Soru - Cevap (Bilanço Öncesi Yükselişler)

  •  A 
TE*** DE*** 16.10.2017 18:27
Konu / Hisse Kodu: Bilanço Öncesi Yükselişler
Merhaba Aydın Bey, bilanço aylarında özellikle bilançosu iyi beklenen bazı hisselerde üst üste yükselişler görülüyor.Bunu önceden haber alanların bilanço açıklanacak diye alması olarak açıklayacağım fakat bilanço iyi açıklanınca da zaten bu bilanço satın alınmıştı deniyor ve etkisi azalıyor.Diğer yandan bugün pegasusun ocak-eylül ve eylül performansı açıklandı, bilanço açıklandıktan sonraya neden bırakılmadı bu açıklama?Bilanço aylarında alım zamanı stratejisi ne olmalı?Teşekkürler
Cevap 17.10.2017 08:42

Günaydın. Bu konuyu zaman zaman yazarım. Kısaca yeniden değineyim.

Misal x hissesinin piyasa fiyatı 2 TL olsun. Açıklanacak olan bilançoda ciddi bir kar artışı olmasını ve gelecek bu kara göre de hisse değerinin 2,50'ye karşılık gelebileceğini varsayalım. 

Borsalarda beklentiler satın alınır, gerçekleşmeler satılır denir ya hani. İşte bu mantıkta esas olan hissenin olması gereken fiyattır. Bu fiyata ama bilanço açıklanmadan içerden öğrenenlerin alımları ile öncesinde yükselsin, isterse de bilanço açıklandıktan sonra gelen karı görenlerin alımları ile yükselsin önemli değildir. Önemli olan olması gereken fiyatı görmesidir(bu kişilere ve hesaplamalara göre göreceli bir fiyattır. Farklı farklı hesaplanabilir). 

Kısacası elimizdeki 2 TL'lik hisse bilanço açıklanmadan önce 2,50 TL oldu ise, sonra gelen bilançoları görüp kar çok iyi, bu nedenle 2,50'nin üstüne daha da gitmesini beklemek doğru değildir. Çünkü zaten gelmiş olan bilançodaki kara göre öncesinde fiyatlanmıştır. 

Ama bazı şirketlerde içerden bilgi edinmek öyle kolay olmaz. Bu yüzden bilgiler ancak bilanço zamanlarında öğrenilebilir. O zaman da bilanço açıklandığı zaman hisse halen 2 TL ise, yani bir süredir önemli bir yükseliş yaşanmamış fiyatta stabil duruyorsa, gelen bilanço sonrası 2,50 olur diye alınabilir.

Fakat bu anlatım kolay olsa da, aslında olması gereken fiyatı doğru saptamak çok önemlidir. Yani olması gereken 2,50 fiyatını nasıl bileceğiz? Soru budur. Tabii bir de, bazı hisselerde bu bilanço çok iyi gelir ama sonraki bilanço ise çok kötü gelebilir. Ya da bunun tam tersi olabilir. Siz çok iyi bilançoyu görrüp alım yaparken, bir sonrası kötü bilanço geleceğini bilenler varsa, satışlar yaparlar. Sonra bir bakarsınız hakikaten tam tersi bir bilanço gelir ve hisse hesaplamalarında değerin düşmesi rapor beklentileri yayılır.

Zaten bu nedenle, yani temel analizi doğru yapmanın zorluğu nedeniyle teknik analiz önem kazanır. Bilenlerin yaptığı hareketlerden olası gelişmeleri anlamaya çalışmak teknik analizdir.

Neyse, sorunuzun göreceli olacak cevabına gelince; öncesinde hareketlenmemiş bir hissede gelecek bilanço iyi bekleniyorsa alım yapmak, kötü bekleniyorsa da satım yapmak yönünde kararlar alınabilir. Genelde yıl sonu bilançolarında fon yönetenler yüksek fiyatlamalar ile fon değerlerini yüksek tutup, daha yüksek prim almak isterler. O yüzden yıl sonu fiyatlarındaki yükselişler görülür. Ama hiç birisi kesin ve genel kurallar değildir. Döneme ve gelişmelere göre farklılık gösterebilir.

Pgsus konusuna gelince, şirketler kamu oyuna açık açıklamalarını her an yapabilirler. Bunun için bilanço sonrasını beklemek gibi bir zorunlulukları yoktur. 
 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_