Peki % 8,95 gerçekleşmeyen öneriler dışında iyi olacak düşüncelerim yanlış mı çıktı? Geri kalan % 91,5 bir anlam taşımıyor mu? 50 binlerin bile altına gelecek denen endeks 70.000'e dayanmadı mı? Arada bir çok kez bankaları da önermedik mi? Yıl başındaki Kısa Kısa 2012''Faiz'' diye başlık attığımız strateji yazımızda faizler % 11,90 iken devlet tahvili önerip de, faizler 6-8 arasına düşecek diye düşünüyorum demedim mi? Acaba bu sözü dinleyenlerin şu andaki tahvil karı ne olurdu?
''Bizi koruyamadınız'' tabirinizden sizi % 8,95 içinde kalanlar diye anlıyorum. Çünkü bir de, % 91,5 içinde olanlar var. 155 gerçekleşmeyen öngörünün yanında, 1.557 tane de gerçekleşmiş öngörü var. Keşke gerçekleşmeme oranı çok daha altta kalabilse Serkan Bey. Ama görüyorsunuz ki bu olmuyor. Bir kaç puan inse bile muhakkak gerçekleşmeyen bir yüzde her zaman olacaktır.
Beklenmeyen anda alınan kararlarla, gelen açıklamalarla her şeyin bir anda değişebildiği bir dünya ortamındayız. Ben gelişmeleri elimden geldiğince, çapımın yettiği kadar yorumlayabiliyorum. Acaba piyasalar için böyle düşünüp yazmasam, hisseler için bu kadar adet öngörüde bulunmasam şu anda endeksin 68.500'leri gördüğü bu ortamda kaç kişinin sitemi olurdu dersiniz? Bir dönem neredeyse çoğunluğun düşüş beklediği yerde, izahatlarıyla tam tersine iyi bir piyasaya gideceğimizi yazmamış olsam acaba şuan avıva, netas vs. gibi son dönem zararla kapanan öngörüleri almış olanların dışında daha fazla bir tepki gelmez miydi?
Ama tekrar ediyorum, keşke hiç yanlış çıkan öngörüm olmasa. Ama bu mümkün değil. Maalesef bazılarımız üzülüyor ama sonrasında da hep üzülen, zarar yapanlarımız olacak. Çünkü hepsini doğru tahmin edebilmem mümkün değil. Ancak yapılmayan bir şey de var! Kapanan öngörülerde sitem yerine bu kararlara zarar olsa dahi uyulsa, sonrasında yaşanan düşüşlerden korunulmayacak mıydı? Zararına verilen bir hisse, düşmeye devam edip de, satılan ilk fiyatın parası ile daha düşük fiyatlardan daha fazla adet alınsa maliyetler düşmeyecek miydi? Bu takdirde, başa baş noktası daha düşük fiyatlarda olmayacak mıydı?
Sakın sadece size bu kadar uzun cevap yazdığımı sanmayın! Bu soru ve cevaplarla tüm arkadaşlarımızı bilgilendirmek için bunu yapıyorum. Hem görüyorsunuz ki, hiç bir eleştiriden kaçan biri değilim. Yoksa bu mesajlarınız sadece ben de kalırdı. Ama herkesin okuması lazım ki, kendi kendimize yapabileceklerimiz de varsa, bunları yapmayı da bilmeliyiz. Mesela bakın son netas öngörüsü zarar kes seviyesi 12,40'ta kapatıldı. Destek olarak da 11,80 görülüyordu. Şu an bakın Netas 11,80. Yani 0,60Krş. zararına verip 11,80'den geri yerine koymakla maliyet 0,60 Krş düşürülecek aynı zamanda da adet % 5 artacaktı. Aslında artan adetle daha fazla bir maliyet düşüşü sağlanmış olacaktır. Bu yapılıp da, hisse yeniden ilk sattığımız 12,40 zarar kes seviyesine yükseldiğinde 13,20 Netas fiyatına ulaşmış olarak kâra geçilecekti. Kısacası tek yanlı hep yükseliş öngörüsünün gereğini yapıp, düşüş halindeki değerlendirmelere uyulmaması sonrasında gelen eleştirlerde karşı tarafın eksik yanları olduğunu da biliniz. Bunların yapıp yine de eleştirebilirsiniz.Ama bunları yapmalısınız ki, madem teknik karar alınıyor, tekniğin tüm gereğinin uygulanması lazım.
Ancak bunlar da yapılsa, yine de zarar yapılan öngörülerin olması kaçınılmazdır. İnanın onlarca gerçekleşmenin yanında bir tane bile gerçekleşmeyen öneri beni çok üzüyor. Bu riski göze almasak yani gerçekleşmeyen 155 adet öngörünün riskini göze almasak, 1.557 tane gerçekleşen öngörüyü de verememiş olurduk! Yine de gerçekleşmeyen öngörülerim için hepinizden özür dilerim.
Her düşende illahaki dış etken yok. Ama mesela tam yükseliş esnasında doğalgaz, ötv, ikincil halka arz kararları nedeniyle yükselişte olan aygaz, thyao, ttkom, ekgyo, toaso, halkb, vakbn bir anda düşebiliyor. İçlerinde thyao, halkb, vakbn, toaso, ttkom gibi zaten bu kararlar öncesindeki fiyatları orta vadeye göre ciddi yükselmiş olan hisselerdeki öneriler hemen kapatılabilir (ki zaten dikkat ederseniz bu hisselerde kısa süre öncesinde gerçekleşmelerle kapanan önerilerimiz olmuş ama hisseler gerçekleşmeler sonrasında da yükselmeye devam etmişti), ama mesela aygaz gibi gördüğü fiyatlara göre çok yüksek sayılmayan hisseleri hemen kapatmak doğru olmaz. Çünkü zam tepkisi sonrasında bu hisseler yeniden yükselecektir. Aynı ilk zam sonrasında sıse ve trkcm da olduğu gibi. Bu tepkinin nereden gelebileceğini tam bilemediğimiz için de gerekirse zarar göze alınıp bazı hisselerdeki posizyon korunabiliyor. Çünkü bu düşüşlere rağmen, teknikleri tamamen çıkmayı gerektirecek kadar bozulmayabiliyor. Fakat teknikleri bozulanları da, kapatmamak daha da fazla zarar yapılmasına neden olacak ayrı bir hata olacağı için, bazı hisselerde de öngörüler zararla kapatılabiliyor. Böyle de olmalı.
Neyse, çok uzun oldu. Ama lütfen tüm arkadaşlar bunları okusunlar. Okusunlar ki, neyin nasıl geliştiği hakkında fikirler daha şekillenebilsin. Böylece yüzlerce önerisinin yanında 5-10 tane son dönem gerçekleşmeyen önerisi için kalem kırılan Aydın'a da kimsenin ihtiyacı kalmasın:)
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com