Gap Kapandı, Sıra TL Zirvede!

25.07.2025 09:29
  •  A 

TCMB dün beklentilerden 50 puan daha yüksek bir oranda 300 baz puanlık indirim açıkladı. Aynı şekilde gecelik borç verme ile gecelik borçlanma faiz oranlarında da 300'er puan indirim yapıldı. Temmuz ayında geçici bir enflasyon yükselişi olabilir ama sonrasında düşüş sürecek beklentilerini açıkladılar. Ama eğer gerekirse tüm para piyasası araçları ve maliye politikaları ile gereğini yapacağız dediler. Bu kısmı kısa geçiyorum.

Faiz indirimi kararı sonrası öncesinde realize olmuş banka hisseleri de dahil alım dalgası yaşandı. BIST yaşanan yükseliş esnasında bir süredir dikkat çektiğimiz 10762 gap seviyesi kapandı. Artık şimdi sıra 11252 TL zirvesini görüp kırmaya kaldı. Bunun da çok sürmeden yaşanmasını bekliyorum. Tek tereddütüm, bilanço dönemi başladı. Gelecek bilanço verileri olumsuz gelebilir. Bu nedenle acaba öncesinde bir düzeltme yaşar, bu esnada bilançoları bitirip, sonraaında mı TL zirveyi kırmayı deneriz bundan tam emin değilim. Ama TL zirve deyince rakam düşük kalıyor. Görmemiz gereken seviye de 11252 olarak oldukça yakın bir mesafede. Ama Dolar bazlı bakacak olursak, bu takdirde çok daha yüksek seviyeler var henüz! 

Dolar bazında 10752 TL gap seviyesinin teknik karşılığı 293.07$'a denk geliyor. Zirve seviyesi ise dolar bazında 297,53$ seviyesinde. Yani  dolar gapinin kapanması için endeksin şu anki 40.55$ kuruna karşılık gelen seviye 11883 düzeyinde. 297,53 Dolar zirvesinin aynı kurla karşılığı ise 12065 civarına denk geliyor. Yani yabancı gözü ile ya da dolar bazında bakınca hala gap kapanmadı ve zitve görülmedi.  Bu nedenle TL zirve olan 11252 ile iş bitmez. Tl zirve ne zaman kırılırsa, bu takdirde endeks Dolar bazlı gap ve Dolar bazlı zirvesine doğru güçlenerek yükselişe başlar. Bu yaşanacaksa da bankalar(akbnk, isctr, ykbnk), bankalar dışında holdingler(aghol, aefes, sahol, kchol ), otomotivler(toaso, doas, ttrak, froto), tuprs, eregl ve teknikleri hareketlenen demirçelikler, açık öngörülerde yer alan çimentolar dahil ana sanayi hisseleri de alımlara sahne olur diye düşünüyorum.

Kısacası ben hisse pozisyonların korunmasını doğru buluyorum. Ana dirençlerde düzeltme endişesi ile vermek isteyenler alttan yerine koymayı hedefleyerek bunu yapmalı. Ya da dirençler kırılınca, dirençten geri gelir diye vermiş olanlar gerekirse yüksekten geri almalı. Yoksa uzun zamandır beklediğim yükseliş trendi başlarsa bir yıl düşüşte bekleyip, tam yeni zirvelere giderken satarak kaçırmış olurlar diye düşünüyorum.

Ama bu arada iç ve dış risklerimiz ve belirsizliklerimiz yerinde duruyorlar. Bu nedenle bu risklerde ortaya çıkacak gerilimler o anki seviyelere göre her zaman düzeltme ve realizasyon yaşatma risklerine sahipler. Kısacası işimiz kolay değil. İyi-kötü çok denklem var. Gelişmelere göre kararlarımız çok dinamik olmalı. Şu an için 10800-11252 arası önemli bir TL direnç bölgesi. Karşılıklı işlemlerle hacmin bu bölgede yüksek olması normal olur. İlk defada kırılmasa bile sonrasında kırılacaktır diye düşünüyorum. Yani bence artık yeni hedefimiz TL zirveler değil, Dolar bazlı gap ve dolar bazlı zirve seviyeleri olmalı. Bu seviyelere gelince realizasyon ve düzeltme düşünülecekse düşünülmelidir diye düşünüyorum. 

Şuanki TL endeks grafiklerine göre 10571 üstünde kalan endeks yeniden yükselişe dönebilir. Ama 10571 seviyesi aşağıya kırılacak olursa, küçük bir flama kırılması nedeniyle 10400 - 10334 seviyelerine doğru kısmi bir realizasyon yaşanabilir.

Bu arada dün Avrupa Merkez Bankası ECB de faiz kararını açıkladı. ECB faizlerde değişiklik yapmadı.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.07.2025
    09:18

    Eskişehir'deki orman yangınlarına müdahale eden ekipler içinden 10 vatandaşımız alevler arasında kalarak yaşamlarını yitirmişler. Hepsine Allah'tan rahmet, ailelerine ve tüm Türkiye'ye baş sağlığı, yaralılara da acil sifalar diliyorum. Çoğumuz uzaktan haber o... Devamı »

  • 23.07.2025
    09:33

    Trump nisan'da anlaşmalar çıkmayınca Japonya'ya da %25 tarife ilan etmişti. Son olarak iki ülke arasında tarife uzlaşması ve ticari anlaşma neticelendi. Japonya'dan ABD'ye yaklaşık 550 Milyar Dolar'lık yatırım ve %15 vergi ile el şıkışıldı. Bu uzlaşı asya borsalarında... Devamı »

  • 22.07.2025
    09:38

    Sabah rutinim; 07:30'da baş ucu tavana görüntü yansıtan dijital saat alarmım çalar, uyanırım. Eğer 02:00'den de geç yattıysam, bazen uykudan hemen ayrılamam. Her dokunuşta alarm 10 ar dk.ertelenen alarma iki kez dokunup 20 dk sonra çaldığında 07:50'de ... Devamı »

  • 21.07.2025
    09:10

    24 Temmuz Perşembe 14:00'te TCMB'nın faiz kararı belli olacak. Piyasaların gözü kulağı olası faiz indirimi kararında ve oranında olacak. Düşüncem stopaj kararı sonrası 250 baz puan ile indirimlerin başlaması yönünde. Yabancı Takası Yükseliyor! ... Devamı »

  • 18.07.2025
    09:23

    Son dönem gördüğünüz gibi BIST aslında yükselmek istiyor. Ama her seferinde bir iç-dış sorun ya da ortaya çıkan risk bu yükselişine set çekiyor. Dün de haftaya %6'lık bir düşüşle başlayan bankalar bu sefer %4 üstünd... Devamı »