O konu artık çok etkili olmaz. Kısmi kur düşürür ama sonra nasılsa yine düşürecek beklentisi olacağı için kurdaki tedirginlik kolay geçmez. Tam indirimler biterken, bu sefer de FED artış tarihine yaklaşacak. O zaman da FED baskı unsuru olacak dünya için.
Bizim doğru maliye-kamu harcama politikası ile, bütçede % 5 gibi faiz dışı fazla hedefi ile falan ekonomik durumumuza güven getirmemiz, ikili ilişkilerdeki risklerimizi son aerdirmemiz lazım. Bunlar olmadan sadece kur karşılığı ucuz kaldık diye bu tepkileri görürüz. Ama dediklerim olursa, not artışları başlar. İşte o zaman fon ve yabancı girişleri her alanda artar.
Hane halkının mevduatının % 56.7'si DTH olmuş. Hala piyasalara güven duyulmuyor. Bu güveni sağlasak, zaten hane halkından çözülmeler bile kurun gerilemesine yeter.
Ama onlara hiç bakmayın. Bilançosuna göre ucuz olan ve sonraki bilançoları da iyi gelmesini beklediğim hisselere odaklanın. Adlarını hep yazıyordum, bankalar, holdingler, demirçelikler, tkfen, ısmen, beyaz eşyalar, kozalar diye yazıyordum. Bakın bu hisselerin bir ay önceki fiyatlarına ve şu anki seviyelerine. Yani genelde bu kadar risk varsa, BIST olarak değil de, hisse bazlı odaklanmak daha doğru.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_