Buradaki hisselerin bir kısmı muhtemelen TOGG tedarikçisi olacaklar diye de bu hareketleri yaptılar ve yapıyorlar. Yoksa aldım unuttum demek her zaman doğru mantık değil. Misal uçuk kaçık fiyatlar olmuş. Hesaplayınca artış oranı akla sığmıyor. Şimdi bazen bunları realize etmek gerektiğini bilmek lazım. Hisse 30 TL'den 1.300 TL olmuş. Yani az mı. Daha ne yapmalı. Gider mi gidebilir. Ama 800'e düşer mi, o da olabilir. O zaman da aradaki 500 TL düşüşün ilk alım fiyatına oranının aslında ne büyük bir yüzde olduğunu unutmamak lazım.
Yok ama ben aldım bir daha satmamsa mantık. O zaman da bir daha hiç sormamak arsam var bir gün inşaat yapacağım diye düşünmek lazım.
Uzun vade hisse çalışmasını o tablodaki gibi yapmam sanki uzun süre zor gibi geliyor bana. Rakamlar sağlıklı değil. En basiti mevcut F/K, pd/dd oranlarına baksam şu an borsadaki hisselerin % 90 için satış öngörüsü girmem gerekir! Yani neredeyse çoğu fazlası ile primlendiler. Şu an alınırken sorun yok. Ama bir yerde çekildiler mi, o zaman da çoğunda uzun süreli düşüş ya da yatay fiyatlamalar olacak.
Yani neye göre hangi fiyat hedefi vereceğim bilemiyorum. Misal ulaştırma şirketleri. Zararlarını bilançolarında geri kazanmaları belki en az 2-3 seneyi bulacak. İyi de, az daha yükselseler, en iyi zamandaki fiyat zirvelerine gelecekler neredeyse. Şimdi ben neye göre bunları değerlendireyim ki? Çoğu spekülatif-manipülatif fiyatlanıyorlar.
O nedenle benden bu tabloyu istemeyin. Bunun dışında sektörel olarak yazıyorum zaten. Teknoloji, beyaz eşya, otomotiv ve yan sanayi, savunma, demirçelik, çimento, enerjilerin faaliyet alanı geniş olan enjsa gibi olanları ama onlar da fiyatlandılar zaten. Yüksek bedelsiz potansiyelli olanların fiyatları inanılmaz seviyelerdeler. Şimdi o tabloyu da yazsam, çoğu primlendi. TOGG tedarikçileri uzun vadeli yatırım şirketleri arasına gireceklerdir. İyi de adlarını açıklamadılar ki daha. Ama piston, elektrik, teknoloji, yazılım, parça, lastik, cam, döşemeler, yassı çelik alanında alanında çok sayıda şirket tedarikçi olacak. İyi de bakın bu alana giren çok sayıda hisse zaten çok önceden beri belki de bu nedenle yükseldiler zaten. Yani bizler adını öğrendiğimiz zaman gelen alımlarda bazılarını gelen alıcılara verebilirler.
Kısacası olası tekniklerine göre paylaştıklarımı takip etmenizde yarar var. Diğer konu çok zor. Siz bakmayın açıklanan raporların beklentilerine. Misal Tuprs için yüksek fiyat hedefleri açıklanıyor. İyi de bir-iki ay evvel düşerken de çok kötü beklentiler söyleniyordu. Yani piyasanın yönüne göre algılar ve raporlar bir anda değişebiliyor. Böyle bir listede çok hassas ifadeler kullanmak gerekir. Ama bunu aynı hassasiyetle uygulayabilmek yatırımcı için çok kolay olmaz.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_