Soru - Cevap (2023 yili)

  •  A 
BU*** TA*** 27.11.2022 20:32
Konu / Hisse Kodu: 2023 yili
Ömer Koç, "Masraflarınıza dikkat etmenizi, çok elzem olmayan harcamalarınızı ertelemenizi rica ederim" tweetirde bugun gundem oldu hocam bu soz. Sizin gorusleriniz nedir? Gecen sene bu zamanlar hep uyardiniz cok sert bir kis gorecegiz demistiniz ve gercektende fazlasiyla gormustuk , bu sene de boyle bir kis beklentiniz var mi? Ozellikle dolar tutulamazsa 25 tl leri gorurse cok degisik bir surece girebilirmiyiz.
Cevap 27.11.2022 23:28

Son beklenti yazımda ülke olarak makro dengelerimizdeki bir çok risk ve belirsizliği yazdım biliyorsunuz. Ama diğer taraftan da elde ne imkan varsa, seçimlere kadar bu baskının sürmesini bekliyorum. Bunu başarırlar maşamazlar net bir şey söylemek mümkün değil. Son olarak Suudi Arabistan ve Katar'dan yeni swap anlaşmalarının beklendiği yazılıyor. Olacak mı, çapı ne bu detayların hepsi önemli. 2023 başında Karadeniz doğalgazı sisteme girecek mi, ne kadarlık bir üretim ithalatın yerini alacak bunların hepsi önemli detaylar. 

Riskler ve belirsizlikler gerçekten çok yüksek. Ama şirketler ve bankalarımız kar açısından krizlerle baş edecek güçteler. Bu kış da dünya için, özellikla AB için zor geçecek diye bekliyorum. Ama bizim tarafta çok fazla denklem var birbirini etkileyen. Misal Rusya yaptırımları nedeniyle Türkiye'ye yönelmiş çok ciddi Rus sermayesi söz konusu. Aynı şekilde Ukrayna ve Ruslardan çok ciddi konut alımları var. Bunlar olası riskleri bir oranda dengeliyorlar.

Ayrıca eğer dolar tutulamazsa endflasyon patlar. Bunu istemezler. Öyle bir durumda faizler bir anda artar. Ama o zaman da kurlar kontrol altına alınsa da ekonomi daralır. Çok karışık bir durum. Ama risk var. Sadece riski en azından seçime kadar öteleme kararlılığı da var. Bu nedenle, bu başarılırsa seçimlere kadar bu şekilde devam edebiliriz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_