Merhaba!
Site arama satırına maliyet düşürmek yazıp bu konudaki soru ve cevapları okumanızı rica ediyorum. Ben her hisse öngörümde öyle ya da böyle haklı çıkmayabilirim. Bu nedenle her düşen açık öngörü için maliyet düşürmek niyetiyle alım yapmak bazen doğru olmaz.
Bu nedenle esas olan nasılsa ek alınan yeni para ile kar elde etmek olmalı. Yani misal doas'tan %10 zarar var. % 10 alttan yeniden doas aldınız. Maliyet zararınız % 5'e düştü. Doas % 5 arttığı zaman başabaş, daha çok artınca kardasınız. Peki yeni aldığınız hisse doas değil de, başka bir hisse olup, aynı tutarda yükseliş yaptığında da sonuç aynı yere çıkmaz mı? Evet sonuç aynı şeydir. Hangi hisseden kar elde ettiğinize değil, elde ettiğiniz kara bakmanız doğrusudur. Böyle yaparsanız, yanlış aldığınız bir hissede ilave alımlarla daha çok para bağlamamış olursunuz. Ama son alınan diğer hissenin kazancı önceki aldığınız zarardaki hissenin kaybını karşıladığı zaman, sanki aynı hisseymiş gibi satıp nakite dönmek ve toplamdaki pozisyondan başa baş çıktım demeniz lazım.
Genelde bu niyetle alanlar karlı olan sonraki hisseyi satıp, ilk zarardakini taşımaya devam ediyorlar. Böyle davranmak doğru değildir. Toplamdaki paramda kaybım yok, sanki hiç almamışım gibi düşünmek yeni pozisyonlar için nakite çıkmak her daim doğrudur. Bazen tam satarsınız hisse kalkar. Ona bir şey diyemem. Ben portföy yönetimi mantığında yapılması gerekeni yazıyorum. Yoksa zaten ne yapacağınız konusunda karar her zaman sizlere aittir.
Doas için bu seviye destek seviyesi. Ama dokuz aylığın altında bir kar gönderdiği için yeni öngörü yapmak istemedim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_