Dış piyasalarda iki gün evvel tam realize yaşanırken FED'in açıklamaları özellikle gelişmekte olan ülkeler dahil olmak üzere, çok ciddi bir yükseliş estirdi. Tüm dış borsalar dirençlerinin üzerine geçtiler. İMKB ise, dış borsalardan ekstra pozitif ayrışarak, bankalar öncülüğünde oldukça sert bir yükseliş yaşadı.
2011 yılında 10'uncu ayına kadar pozitif ayrışmalarla gitmiş olan İMKB, bu tarihten sonra tüm piyasalardan negatif bir ayrışma göstererek, başta bankalar olmak üzere ciddi bir düşüş göstermişti. Bu nedenle bu yükselişte bankaların kur ve faiz düşüşleri ile daha fazla yükselmesini anlayabiliyoruz. Kur ve faiz riskimizin azaldığı bu ortamda ciddi bir yabancı talebi ile karşılaşıyoruz. Bu da gayet doğal. Paranın bollaştığı gelişmiş ülkelerde yeterli faiz rant parkı olmadığı için, bizim gibi yüksek faiz adreslerine artarak gelmeleri normal karşılanmalı.
Ancak FED'in estirdiği rüzgar DOW'da çabuk kesildi. 12.750 üstüne çıkan DOW yeniden bu seviyenin altına inmiş durumda. ABD'de Ocak sonunda bilançolar sona erecek. Bu nedenle açıklanan şirket bilançolarının yarattığı etki bitecek. Ama İMKB'de ise bilanço dönemi yeni başlayacak. Ocak sonu DOW'un bilanço etkisi sona erecek diye temkinli olmamız gerekirken, İMKB için bilanço dönemi başlaması yeni beklenti sebebi olabilir.
Almanya Avrupa kurtarma fonunun kaynaklarının artırılmasına karşı olduğunu söylemeye devam ediyor. Yunanistan sorunu için çözüm konusunda henüz anlaşamadılar. Yunanistan sorununda anlaşma olacağını düşünüyorum ama eğer anlaşma olmaz da, Yunanistan kontrolsüz bir temerrüte sürüklenirse, bunun etkisini piyasalarda olumsuz olarak yaşayacağımızın da bilinmesini istiyorum.
İMKB'ye gelirsek;
FED öncesinde de zaten iştahlı olan borsamız , FED kararı sonrasında kur ve faizde yaşanan düşüş ile birlikte tam anlamıyla çoştu. 55.550 kırılınca devreye giren çanak formasyonu ile önce 57.400, sonra da 58.500 civarı bir seviye teknik olarak görülebilir. Dün 57.266 görüldü. Bugün eğer direkt bu seviye kırılarak başlanmazsa, öncesinde kısmen gevşemeler gelmesini bekliyorum. Endeks 56.300 - 55.900 seviyelerine doğru gevşemeler yapabilir. Teknik olarak 55.500 seviyesi artık kuvvetli bir destek olmuş durumda. Bu seviye kırılmadan çanak formasyonu beklentisi bitmez. 54.300 aşağı kırılmadan da yükseliş teknikleri bozulmaz.
Yani gevşemeler gelse de, öncelikle 55.500 ve sonra da 54.300 seviyeleri aşağı kırılmadığı takdirde olası düşüşleri alım fırsatı olarak düşünmemiz gerektiğini bilelim. Eğer yükselişe bıraktığımız yerden devam eder de 57.400 seviyesini geçersek, 58.500 ve 59.200 seviyelerine yöneliriz.
Çok fazla rakam konuşup kafanızı karıştırmış olabilirim ama bu rakamlar teknik olarak çok önemli. Endeks ve banka hisselerinin tekniklerinde, bir - iki gün geri çekilmeler yaşanıp yeniden dün görmüş oldukları en yüksek seviyelerin yukarı kırılması halinde flama formasyonları oluşabilir ve yukarı kırılınca sert yükseliş hareketlerine şahit olabiliriz.
Ben teknik olarak gevşeme ve hızın frenlenmesi beklentisine sahibim. Ama bakalım piyasalar ne diyecek göreceğiz.
İstanbul'da karlı bir güne uyandık. Hepinize bembeyaz temiz bir hafta sonu dilerim.
Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com