Soru - Cevap (BIST)

  •  A 
ÖZ*** ÇÖ*** 21.04.2021 15:51
Konu / Hisse Kodu: BIST
Aydın Bey merhaba, an itibari ile birçok destek kırılmış durumda henüz tam kapanma vb. haberler gelmeden..Çıksak mı, beklesek mi, yoksa dediğiniz gibi bu gapların bir gün kapanacağını düşünürek ekrandan uzaklaşsak mı bilemiyorum..
Cevap 21.04.2021 16:34

Yani uyarılar ilk yapılmaya başlandığında çıkmak ya da ciddi hisse azaltmak doğru olurdu. Şimdi teknik bakınca düşüş riskinin arttığını görüyorum ve bunu da yazıyorum biliyorsunuz. Ama artık buradan çıkmalı diyemem. Çünkü bir doğru karar ve uygulama bir anda çok sayıda hisseyi tavan da yapabilir. Ama maalesef biz nedense sanki bu piyasayı nasıl bozabiliriz diye düşünüp kararlar alıyoruz. 

Hatırlayın, Ağbal zamanında alınan faiz kararları sonrası, Türkiye için beklentiler her alanda yukarı revize oluyordu. Yabancı fonlar bunları yaparken de en geç haziranda faiz indirimleri başlar diye kendileri yazıyordu. Dolar kuru 6.89'a inmişti.

İşte tam da o günlerde pas geçilen PPK toplantısı günü benim önerimi hatırlayın! 100 baz puan daha faiz artışı yapılmalı, böylece kurların buradan yukarı tepki vermesi önlenmeli, ama aynı anda da TCMB döviz alım ihalelerine geçilmeli, böylece fazla düşmesi de engellenmeli. TCMB kontrolünde döviz alımları ile rezerv artışı sağlanmalı diyordum. O tarihte bu dediğim yapılsaydı, piyasa döviz alımları TCMB tarafından yapılacağı için bundan rahatsız olmayacak, tam tersi rezevler güçlendiği için daha bile olumlu görülecekti. Ama biz ne yaptık, bir gecede hiç beklenmeyen bir anda TCMB başkanını görevden alıp, faiz artış kararına çok sert tepki veren bir kişiyi başkan olarak atadık. Sonrasında olanları görüyorsunuz. Tüm beklentiler aşağı yönlü revize edilmeye başlandı. BIST ve kurlar da gördüğünüz şekilde baskı altına girdi.

Şimdi iyi mi yaptık, kötümü yaptık siz karar verin. Ama yine de buradan kimseye satın diyemem. BIST de, hisselerin çoğu da ciddi iskontolu haldeler. Ama bu durum düşmelerine de mani değil maalesef. Ben yatırımcı olarak hisselerine güvenenlerin ekran kapatmasını, işler düzelene dek ekrana bakmamasını doğru bulurum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_