Beklentilerin altında %1.53 aylık, %35.41 yıllık tüfe verisi sonrası BIST düştüğü 8964 seviyesinden dört gündür yükselişine devam ediyor. TÜFE verisi sonrası bu ay için bile bir faiz indirimi beklentisi başlamış durumda. Eğer bu ay olmazsa bile temmuzda kesin faiz indirimi beklentisi var. Fitch de yıl sonu politika faiz beklentisi olarak %33 seviyeleri olabilir dedi.
İşte bu nedenle bankacılık sektörü öne çıkmış durumda. Endeksi de ilk etapta daha güçlü yukarı çeken bankacılık endeksi ve banka hisseleri oldu. Risk, siyasi alanda yaşanan ve yaşanabilecek ani gelişmeler. Bu riski göz ardı edince zaten mart ayında da faiz indirimi sürecinin başlaması bekleniyordu. Ama 19 Mart yaşanınca bir anda faiz artışı yaşandı. Şimdi TÜFE'deki düşük veri BIST'de kaybolan alıcıları geri getirmeye başladı. Yabancıdan da bir haftadır alımlar yaşanıyor.
CDS risk primimiz yeniden 293 seviyesinde ve 260'a doğru inişi devam edebilir. Bu tablo siyasi bir gelişme ile yeniden kesilmezse, borsadaki alımlar diğer hisselere de yansımaya başlayacaktır diye düşünüyorum. Holdingler, ulaştırma, inşaat türevleri, gyo'lar, enerjiler potaya girecektir. Faiz indirimleri başlaması ile de beyaz eşya ve otomotive ilgi de geri gelecektir.
ÇİN-ABD Müzakerelerinden Olumlu Mesajlar!
Londra'da süren müzakerelerde olumlu mesajlar var. Taraflar anlaşmaya doğru ilerliyorlar. Ben en başından beri uzlaşı kesin olacak diye bekliyorum. Ama Trump'ın denemeleri süreci uzattı. Umarım yakında uzlaşı ilan edilir. Bu gerilimde güçlü taraf Çin. Çin'in geçen yıl ticaret fazlası Trilyon Dolar'ı aşmıştı. Bu yıl da Trilyon üstünde bir ticaret fazlası beklentisi var. Sıkıntı ABD'de. Bu nedenle de Trump bu tabloyu düzeltmenin yollarını arıyor. Ama bir tarafta tarife artışları açıklarken, diğer tarafta vergi indirimi ilanı bütçe açıklarına neden olacaktır. Bu açıkları artan tarifelerle hemen kapatması kolay değil. Bakalım bu süreci nasıl yönetecek bir Trump göreceğiz!
Trump'ın tarife ve vergi açıklamaları da FED'in elini bağlıyor. Yansımaları görmek isteyen FED beklenen faiz indirimi sürecini bir türlü başlatmadı. Önümüzdeki dönem iki faiz indirimi potansiyeli var diye düşünüyorum. ABD borsaları zirvelerine yaklaşıyorlar ama ben zirveleri geçmelerini şimdilik zayıf görüyorum. Zirveye yaklaştıkça realizasyonlar görülebilir.
Ons Altında ise tarife ve savaşlara yönelik gelişmelerin oynaklığı yaşanıyor. Şu an ABD-Çin görüşmeleri iyi gidiyor diye dört gündür kısmen geri gelmişti. Ama eğer tarife anlaşması çıkmazsa gerilim artınca yine alımlar görülebilir. Ben uzlaşıyı kesin diye düşündüğüm için ons alttının tarifelerden aldığı destek günlerinin sonlarına geliyoruz diye düşünüyorum.
Ama benim açımdan onsu bir anda yukarı taşıyacak asıl risk, İran! İran ile süren nükleer güç görüşmelerinde görüntü olumlu gibi, ama burada ABD'nin gerçek niyeti önemli! Eğer İsrail'in istediği gibi sırada İran'ı da vurmak varsa bu görüşmelerde şartlar kabul edilmeyecek şekilde ilan edilir. İran da kabul etmez ve uzlaşı çıkmazsa İran'a karşı askeri seçenek öne çıkar. Bu risk bence ons altının yüksek kalmaya devam etmesinin ana nedenlerinden birisi. İran'a yönelik bu risk de düşerse ons altında geri çekilme sürecinin başlamasını bekliyorum. Ama İran'ı vurmaya kalkarlarsa bu gelişme ons altında yeni zirvelere neden olur. Ciddi can kayıpları, yeni göç dalgaları ve riskli bir savaş süreci yaratacağı için umarım bu ihtimal gerçekleşmez diyorum.
Hisselerde açık öngörülerimiz zaten yükseliş halinde hangilerinin öne çıkacağını işaret ediyor. Tekniklerine göre güncel paylaşımlarımı da paylaşmayı devam ediyorum.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_