FED 25 Baz Puan Faiz İndirimi Yaptı!

18.09.2025 09:31
  •  A 

Uzun zamandır merak konusu olan karar ile FED faizleri 25 baz puan aşağı çekerek %4-%4.25 aralığına indirmiş oldu. Powell enflasyonda bir süre yüksek seyir ve istihdamda sıkıntı uyarısı yaptı. Ama faizlerde indirim süreci başlamış oldu. FED'in faiz indirimi ABD borsaların yukarı yönlü etki yaratmış durumda. Ama parite ve ons altında ise ilk andaki tepkiler sonrası gevşemeler görülüyor. FED'in faiz indirimleri gelişmekte olan ülkelere olumlu yansıyacaktır. Yabancı kurumlardan en çok yararlanacak ülkeler listesinde Türkiye'nin adı da veriliyor.

Açıkçası dünya borsalarında yıl başından beri tarihi zirveler görülüyordu. Borsalar gayet güzel bir yılı tamamlayıp, 2025 içinde de ciddi yükselişler yaşadılar ve yaşıyorlar. Maalesef biz ise kendi özelimizde yarattığımız gerilim konuları yüzünden dış borsalarda yaşanan bu yükselişleri yaşayamadık. Hatta oldukça da geri kaldık. 

Borsa için görüşüm belli. Siyasi, jeopolitik ve yargı kararlarının baskıları hariç, finansal ve ekonomik olarak hisseler ve endeks olarak potansiyelimizin yüksek olduğunu ve yeni TL bazlı çok sayıda zirve görülmesini bekliyorum. Ama içeride özellikle siyasi ve yargı kararlarının baskıları çok etkili oluyor. Bu gerilimler sadece yerli değil, yabancı yatırımcıları da olumsuz etkiliyor. Maalesef bu konuda bizlerin yapacağı bir şey yok. Gelişmeleri izlemekle yetinip, kararlara göre olası yansımalarını öncesi ya da sonrasında görüş olarak paylaşmakla yetiniyoruz. Umarım en kısa sürede BIST de hak ettiği seviyelere doğru atağa kalkar. Ama öncesinde 15 Eylül engeli ya da riski varken, şimdi bu risk ya da belirsizlik 24 Ekim tarihine ertelenmiş oldu.

Teknik olarak 11000 üstünde kalmamız da önemli ama asıl 10786 üstünde kalmamız çok önemli. Eğer bunu başarırsak, sonrasında yeniden yeni TL zirvelere yönelebiliriz. CDS risk primimiz 246 seviyelerine geriledi. Yani bu ortamda ben borsada kısa sürede yeniden alım hareketlerini bekliyorum. Hafta sonu CHP'nin kurultayı var. Muhtemelen olası siyasi ve yargı belirsizlikleri bu hareketin başlamasını geciktiriyor. Yabancı takas oranında yeniden %40'a doğru artış görülmesi halinde endeks de rahatlayacak ve hisse bazlı hareketler de artacaktır. Ama şu an için yabancı takas oranı %37.09 seviyesinde bulunuyor.

Teknik paylaşımlarımda parabolic alışa dönmüş hisseler için hisse kodunun yanında(P) sembolü koymaya başladım. Ben farklı nedenlerle yeni öngörü vermekten çekiniyor olabilirim. Ama sizler parabolic değişimlerini görüp bunlara göre benim öngörülerimi beklemeden de kendi alım kararlarınızda referans olarak kullanabilirsiniz. Bu arada iki gün içinde çok sayıda teknik paylaşım yaptım. Her gün aynı sayıda paylaşımım olmaz. Önceki paylaşımlarımdaki seviyelerin aktif olması halinde geçerli olduğunu biliyorsunuz. Bu nedenle sadece son gün paylaşımlarını değil, önceki teknik paylaşımları da takip etmelisiniz.

NOT: Bugün öğleden sonra akşama kadar ekran başında olmayacağım. Akşam yeniden ekran başına geçince son duruma bakarak arada varsa gerçekleşmelerimi sonradan yaparım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.09.2025
    09:29

    Kendi kendine her an olumsuz gündemler yaratabilen bir ülke olduğumuz için bu başlığa hemen evet demem mümkün değil. Şu an için kurultay davası gündemden düşmedi sadece 24 Ekim'e ertelendi. Artık bu davadan bir şey çıkmaz diyemiyorum. Ceza daval... Devamı »

  • 16.09.2025
    11:11

    Teknikleri tarayınca çok sayıda parabolic alıma dönen hisse görüyorum. Lakin dün sabah görülen düşüklerle, kurultay davasının ertelenmesi sonrası sert yükseliş yaşanması nedeniyle yaşanan tepkiler nedeniyle bunların bir kısmı yaşanmış olabilir. Nor... Devamı »

  • 16.09.2025
    09:09

    Dün chp kurultay davasından tedbirsiz 24 Ekim'e erteleme kararı çıkınca borsa ve hisselerde büyük bir coşku yaşandı. Bu da gösterdi ki, demek piyasanın genelinde butlan kararı çıkması bekleniyormuş. Açıkçası ben de önceden erteleme beklerken, ... Devamı »

  • 15.09.2025
    08:46

    Büyüme, merkez bankası rezervleri, cari denge, kur düzeyi, istihdam, faizler, tarifeler gibi tüm bu ekonomik, finansal konular bir şekilde OVP'a paralel kontrol edilebilir. Ama çevremizdeki jeopolitik riskler, Ukrayna-Rusya savaşının akıbeti ve eğer bitmezse Trump'... Devamı »

  • 12.09.2025
    09:08

    TCMB rezervleri yine rekor seviye açıkladı. TCMB 250 baz puan daha faiz indirimi yaptı. FED'den faiz indrimi bekleniyor. Bunlar borsalar için pozitif gelişmeler. Ama BIST dün yine sert kayıp yaşadı. Sebebi de 15 Eylül kurultay davası için olası risklerden kaynaklan... Devamı »