Yunanlı Seçmen Euro'ya Devam Dedi!

18.06.2012 08:58
  •  A 

     Hafta sonu yapılan Yunanistan seçimlerinde korkulan olmadı. Yeni Demokrasi Partisi birinci parti olarak seçimden çıktı. Samaras'ın seçim sonrası ilk mesajı da, Euro'nun tartışılmasına ve maceraya gerek yok ama daha fazla yükü de kaldıramayız oldu! Muhtemelen çoğunluğa sahip olan Yeni Demokrasi ve Pasok hükümeti kuracaktır. Ancak sonrasında işi yine de oldukça zor olacaktır.

     G-7'ler ve Almanya Maliye Bakanı, yardımın devamı için taahütlerin yerine getirilmesi gerektiğini açıklamış olması, herşeyi de toz pembe görmemek gerekir dedirtiyor. Troyka'nın yardımın devamı için, Yunanistan'da incelemelerde bulunması bekleniyor.

     Seçim sonuçları ilk anda AB'ye bir nefes alma ikmanı sağlamış oldu. AB liderlerinin gecikmeden Euro krizi için alınması gereken tedbirleri açıklamaları ve uygulamaya sokmaları lazım. İzleyici olarak bu sorunu çözmeleri çok da kolay değil.

     Bugünden itibaren AB liderleri, maliye bakanları, Salı gününden itibaren FED toplantıları başlıyor. Bakalım ne gibi kararlar alınabilecek. Ya da bir karar alınabilecek mi!

     Haftaya borsalarda yükselişlerle başlanabilir ama devamındaki yükseliş, öncelikle Yunanistan'da hükümetin kurulmasına-açıklamalarına  ve AB liderleri ile FED toplantılarından çıkacak gelişmelere göre yönlenecektir. Kısacası, ilk etapta sadece Yunanistan seçim sonuçları riski savuşturuldu. Ama zaten olumsuz risk satın alınmamıştı. Beklenti yönünde bir sonuç çıktı. Bu nedenle yükseliş diğer olumlu gelişmeler gelmezse sınırlı kalacaktır diye düşünüyorum. Acaba görebilir miyiz diye düşündüğüm yakın en yüksek seviye,61.076 seviyesidir. Euro kirizi için yeni pozitif destek kararları alınmadan en yüksekte bu seviyeyi geçebilecek bir yükseliş beklemiyorum! Aradaki takılabileceği endeks seviyeleri de; 59.575 - 60.300'de bulunuyor.

    Seçimlerle ekstra kötüden kurtulmuş olabiliriz ama ekstra iyi gelişmeler için sadece Yunanistan seçim sonuçları yeterli olmaz. Büyüme odaklı kararlar ve yeni parasal paketler gerekecektir. Parasal paketler FED'den gelebilir ama AB kaynaklı yeni likidite için, mali birlik konusunda anlaşmaların tamamlanması gerekecektir.

    Kısacası eğer olursa 60.300 - 61.000 arasında teknik realize yapmak doğru olur. Çünkü liderlerden kriz kararları gelmezse daha İspanya ve İtalya konuşulacak!

    Hepinize iyi haftalar dilerim.

        Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com  


  • 15.06.2012
    09:07

    Tüm ülkelerde, piyasalarda, kurumlarda, yorumcularda Yunanistan seçimleri sonrası için ciddi tedirginlikler var. Başbakan Yrd. Ali Babacan da devamlı uyarılarda bulunuyor. Dün de, ülkelerin tek tek kurtarılma maliyetleri çok daha büyük ve kontrolsüz fatura yaratır tarzında uyarılarda bulundu. Bu ned... Devamı »

  • 14.06.2012
    08:54

    Fitch sonrasında Egan Jones ve Moody's de İspanya'nın notunu indirdi. Egan Jones bu işi tek kademe ile sürdürürken, Moody's üç kademe birden indirime gitti. Yunanistan seçimi öncesi gerilim iyice artıyor. Bu hafta sonu seçim sonuçları belli olacak. Akabinde de, İspanya örneği gösterilerek AB i... Devamı »

  • 13.06.2012
    09:19

    Hafta sonu Yunanistan seçimi var. Şimdiye dek sadece eğer Syriza Partisi kazanırsa AB anlaşmalarına uymayacağından ve Euro'dan çıkma riskinden bahsediliyordu. Bir kaç gündür ise, Tsipras'ın kendisi de, Euro'dan çıkma senaryolarının medya ve bazı çevrelerin spekülasyonu olduğunu, ama AB anlaşmalarını... Devamı »

  • 12.06.2012
    08:33

    İspanya'nın bankalarına 100 Milyar Euro'ya kadar yardım yapılacağı haberleri ile dün açılışlarda sert yükselişler yapan ve bir çoğunda gaplar (teknik boşluklar) oluşan borsalarda günün sonuna doğru aynı sertlikle realizeler yaşandı. Açıkçası sadece İspanyol bankalarına yardım yapılacak diye, bu denl... Devamı »

  • 11.06.2012
    08:38

    AB, İspanya'nın istemesi halinde İspanyol Bankalarının sermayelerini güçlendirmeleri için 100 Milyar Euro'ya kadar destek olmak kararı aldı. Öncesinde IMF denetleme kanalları ile bankalar incelenecek ve gerek duyulan tutarlara göre destek olunacak. IMF'in önceki denetlemesine göre yaklaşık 40 Milyar... Devamı »