Dava takvimini o kadar bilmiyorum. Sadece sanırım 10 Şubatta olacak duruşma süre talebi ile 25 Şubat'a ertelenmişti. Ama karar ne zaman çıkar, duruşmalar ne kadar sürer bu detaya hakim değilim.
Bankalar konusundaki öngörülerimi değiştirebilirim derken, son dönem verdiğim açık banka öngörülerim vardı halkb ve ısctr. Onların dirençlerini aşağı revize edip kapatırmıyım diye düşünüyordum ama bugün yüksek başlayınca buna gerek kalmadan gerçekleşiler zaten.
Piyasayı bozacak boyutta bir ceza piyasayı genelde olumsuz etkiler ama sonra misal kurlar artsa, ihracat yapan şirketlerin işleri açılır. O sektör hisselerine yarar. Yani piyasadaki olası olumsuzluk her sektör ve hisse için derin ve kalıcı olmaz. Önemli bir kısmında pozitif görünüm sürer. Ama bunun analizi şimdilik detaylı yapılamaz. Nihayetinde ceza olacak mı, olmayacak mı, olursa ne kadar olur bunların hiç birisi belli değil. Ayrıca geçtiğimiz dönem bir çok gelişmiş batı ülkesinin bankasına da benzer cezalar kestirler. Sonra pazarlıklar başlıyor. Cezaları çok ciddi oranlarda düşürülüp ödendi ve bu sorundan kurtulmuşlardı. Bunların hiç birisini bilmiyoruz. Kaldı ki, Türkiye ile ilişkileri kopartacak bir kötüye gidişi göze alacaklarını düşünmediğimi bu işin bir yolunu bulacakları hakkındaki görüşümü de çok kez tekrarladım. Ama her ihtimale karşı bankalardan uzak durmayı tercih ettim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_