı şeklinde olan karların sürekliliği olmaz. Geçmiş yıllarda teknik öngörülerime sahip olduğu arazilerde imarlarşma beklentileri ve teknik görüntüleri ile yer almıştı. Ama bu sene çok ilgilenmedim. Yoksa teknik olarak yine al/sat tablolarıma girebilirdi. 

Gayrimenkul şirketlerinde de benzer durumlar var. İnşaat maliyetleri ve konut fiyatları arttığı için muhtemelen gayri menkul şirketlerinin karları da artabilir. Ama bu karlara rağmen bile hisse değerlerinin ciddi düşüşler yaşadığı çok görülmüştür. Çünkü gayri menkul şirketlerinde de karlılıkta süreklilik önemlidir. Bu fiyatlarla bu durumun çok sürekli olacağını düşünmüyorum. Sonra sanayi şirketleri devam ederken, gayrimenkul değerlemeleri ile yollarına devam edenler alternatif kayıplara neden olabilirler diye, bu alandaki şirketleri uzun vadeli listelerime prensip olarak koymayı uygun görmüyorum. Bu onların aradaki dönem yükselmeyeceğinden değil, sadece benim izah ettiğim prensipten dolayı aldığım bir karardır.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_