Benzer soru , az önce cevaplanmıştır. Cevaplarım arasında görebilirsiniz.
Sitenin tüm verileri Gold(ücretli) üyeler haricinde 20 gün gecikmelidir. Siteyi güncel görebilmek için öncelikle ücretsiz üye olmanız, sonrasında Gold(ücretli) üyelik işlemlerini yapmanız gerekmektedir. Siteyi incelemek ve ücretsiz üye olmak için tıklayınız.
Benzer soru , az önce cevaplanmıştır. Cevaplarım arasında görebilirsiniz.
Merhaba Serkan Bey.
Hemen söyliyeyim, açık alctl önerileri de hala var. Yani daha üst fiyat beklentilerimi hala koruyorum. Hatta açık önerilerin hedeflerinin de üstünde beklentilerim var. Muhtemelen son önerileri 4,15 civarlarında kapatırım ama eğer 4,28 geçilirse yeniden daha yüksek fiyatlarla listeye girebilir!
Bugünkü beklenti yazımda ''Hedeflerine gelen hisselerde realizeler revize fiyatları beklemeden yapılabilir.'' demek istediğim buydu. Kapattığım ilk alctl'nin hedefi 3,90 idi. Sonra sanırım 3,97'ye revize yaptım. Daha sonra da 4,03'e. Yani aslında yukarıdaki cümleye fazlası ile uyuyordu.
Gördüğü adetlere baktım, sizin satışınızın gitmemesi normal. Çünkü sadece 58 adet 4,03'ten işlem görmüş. Yüksek bir adet olmamış. 3,93- 3,94 fiyatının altına düşmeyip, yeniden 4,03 geçilirse 4,15 - 4,16 ilk hedefi olabilir. Açık olanların hedefleri daha yüksekti. Onlar bu beklentiyle açık kalmaya devam edecekler.
Aslında önceden yazmakla olması gerekeni yapmışsınız. Yeterli adet görülmediği için gitmemiş. Orada belki revize fiyat görülüp de oradan satış geldiğini görünce, 4,03 fiyatının 2 ya da 3'ncü revize olduğunu göz önünde tutarak ''Hedeflerine gelen hisselerde realizeler revize fiyatları beklemeden yapılabilir.'' sözüne göre zaten revizeyi de görmüş altına da vereyim denebilirmiş. Ama muhtemelen orada kademeler hızlı inmiştir. Düşünmek fırsatı bırakmamış olabilirler. Karar sizin.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com
Size de iyi hafta sonları:)
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com
Merhaba Serkan Bey.
Eregl sorusuna 10:42'de sorular kısmında cevap vermiştim. Site içi aramada eregl yazdığınızda ilk gelen soruda görebilirsiniz.
Fırsat mı sorunuza gelince; işin aslı ben bu denli düşmesine anlam veremedim yazdığım gibi. Ama teknik olarak da 2,14 üstüne atamazsa alttaki desteği görme riski mevcut.
Krdmr ler için önceki yazdıklarımdan biliyorsunuz ki, a ve b arasındaki farkın bu kadar olmasını normal bulmuyordum. O nedenle de ya a yükselerek, ya da b düşerek bir birlerine yaklaşmalılar diye düşünüyordum. Ben b'nin fiyatını doğru bulmuyorum. Ama d'nin de b ile aynı fiyat olmasını doğru bulmuyorum. Şu an için hisseler ilgi alanımda değiller.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com
Selim Bey,
İnanın buna vaktim ve kurumsal arge imkanım yok. Bir zamanlar Romanya için bu araştırmayı yapmıştım. Ama ülkenin riski çok yüksekti. Sonra bir daha ilgilenme imkanım olmadı.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com
Konuyu arkadaşlara aktarayım Ömer Bey.
Böyle bir sorun yoktu ama,acaba arada internetiniz kopup yeniden geliyor olmasın? Ben yine de arkadaşlara bildiriyorum. Uyarınız için teşekkürler.
Benzer durum ihtimaline karşı arkadaşlar ara sıra tıklama yaparak sistemi kontrol etmeyi unutmasınlar. Aynı sorunu yaşayanlar varsa bilgi verebilirler.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com
Güçlü TL istenmesi net bir konu değil. Bu geçici bir durum. Tam tersi güçlenecek olan TL'yi rekabet yapabilecek değerde tutmak, ihracat dengesi için çok önemli. Bu nedenle de faizlerin indirilmesi kurların yükselmesine imkan verebilir. Bu da TL.nin ekstra güçlenmesine set çekebilir. Ama şu bilinmeli ki, ekonomisindeki borçluluk oranı düşen ülkenin parası maalesef tedbir uygulanmazsa değerlenir.
İşte bu nedenle Türkiye en kısa zamanda yapısal reformlarla, katma değeri yüksek ürün üretimine geçebilmelidir.
Spekülatif para çıkışı konusuna gelince; İsrail ile Mavi Marmara yaşandığında, İran'a müdahale konuşulduğunda, Süriye sorunu büyüdüğünde, Güneydoğu'da açık bir ayaklanmaya yönelik terör faaliyetleri yaşanmaya başladığında spekülatif para çıkışı olamıyorsa, cari açığın düştüğü ortamda ABD'de toparlanma oluyor diye spekülatif bir para hareketi beklemem.
Ayrıca, ABD ve AB'de tüketim ve ekonomik kıpardanma başladığında büyüme oranları bizimki ile kıyaslanmayacak derece küçük Kalacaktır. Bu nedenle ben gelişmiş batının yeniden düzelmeye başlamasını Türkiye için bir dez avantaj değil, tam tersi avantaj olarak görüyorum. Ama ABD ekonomisinin toparlanmaya başlaması, ve muhtemelen 2013 sonu, 2014 yılı içlerinde olmasını beklediğim faiz artışları gündeme gelince asıl altından kaçışın iyice hızlandığını göreceğimizi( öncesinde de düşecek ama bu dediklerim görülmeye başladığında daha kalıcı düşüşler olacak) öngörüyorum. Bu takdirde, dünya ekonomilerine bir de altından çıkan paralar girmeye başlayacaktır. Sermaye büyüme olan yeri tercih eder. Türkiye bir çok kez anlattığım, kentsel dönüşüm, mütekabiliyet yasası, sanayi için alınan yapısal kararlar sonrasında ciddi büyüme yapan ülkelerin başında gelecek.
AB'nin bile büyümesi için Türkiye'nin birliğe alınması savunulmaya başlandı. Bunu ben değil, İngiltere'dan bakan diyor.
Lakin, spekülatif bir hareketi olası not arttırımı sonrası öncesindeki pozitif ayrışmamız nedeniyle yaşayacağımızı düşünüyorum. Fakat sonrası yeniden ciddi bir borsa hareketi bekliyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com
Bu riski herkes bildiği halde, bombaların düştüğü gün ''Neden düşüyoruz?'' soruları panik halinde soruluyordu Serkan Bey. Ben herkesin bildiğini aylardır yazılarımda ara ara hatırlatıyorum ki, bu sebepten her an için bir düşüş yaşanabilir, ama benim için geçici bir gelişme olur diye de her seferinde sorunuza cevap veriyordum!
İran riski şimdi ortaya çıkmadı. Uzun zamandır ABD ve İsrail baharda mı, yazın mı, kışın mı vuracak diye ağızlarda sakız oldu biliyorsunuz.
Ben bütün bu risklerin tamamına rağmen, Türkiye ve İMKB iyiye gidecek diyorum! Sadece söylemek istediğim, bu risklerin akıbetini tahmin etmek kahinlik ister. Haşa bende bu özellik yok:) Bu nedenle, bu tahmini ve zamanlamasını yapmam mümkün değil. Ama eğer tesadüfen nakitte yakalanırsanız, düşüş esnadında durumu tahlil edip, alım yapmak gerektiğini, yok eğer hissede yakalandığınız takdirde, beklendiği zaman bu durumun geçeceğini ifade ediyorum. Bu benim düşüncem tabii. İşte bu nedenle de, bu riskler var satış çıkın diye hiç bir zaman demedim biliyorsunuz. Sadece zaman zaman teknik olarak realizeleri öngörmekle kalıyorum.
Yükseliş şimdilik sanayi sektörü destekli olmadığı için, sadece bankalarla yaşanıyor. Ama faizler indirilir ve talep artışı sektörlere yayılmaya başlarsa, bu risklere rağmen diğer hisselerde de kazanıldığını görebileceksiniz.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com
Aynı yazıda aslında bu cevabı kısmen vermiştim. Şöyle, o an endeks kaç ise, üstüne sert bir alım dalgası ve belki de aynı gün satışlar gelecektir diye düşünüyorum. Yani endeks bu seviyedeyken 71.700 - 74.000 arası bir yükseliş yaşarız. Ama endeks 74.000 olur sonra not artarsa o takdirde 74.000'in de üstü yeni yükseğimiz olur. Kısacası endeksin o anki seviyesine göre bu seviyeyi anlayacağız.
Ben bu artırımın Ekim sonu ile yıl sonu arasında olmasını bekliyorum. Daha erken gelmesi beklediğim realizeyi öne çeker. Eğer son aylarda gelirse, aradaki zaman içinde diğer hisselere de gelmek durumunda kalırlar. Bu takdirde o hisseler de yükseleceği için, realizenin onlarda da olması normal olur.
Yok eğer mesela yarın gelse, bu takdirde bir anda bankalara daha fazla olmak üzere tüm piyasalara sert bir alım gelirken, tüm gözler bankalara bu alıcılardan daha fazla satıcı gelecek mi diye bakacak. Eğer satıcıların geldiği görülürse, bu satışların netleştiği seviye ve fiyatlardan realizeler genelde görülmeye başlayacaktır. Bu takdir de diğer sektör hisselerinde maalesef bankalar kadar yükselemeden realizeyi görme riskimiz yüksek. Ancak beklediğim realize çok da yüksek değil aslında. Çünkü endeksi 72.000 desek % 5'i 69.000 civarı, % 10 realize 65.000 - 66.000 olur. Sonrasında asıl gelecek olan yeni fonlar düşünülerek, yeniden alımlar bu takdirde genele yayılarak gelecektir. Bu esnada diğer sektör hisseleri de genelde gevşese de belki de bazıları öncesinde yükselmedi diye realize olurken alımlara tabi de olabilir.
Sonuçta not arttı bitti diye bir şey yok. Asıl sonrasındaki Türkiye çok daha iyi olacak. Faizler not artarsa muhakkak düşmeye başlayacak. Bu kredi ve tüketim faizlerini düşürecek. Yatırım ve tüketim harcamaları artacak. O zaman da sanayi sektörü hisseleri yükseliş trendine girecekler.
Kısacası bu aradaki oynamadan yararlanan yararlanacak. Bunu yakalayamadıysanız, en başta ben olmak üzere çok daha pozitif( gerçi siz bizi cesaretlendirdiniz diyorsunuz ama) yazılar yazmaya başlayacağız.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com
Evet, Serkan Bey. TCMB'nın yapacağı her türlü faiz indirimi(üst koridor bandı da dahil) bankaların kredi faizlerini de aşağıya çeker. Ama asıl alt band faizinde indirim olursa, bu kredi faizlerinin çok daha inmesine neden olur. Zaten faizin indirilmesini savunma nedenimizin temelinde de bu yatıyor. Bu sayede yatırım ve tüketim kredisi faizlerinin inmesi ile piyasaların canlanacağını iddia ediyoruz.
Ben geçen sefer de indirim yapmasını bekliyordum. Ama asıl alt koridorda yapmadı. Bence tüm dünya faizlerinde indirim yaparken ve Ağutos sanayi büyümesi eksi gelmişken faizlerin inmesi şart diye düşünüyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com