İspanya Yeni Yunanistan Olur mu?

27.04.2012 09:15
  •  A 

     Sanırım S&P'nin İspanya'nın notunu iki basamak birden düşürerek BBB+'ya indirmiş olması sonrasında bu soru yoğun bir şekilde akıllara gelmeye başlayabilir.

     Evet, S&P İspanya'nın notunu iki kademe birden düşürdü. Bankacılık sistemini desteklemek için çok daha fazla borçlanmak zorunda kalacağını açıkladı. S&P sonrasında Moody's ve Fitch'in de benzer şekilde not düşürmelerini yapmaları bekleniyor. S&P'nin devamında daha da not düşürmeyi sürdürmesi bekleniyor.

     Mayıs ayı başında İspanya'nın yeniden borçlanmaları olacak. Yeni not indirimleri için Mayıs başındaki borçlanma ihalelerinde oluşacak faziler önemli olacaktır. Fransa, Yunanistan seçimleri ile birlikte aynı tarihlere denk gelecek olan İspanya borçlanmaları nedeniyle Mayıs'ın ilk yarısı borsalar için önemini daha da arttırmış oldu.

    Açıkçası ben İspanya'nın yeni bir Yunanistan olmasını beklemiyordum. Ama Yunanistan'ın silinen yaklaşık 100 kusur Milyar Euro borcu sonrası, bu borç silinmesi bir çok benzer borçlunun aynı talebini gündeme getirmek isteğini arttırmış olabilir. Eğer İspanya'nın böyle bir pazarlık düşüncesi yoksa, gereken tedbirleri almasını beklerim. Ama yapması gerekenleri yapmadığı görülürse, niyetin bu olduğu anlaşılır. O takdirde İspanya sorununun daha çok gündem aldığı günlere şahit oluruz. 

    Fitch Not Arttırımı Yapar Mı?
    Dün durduk yere Fitch'ten Türkiye için yumuşak iniş olur ve cari açık düşerse not arttırımı olabilir diye bir açıklama geldi. Bu açıklama sonrasında İMKB yükselişi yaşandı. Açıkçası şuan için bu gelişmeyi beklemiyorum. Hatta biraz da rahatsız olduğumu söyleyebilirim! Sanki not arttırımı yapılabilir gibi estirilen havanın şartlarını sıralamışlar. Cari açıkta hızlı düşüş olursa, yumuşak iniş başarılırsa diye. Bir de özellikle Avrupa'daki olumsuzluklar kırılganlık yaratıyor demişler.

    Avrupa'daki olumsuzluklar gördüğünüz gibi İspanya'nın not kırılması ile bir süre daha sürecek gibi duruyor. Ayrıca cari açık konusunda düşmeden ziyade Mehmet Şimşek'in açıklamalarına bakarsak, yükseliş görülme riski var. 60-65 Milyar Dolar olması beklenen açığın 80 Milyar Dolar'a çıkma riskinden bahsediliyor. Enerji kullanımının yarattığı cari açık dışındaki kalemlerde de 20 Milyar Dolarlık artışta dikkat çekiliyor. Bu takdirde Fitch'in cari açık hızla düşerse şartı nasıl yerine getirilmiş olabilecek?  Ayrıca büyüme konusunda yumuşak iniş istenildiği gibi olabilecek mi, o da şüpheli!

    MB başkanı dün enflasyon raporunu açıklarken sıkılaştırma politikalarının süreceğini söyledi. Bu takdirde faizlerde bir süre daha düşüşü beklememek gerekecek. Faizlerin yüksek kalması banka sektörü hisselerinin önünde set oluyor. Banka hisseleri takılınca, endeksin yükselişi de sınırlı kalıyor.

    İşte bu nedenlerle Fitch'in şartlar koyarak verdiği not arttırımı sinyalinin gerçekleşmesini yakın tarihte beklemiyorum. Tam tersi, verilen bu sinyalle gelen alıcının, işin şartlarının gerçekleşmesinin zor olduğunu görmeleri halinde satıcı tarafında yer almaları endeksi daha olumsuz etkileyebilir. Ama Türkiye'nin gerçekçi olunduğu takdirde notunun en az yatırım yapılabilir konumda olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için de bu şartlara gerek olmadığını da iddia ediyorum. Ama böyle bir şart konduğuna göre, aslında biraz yatırımcıları yanıltmak için yapılmış bir açıklama gibi geldi bana!!

    Bu gelişmelerin ve Mayıs ayının yoğun gelişme trafiği nedeniyle ben yine izlemenin doğru olabileceğini ve dünkü yazımda yaptığım uyarıların halen geçerli olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Lakin özellikle Avrupa'nın içinde bulunduğu bu durumdan çıkılabilmesi için, hem ECB, hem de FED'in yeni finansal destek paketleri açmak zorunda kalacaklarını düşünüyorum. Şimdilik özellikle Almanya neden bu beklentilere set çekiyor diye düşünenlere; Euro'nun düşük kalması kime yarıyor? Euro bölgesinde ülkelerin finansal sorunlarının büyümesi, faizlerinin artması kime yarıyor diye soruyorum?

    Ben tek bir ülke görüyorum. Almanya! Düşük Euro Almanya'nın ihracatını desteklerken, diğer Avrupa ülkelerinde yaşanan faiz korkuları esnasında, sığınılan liman olan Almanya tahvil faizlerinin tarihinin en düşük düzeylerine indiğine dikkat çekmek istiyorum. Almanya tarihindeki en düşük faizli borçlanmaları yapıyor. İşte bu nedenle Almanya ağırdan alıyor!

    Hepinize iyi hafta sonları dilerim.
   
         Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com      


  • 26.04.2012
    09:07

    Dün tamamlanan FED toplantısı sonrasında Bernanke, düşük faiz politikasının 2014 yılına kadar süreceğini ve gerek duyulduğunu gördükleri takdirde de, üçüncü para paketini açmakta tereddüt duymayacaklarını söyledi. Ama üçüncü para paketi açıklaması bir taahhüt değil, sadece düşünce bildiriminden ibar... Devamı »

  • 25.04.2012
    09:05

    Son dönem endeks düşse de, yüksek bedelsiz potansiyelleri nedeniyle oldukça sert yükselişler yaşanmasının nedeni çözülmüş oldu. Ekonomik Koordinasyon Kurulu kararlarının açıklandığı gün Sayın Babacan, şirketlerin kredilerle değil de, öz kaynakları ile yatırımlarını finanse etmeye teşvik edilecekleri... Devamı »

  • 24.04.2012
    11:01

    Şuan borsamızda tam bir bedelsiz beklentisi çılgınlığı yaşanıyor. İki hafta evvel ilk aklıma gelen yüksek bedelsiz potansiyelli hisseler listesi yazmış ve bir takım konulara değinmiştim. Sanırım yazının içeriğinde bahsettiklerimde ne kadar haklı olduğumu yaşanan gelişmelerden görüyorsunuzdur! Netas'... Devamı »

  • 24.04.2012
    09:14

    Evet Avrupa bir türlü durulamıyor. Bir bakıyorsunuz ekonomik riskler içeren bir çok söylenti ile düşüyorlar. Tam duruluyor derken siyasi sıkıntılar görüyoruz. Dün yine böyle oldu. Geçen hafta Fransa'nın notu düşürülecekmiş söylentisinin dalgalanması atlatılırken, bu sefer de dün iki siyasi gelişme A... Devamı »

  • 22.04.2012
    00:26

    Son dönem borsa yerinde sayarken bazı hisseler yüksek bedelsiz beklentileri ve kararları ile adeta uçuyorlar. Aşağıdaki yazımı strateji arşiv yazılarım arasında görebilirsiniz. 12 Nisan tarihinde yazmıştım. Yazının içeriğinin önemi arada geçen günlerde sanırım iyice anlaşılmıştır. O gün dikk... Devamı »