Yok yok sakın dünkü ECB fonlama kredileri sonrasında bir borsa baharından bahsettiğimi sanmayın. Gerçek bahardan bahsediyorum:)
1 Mart baharın takvim başlangıç tarihi. Bugün itibarıyla bahar ayına girmiş bulunuyoruz. Gerçi ''Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır'' diyen büyüklerimizin bu sözü sanırım bu sene geçerli olacak. Çünkü yurdumuzun bir çok bölgesinde yoğun kar yağışları sürüyor. Neyse, artık kışın tesirlerini göreceğimiz son aya girmiş bulunuyoruz. Karla mücadele edilen çetin bir kış yaşadık. Ama şuanda İzmir'de bazı dağların tepelerinde kar manzaraları varken, aşağıda badem ağaçları kara nispet karbeyaz açmış durumdalar. İşte baharın asıl habercisi bu çiçekler. Umarım borsamızda da baharla birlikte çiçekler açmaya başlar.
Dün ECB 529 Milyar Dolar'lık 800 bankanın katıldığı bir fonlama yaptı. Dünkü beklenti yazımda dikkat çektiğim gibi, ucuz fonlamanın avantajından mahrum kalmak istemeyen ilkinken çok daha fazla banka bu fonlamaya talepte bulunmuş. Ama gelin görünki sonrasında bizde yükseliş yaşanmasına rağmen, ABD ve Avrupa borsalarında realizeler görüldü.
Bunlar çok normal davranışlar. İçinde bulunduğumuz dönemin şartları nedeniyle, bir anda kopmalar beklememek lazım. Ara düzeltmeler ve aradaki gelişmelerin şekline göre yükselişleri sürdüreceğimizi düşünüyorum. Bu nedenle her zaman sağlıklı bulduğum düzeltmelerin yaşanması, özellikle teknik kararlar alan benim gibiler için yeni fırsatlar demek olur.
Bugün Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplanacak. Yunanistan'a verilecek yardımı ve finansal kriz ile ilgili gelişmeleri görüşecek. Görüyorsunuz ki hala bitti ve onaylandı denen konular bile görüşülmeye devam ediyor. İşte bu nedenle de hemen kopup gidemiyoruz. Öyle olmaması da daha iyi. Ekonomik verilerin kriz bitti demesinden evvel yaşanacak suni sert yükselişler, sonrasında aynı sertlikte düşüşler getirir. Bu da bir çoğumuzu eminim ki borsa yatırımlarında fazlası ile üzer.
ECB tarafından yapılan fonlamalar çok önemlidir. Bankaların karlarında ciddi katkılar yaratacaktır. Ama asıl bir süre sonra şirketlere finansal krediler olarak dönmye başladığı zaman olumlu yansımaları daha fazla hissedilecektir. Şimdilik ilk 489 Milyar Euro'luk ihalenin bile çoğu yine Avrupa Merkez Bankası'nda duruyormuş. Bu ne demek oluyor? Demek ki bankalar halen finansal krizden korkuyorlar. Bu nedenle de almış oldukları kredileri kar amaçlı olarak vermekten ziyade, güvende olsunlar diye ECB tutuyorlar. Bir süre sonra mali birlik konusunda gerekli uzlaşmalar hayata geçirilmeye başlanıp da, aradaki anlaşmazlıklar bitince bankaların hızla kredilerini arttırdıklarını göreceğiz.
İşte İMKB için de bu dönem çok önemli olacak. Avrupa'lı bankalar, güven hissettikleri anda ellerinde bulunan ve Avrupa Merkez Bankası'nda tuttukları paraları kar odaklarına dağıtmaya başlayacaklar. Bu kar odaklarından birisinin de, Krizden etkilenmemiş ekonomik yapısı, riski azalmış kur seviyeleri ve mevcut faiz düzeyi nedeniyle Türkiye olduğunu düşünüyorum.
FED Üçüncü Genişlemeden Bahsetmedi.
Dün Ben Bernanke'nin üçüncü niceliksel genişlemeden hiç bahsetmemiş olması da dünkü ECB kredilendirmesi sonrasında piyasaların bozulmasının asıl nedenlerinden birisi oldu. Bu nedenle bugün de Bernanke'nin açıklamlarının etkileri nedeniyle realizeler ve dalgalanmalar yaşayabiliriz. Ama Bernanke'nin üçüncü niceliksel genişleme olmayacaktır demediğini de göz ardı etmeyelim. Sadece şimdilik bu konudan bahsetmemesinin olumsuz yansıması görülüyor. Sonrasında bu konudaki açıklamaların içeriği piyasalara yeniden ivme kazandırabilir.
Sakin olarak kararlar almaya çalışmak en iyisi olacaktır. Sonrasında yine yükselişler yaşanacak diye bekliyorum. Çünkü verilen likidite piyasalara muhakkak girmeye başlayacaktır.
Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com