Yunanistan sorunu henüz anlaşmayla noktalanamadı. Almanya ek kaynak vermeyi düşünmüyoruz diyor. Ama Avrupa Merkez Bankası, Yunanistan tahvil takasına katılmayı düşünüyoruz diye açıklıyor. Yani kim ne diyor belli değil.
İran'ın bazı AB ülkelerine petrol satışını durdurdu açıklamaları ile petrol fiyatları yükseliyor. Ama İran bunun yalan olduğunu açıkladı. Yani bu haber de çelişkili ama fiyat yükselişi kesin. Brentteki her 10 Dolar artış, Türkiye için ek 4 milyar dolar fatura yükü demek.
Ratingçiler her gün ülkelerin ve dünya genelindeki önemli finansal kurumların ratinglerini düşürüyor ve uyarılar yapıyor.
Ama hal böyleyken, dün ABD'den gelen olumlu veriler borsaların desteklerinden dönmesine yetti. Büyüme tahminlerinde tüm dünya ve batı için oldukça düşük veya eksi büyüme tahminleri yapılırken, şimdi baktığımızda büyüme oranları yavaş yavaş yukarı çekilmeye başlandı. Aynı tahminler Türkiye için de yukarı revizeler yapılıyor. Kötü bir yıl başlangıcı bekleyenler, düşündüklerinin tersi gelişmeleri görünce, düşüncelerinde revizelere gidiyorlar.
Piyasalarda en büyük beklenti FED ve ECB'den yeni likidite arttırımları ile piyasaların parasal desteklenmesi. Henüz bu yönde bir gelişme yaşanmadı ama beklenti de bitmedi.
İmkb için de durum aynı. Olumsuz açıklamalarla dirençlerden gevşeyen borsamız, destek seviyelerine gelince de tutunmayı başarıyor. İki kez 59.000 düzeyine inmiş olsa da, daha sağlam destek olan 58.500 seviyesine bile inmeye müsade edilmedi. Teknikler bir kaç gündür süren realizeler ile bir çok hisse için alım görüntülerine uygun olmaya başladı. Stochasticler bir çok hissede alımlara uygun gözüküyor. Sanırım 2012 içinde çok daha iyi olmasını beklediğim İmkb için, düzeltmelerde dahi çok fazla düşük seviyeleri beklememek gerekecek.
61.750 ve 62.750 seviyeleri çok önemli. Bu seviyeler geçildiği anda alımlar kuvvetleneceği gibi, bu seviyelere yaklaşınca da yine realizeler görülebilir. Destek seviyelerimiz de 59.000- 58.500 ve 57.500 olacaktır.
İyi hafta sonları dilerim.
Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com