Halka açıklıkları dediğiniz gibi. %50-%55 arasında. Gelişmiş ülkelerde halka açıklıklar çok daha yüksektir. Hatta şirketlerde yönetim kuruluna hakimiyet bazen %20 üzeri paylarla bile elde edilebilir. Ama maalesef bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde ise, sermaye ihtiyacı duymayan, işleri her zaman gayet iyi olan şirketlerin halka açıklıkları çok düşük oranlarda oluyor.
Önemli olan bilanço gelişimidir. Eğer bilanço karlılığı ciddi ve istikrarlı şekilde artarsa, bu takdirde ilgili şirketlerde yönetime hakim olma, yönetim payını elden kaçırmama endişesi ortaya çıkar. Bu da piyasadan ekstra hisse alımlarının daha yüksek olmasına neden olur.
Hatırlar mısınız, ya da biliyor musunuz bilemiyorum ama kardemirde bir zamanlar alacakları maaş ve tazminat hakları karşılında işçilere hisse dağıtılmıştı. Bu süreçte halka açıklık payı çok yüksek oldu. Şu an a %78, b %67, d ise %92 halka açıklığa sahip. Ama karlılık devamlı arttığı için, kötü piyasalarda bile çok ciddi yükselişler yaşandığını gördük. Sebep ise, ortakların kendi aralarında yönetime sahip olma davranışları oldu.
Ama eğer karlık artışı ve şirket büyümesi geçici ise, o zaman maalesef halka açıklık oranı yüksek şirketlerde ortaklardan satış baskıları yaşanır. Bu nedenle bizim için önemli olan karlılıktaki artışın istikrarlı olması olacaktır.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_