Müjde konusunda da çıkacak olası gazın bugünden yarına ekonomiye katkı vermeyeceğini yazdım. Hatta Petkm'e etkisi sanırım % 10, Tuprs'ta ise % 3 civarı diye de belirterek, ekstra yükselişler sonrasında sert satışlar olabileceğini yazdım.
Petkm için 4.70 revizeli açık duran öngörülerim düşerken eleştiriliyordu. Tuprs açık öngörü daha düşer mi deniyordu. Müjde esnasında 4.70 hedefli petkmleri 4.96 açılış fiyatı ile müjde sabahı revize edip ciddi gerçekleşmelerle kapattım. Sonra petkm ne oldu biliyorsunuz. Aynı şeyi tuprs için de yaptım. Sonra o da sert düştü. Bu arada açık bir öngörü hedefini yukarı revize etmek de bir öngörüdür aslında. Bunu da dikkate alıp ilgili hissede alım yapılabilir.
Enjsa bilançosu sonrası müjdeden iki gün önce öngörü yaptım aynı dün gerçekleşti. Ama müjdeye rağmen sonra düştü. Diğer enerjilerde de müjde sonrası sert kayıplar oldu. Şimdi bunları birebir yapmış ve sonrasında da geri gelebileceklerini yazmışken, şimdi bana enerji ve petrokimya öngörüsü yapabilirdiniz demeniz hakikaten objektif mi?
Ayrıca müjde altın tepsi diyorsunuz, peki öyle ise müjde 21 Ağustos cuma verildi. Tekniklere bir bakın, o gün ve sonrasında akener, ayen, petkm, tuprs, zoren, aksen ne oldular? Madem müjde altın tepsi bu hisseler neden birkaç gün bu denli sert düştüler?
Bakın tekrar ediyorum, sizler için neden ve hangi sektörden kazan elde ettiğiniz önemli olmamalı. Yeterli sayıda hisse öngörüsünden getiri elde etmek önemli olmalı.
Bununla birlikte, bana da gereğinden fazla yük yüklemeyin lütfen, dünyada bir çok uzmanın ve yetkilinin, Türkiye'de birçok uzman ve yetkilinin görmediği her şeyi benim stratejist sıfatı kullandığım için atlamadan görmemi de beklemeyin. Keşke bunu yapabilsem. Ama inanın kolay değil. Hatta çoğunluk satarken ve bana endeks 60-44 bin olacakmış korkularını sorarlarken benim o alım öngörülerini yapabilmiş olmamı çok hafife almayın.
Son 10 günde de 17 öngörü var. Şimdi piyasada faiz, kur ve akdeniz gerilimlerini düşünün. Peki yarın çatışma çıksa hisseler sert düşse, bana hiç kimse bu risk zaten belli değil miydi aydın bey neden beklemediniz de denemez mi? İnanın mevcut risklerimizden ciddi şekilde de çekiniyorum. Buna rağmen ancak bu kadarına cesaret ediyorum.
Enflasyonun altında verilen konut kredileri, dövize yapılan baskıya rağmen yükselen kurlar, bankalara kesilen rasyo cezaları nedeniyle düşen bankalarda açık kalan maliyetli öngörüler kime soruluyor sonra görüyorsunuz değil mi? Doğaldır ki bana. Çünkü öngörüyü yapan benim. İyi ama kamunun enflasyonun yarısı faizle, sadece % 5 peşinatla, 2 yıl ödemesiz kredi vermesi kararını da bilmem mi gerekiyordu?
Lütfen benden gereğinden fazla beklentiye sahip olmayın. Bundan sora da bir çok öngörüm gerçekleşmeyebilir. Çok sayıda sektörü ve hisseyi kaçırabilirim. Göreceğim ama cesaret edemediğimden öngörü yapamadığım hisseler yine olacaktır. Ama benim on yıllık istatistiklerim ana sayfada var. Bu istatistikler uzun süredir o oranlarda sürüyor. Demek ki, gerçekleşmesi ne kadar ise, gerçekleşmeyenler de o oranlarda devam edebilir.
Bu nedenle benim göremediklerime değil de, gördüklerimin sayısına ve gerçekleşme oranlarına odaklanın derim. Keşke yaptığımın iki katı öngörü sayısı olsa, keşke % 100'e yakını gerçekleşse. Ama % 1 bile gerçekleşmese birine denk gelecek bunu lütfen bilin.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_