İletişim

  •  A 
CE*** OR*** 01.10.2023 13:38
devam
arıyorlar şunu demek istiyorum bu kadar çok küçük hacimli işletmeler nasıl borsaya dahil ediliyor, Milletin canı çok yanmayacakmı?
bu durumun sizide daha çok yoracağı anlaşılıyor çünkü 450 hisseyi taramakla 600 kusur hisseyi taramak sizin de daha çok zamanınızı alacak sanıyorum. Selamlar
Cevap 01.10.2023 17:04

Çok doğru tespitler. Zaten bu konuda benim de zaman zaman uyarılarımı okmuyorsunuzdur. 

Eskiden son üç yıl kar yapmış olmak gibi bir çok şart vardı. Maaleses şu anki halka arz öncesi ve sonrası gelişmler yatırımcılar için çok ciddi riskler yaratacak diye düşünüyorum. 

Öncelikle halka arza ilgiyi arttırmak için eşit dağıtım tekniği uygulanıyor. Böyle olunca, önceki halka arzlarda çok yüksek getiriler oluştuğunu görenler yeni halka arzlarda şirkete ve bilanço detaylarına bakmadan talepte bulunuyorlar. Kurumsala blok hisse verilmediği için de, hisselere blok satış gelmiyor. Bu nedenle hisseler arz sonrası %100-%200 ve hatta daha üstüne kadar tavan tavan gidebiliyorlar. 

Arz olan hisselerin bilanço ve borçluluk durumlar ayrı bir risk. Ama asıl can yakacak durumlar, eşit dağıtılım tekniği nedeniyle arzda çok düşük pay alabilen yatırımcılar, 7-8-10-14 tavan sonrası hisse çözülünce alıma kalkarlarsa, işte asıl o zaman çok ciddi maliyetli alımlar yapmış olacaklar. Şirketlerin piyasa değerleri halka arz sonrası 2-3 kat artıyor. Bu durum hiç sağlıklı değil. Sonrasında çok ciddi arz mağdurları oluşacak endişesine sahibim.

Zaten benim arz konusundaki prensibimi biliyorsunuz, genelde birkaç bilanço görmeden yeni arzlara ilgili göstermem. Halka açık hisse sayısının çok olması sorun değil. Yeter ki, hak edenler olsun. Ama arz arttıkça, bilanço ve teknik taramalarıma çok daha fazla zaman ayırmam gerekiyor. O nedenle çok çalışmam gerekiyor. Neredeyse günün çoğunda zamanım hep borsa için geçiyor. Akşam 19:00 civarı yemek yiyoruz. 20:00-21:00 civarına kadar hoş beş, sonra eşimle ve kızımla katlarımız ayrılıyor. Ben bahçe katına çalışmaya iniyorum. Duruma göre işim bazen 02:00'yi bile geçebiliyor. 

Tempo gerçekten de çok yorucu. Ama bu iş bireysel beceri gerektiren bir iş. Kimseye teknikleri sen tara, bilançolara sen bak da yaz diyemem. Yanlış bir analizin çok kişiye olumsuz maliyetleri olabilir. Bu sorumluluğu ben üstleniyorum bu yüzden. Yeter ki, borsa herkese çok kzandırmaya devam etsin. Böyle zamanlar çok olmuyor. Ben idare ederim bir şekilde. 

Aradaki kısa tatiller bana enerji oluyor. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_