Soru - Cevap (Borsa)

  •  A 
YU*** GÜ*** 11.12.2018 20:09
Konu / Hisse Kodu: Borsa
Degerli musterimiz, KUYASP-KUYUMCUKENT GAYRIMENKUL YATIRIMLARI A.S. 11.12.2018 itibari ile %100 oraninda bedelli sermaye artirimina baslamistir.Bedelli sermaye artirimina katilmak ISTEMIYORSANIZ Ruchan kuponlarinizi 19.12.2018 tarihine kadar satabilirsiniz.Bedelli sermaye artirim kullandirimi 25.12.2018 tarihinde yapilacaktir.Borsada kuyas kuyumculuk yatırım ortaklığı %100 bedelli sermaye arttırımına gidiyor.Ben hisselerimi ve Rüçhan hakkını satmak istemiyorum. Benim için olumlu mu olur.
Cevap 12.12.2018 05:51

Günaydın.

Aslında gold üyemiz olmayanlardan gelen sorulara cevap vermiyorum. Ama normalde yatırım uzmanlarınızın ya da çalıştığınız kurumlardaki temsilcilerinizin sizleri aydınlatması gerekli olan bu sorular çok önemli olduğu için yine de bilgi vermek istedim!

Bedelsiz sermaye artışlarına ve temettü ödemelerine katılım otomatik olur. Bedelsiz sonrası yeni paylar ya da temettü tutarları otomatik takasbank kayıt ve saklama merkezindeki hesaplarınıza şirket tarafından yatırılır. Bu kısımda sizlerin takip etmeniz gereken bir şey yok.

Ama bedelli konusu sizlerin karar vermesi ve takip etmesi gereken bir durumdur. Eğer bölünme sonrasında borsa değeri 1.00 TL'nin üzerindeki hisselerde sermaye artışına katılmazsanız, direk değer kayıpları yaşarsınız. Sizler için yanlış bir karar olur. Ama bölünme sonrası borsa değeri 1.00'nin alntında olan şirketlerin ise bedellisine katılmanın anlamı yoktur çünkü, borsadan daha ucuza alma imkanınız vardır. 

Dediğim gibi bçlünme sonrasında 1.00TL nin üzerinde(tabii ne kadar bu rakamdan yüksek olursa o kadar iyidir. Yoksa 1.01-1.02 gibi rakamlar da risk taşır. Sonrasında bu rakamların altına düşerse zarar olur piyasa değeri olan hisselerde bedel ödeme süresi bitene kadar ilgili sermaye artışı için gerekli olan bedeli yatırarak yeni payları alma hakkına sahip olursunuz. 

Sorun da burada!

Genel de bedelli için herkes muhakkak yeni para yatırması gerektiğini düşünür. Eğer parası da yoksa nasıl yapacağım derdine düşer. Ama elinizdeki hisselerin bir kısmını satarak kalan kısmın bedellisine ek para sokmadan da kaynak yaratabilirsiniz.  Ya da bedelliye katılmayacağım diyorsanız, o zaman rüçhan pazarı kapanmadan elinizdeki payların rüçhan kuponlarını satarak ekstra zarar etmekten kurtulursunuz. 

İşte tüm bunları konu hangi şirket için yaşanıyorsa, ilgili yatırım uzmanlarınızın sizlere izah etmesi ve sizleri aydınlatması gerekir. Bunları yapmayan kurumlarla çalışılmasını anlayamıyorum!

NOT: Bu arada kuyas ile ilgili hiç bir incelemem ve bilgim yok. Takibimde olan hisselerden değil. O yüzden anlattıklarımı kurum temsilcilerinize sorarak, size bilgi vermelerini isteyiniz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_