Soru - Cevap (yüksek enflasyon)

  •  A 
SE*** KI*** 03.02.2022 10:06
Konu / Hisse Kodu: yüksek enflasyon
Selam günaydın Aydin abi yıllık bazda enflasyonun % 50 yi bulduğu hatta yıl boyunca yüksek seyredeceği bir ortamda borsa bu yıl ne kadar yatırımcısına acı çektirebilir ki ? Eski borsacı abilerimizden aracı kuruma gittiğim 2015 yıllarında şunu duyardım ! Eskiden enflasyon yüksek olduğu dönemlerde borsa da hisseler yılda 3-4 kat giderdi. Böyle bir şey yaşanması bu yüksek enflasyon döneminde de mümkün olur mu ? Teşekkür ederim.
Cevap 03.02.2022 10:33

Evet eskiden öyle olurdu. %500 - %1000 - %1500 artan hisseler görürdük. Enflasyonun yüksek olduğu ortamlarda, ürününüz enflasyonu yansıtabileceğiniz bir ürün ise karlılıklarınız daha da artar. Bu nedenle hisse fiyatlarında yüksek artışlar görebiliriz. 

Ama zaten son faiz kur politikasının enflasyonu arttıracağı uyarılarımız nedeniyle, bu enflasyonun şaşırtıcı, sürpriz olmayacağını hepimizin biliyor olması lazım. Burada bu tablonun asıl cari denge açığında rekor kırması iktidar temsilcilerine sürpriz olmalı! Çünkü rekabet avantajı ile kur yükselişinin olumlu olacağı ifade ediliyordu. Ama tablo cari denge açığında da rekor kırılması nedeniyle böyle olmadığını gösteriyor.

Tüm şehirlerimizi üretmediğimiz doğalgaza bağladık. Şirketlerin enerji ihtiyaçlarının çoğunluğu da benzer şekilde doğalgaza dayalı. Hal böyle iken, artan ve artacak kurların ülkemize büyük faturalar çıkartacağını, yıllık toplam vergi yükü ile kıyaslayarak bile anlattım. Şu an bu tabloların yaşanması bana ve bizlere sürpriz değildir. Ama ülkenin iyi yönetilmemesinin yansıması olduğunu bilmenizi isterim.

Evet doğru, borsa yatırımcısını bu enflasyondan koruyabilir. Ama ülkede herkes borsa yatırımcısı değil. Sabit gelirli vatandaşlarımızın çok büyük zorluklar çekmesi kaçınılmazdır.

Ayrıca borsa için, ekonomik ve finansal belirsizliklerin zirve yapacağı tarih ve oranlar çok önemlidir. Bu ana ve oranlara kadar borsa yükselişleri sınırlı kalır. Asıl yükselişler zirve oluştuktan sonra başlar. Bizdeki sorun biz hatalara devam ettiğimiz için zirve tarihi sürekli gecikiyor. Olası zirve oranları da devamlı yükseliyor. 

Bu durum sürdükçe ülkenin ödeme güçlüğüne düşme riski artar. İşte bu durumda neler olur, o ise apayrı bir risk yaratan önemli bir belirsizliktir.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_