İletişim

  •  A 
SE*** ŞA*** 23.03.2020 11:49
Slm. Kolay gelsin. Elimizde bir miktar nakit var. Birde aylık birikimden hisse Alacam. Şimdi sorun şu. Başı dönmüş gibi düşen sasa mı alınır? Daha fazla dayandı diyebileceğimiz ttkom mu. Yoksa son dönem de bilançosu çok iyi gelen ve Türklerin göz bebeği asels mı. Bu arada aselsla ilgili f 35 krizi mevcut. ABD ambargo yiyebilecek şirketlerin başın da geliyor. Sanki borsadan para kazanmak biraz şans işi. Bu arada bunların hepsin de maliyetli yakalandık. Kolay gelsin
Cevap 23.03.2020 12:40

Sasa, kords, asels bunlar son bilançoları çok iyi şirketlerdi. Ama asels da dahil bu sıra ihracatta ve dış aramal tedarikinde sorun yaşıyor olabilir. İç piyasada da virüse kaynak yaratma derdi bazı ödemelerinin aksamasına neden olabilir. Sasa-Kords sektör olarak kimya ve otomotiv gibi alanlarda yaşanan üretim ve talep durmaları nedeniyle ciddi ciro kaybı yaşayabilir. Ama sorun çok uzun sürmez diye düşünüyorsanız ve hakikaten de sürmeyecek olursa bu fiyatlardan alınanlar çok uygun fiyatlar olabilir. Ama sorun sürecek olursa sıkıntısı fiyatlarda sürmeye devam eder.

İnternet, gsm tedarikçilerinde ise çok fazla kayıp olmayabilir. Yani telefonlar bir şekilde kullanılıyordur. Belki daha bile fazla kullanıyor olabiliriz. Ama şirket internet kullanımı, şirket hatlarının kullanımı, fabrika ve işletmeler kapandığı için gelir kayıpları söz konusu olabilir. O kadar ilginç bir sorun yaşıyoruz ki, yansımaları şimdiye kadar hiç tahmin etmediğimiz alanlada görülebiliyor. 

Bu arada sasa ve kordsa da üretimde dünya örneklerinde olduğu gibi maske ve tanı kiti üretimi yapabilir mi bu da önemli bir detay. Eğer bu yönde bir üretim değişikliği yapılabiliyorsa, o zaman da dünyaya satış yapacakları yeni bir pazara ciro yapmaya başlayabilirler. 

Toparlarsak yine de GSM şirketlerinin bu dönem daha pozitif ayrışma ihtimalleri daha güçlü gibi geliyor bana. Salgın sürmeye devam ederse, market-perakendeciler, gıda üreticileri, hijyen şirketleri de olumlu ayrışma göstermeye devam edebilirler.

Şans konusuna gelince şu dönem haklısınız maalesef. İki ay evvel özellikle tekstilde Çin'den ciddi sipariş kayması yaşandığını söyleyen sektörde üretici olan arkadaşlarım, şuan AB'de herkes kendi derdinde diye verdiği siparişleri bile almıyor diyorlar. Gelen sipariş kaymasını bırakın, mevcut işleri bile bir anda durmuş. Zaten üretim tesisleri de kapanınca eksi yazmaya başlamış durumda herkes. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_