Yazılarımda bu bankalar tavan tavan yükselirken bu yapılanın yabancı eliyle olmadığı, bana göre manipülasyon yapıldığı görüşümü birçok kez yazdım, söyledim. Bu operasyon tersine döndüğü anda taban taban düşüşleri ve endeksin genelinde devre kesicilerin oluşacağını daha önce yazdım. Kişilerin hesaplarında ortaya çıkan teminat açıklarının, ilgili hesap sahiplerince karşılanamadığı takdirde, kurumun sorumluluğu olduğunu da yazdım. Bu nedenle bu işlerin sonunda bazı kişi ve kurumlardan ciddi batışlar, sermaye erimeleri yaşandığını duyabiliriz diye yazdım.
Ben bunları yazarken, ilgili hisseler, bankalar tavanlamaya devam ediyorlardı. Şimdi ise bir süredir yaptığım uyarının düşüişlerini yaşıyoruz. Aynı şekilde şimdi gözler vade sonunda olacaktır. Bakalım vade sonunda bu teminat işleri çözülecek mi göreceğiz, bu nedenle vade sonları bağlanana kadar piyasanın düşüşü sürebilir uyarılarım son beklenti yazımda dahi var.
Kısacası bana attığınız bu yazı, benim uyarılarımın benzerlerini farklı bir dille ve gecikmiş bir zaman diliminde anlatıyor. Ne kadar gerçektir, nasıl çözülecek yaşayıp göreceğiz. Ama ben birçok hissede yaşanan bu düşüşlerin alım fırsatı olacağı görüşümü koruyorum. Sadece yeri ve zamanı değişik olabilir. Olası vade sonu riski çözülemezse daha altlardan almak imkanları ortaya çıkabilir diye zaten, düşüş halinde desteklerden kademeli alıma uygun uyarıları yapıyorum.
Ama nihayetinde bu işleri yapanların içinde olmadığımız için boyutunu tam olarak bilmek imkanımız yok. Yaşayıp sonucu göreceğiz. Önceden çözülecek mi, yoksa vade sonu krizi yaşanacak mı göreceğiz. Ama birileri zora girecek diye piyasa bitmez, yok olmaz. Yok olanlar olur, kalanlarla yola devam ederiz. Sonrasında çok daha sıkı denetimler uygulanabilir. Bu mümkün ve zaten olması gereken işlerdi. Şu an yapılan bir koyundan, yani spottan, birçok post çıkartmak. Varantlar, vadeliler, opsiyonlar. Nedir bu? Bu işler normalde hedge için yapılır. Ama bizde piyasaları kumarhane haline getirmek için yapılıyor. Böyle bir piyasayı da düzenleyici kurumlar doğru denetleyemezlerse, koruma kurallarını zamanında ve tam uygulayamaz-koyamazsa bu tarz krizler yaşanır. Biz de bunu yaşıyoruz.
Kısacası benim düşündüklerimi zaten önceki yazılarımdan fazlası ile biliyorsunuz. Sistemi, piyasayı bozanlar kimse temizlensin ve cezaları neyse çeksinler ki, yatırımcılar bu tip kişi ve kurumların oyuncağı olmasınlar.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_