İBB'ye yönelik 3. dalga operasyonu haberleri var. İBB çalışanı 22 kişiye için gözaltı kararı haberlerini okuyoruz. Piyasayı ne derece etkiler bilemiyorum.
Diğer bir operasyon ise, borsa dolandırıcılarına yönelik. Ankara-İzmir-Urfa şehirlerinde organize 7 kişilik bir manipülatör grubuna yönelik gözaltı haberileri var. Sizleri devamlı uyarıyoum, maalesef son yıllarda borsa manipülatörleri borsada at koşturuyorlar. Bilançolar hiç hak etmese bile, birçok hissenin fiyatlamaları bana göre aşırı manipülatif seviyelere çıkartılıyor. Bunu yaparken de hisse ile ilgili ekstra yüksek fiyatlama haberlerini ortalığa yayıyorlar. Bunları duyan yatırımcılar da ilk anda almasalar da, hisseler takiplerinde oluyor. Hisselerinin ısrarlı yükselişleri sürdükçe de, ilk duyduklarında daha düşükten almadıkları hisseleri çok daha yüksek fiyatlarla alabiliyorlar. İşte, manipülatörlerin ellerindeki hisseyi satabilecekleri sayıda yeni alıcı gelince, bir anda devamlı yükseltilen hisseler sert şekilde düşüşe başlıyorlar. Maalesef masum ama, bir an önce para kazanayım hırsına kapılan, uzun zamandır bir türlü yükselemeyen borsadaki kayıplardan illallah etmiş yatırımcılar bu tuzaklara düşüyorlar. Sonrasındaki kayıpları ise çok daha büyük ve geri kazanması çok daha zor ve yüksek rakamlar oluyor. Lütfen sosyal medya platformalarında duyduklarınızla iş yapmayın, yatırım kararları almayın. Sonra bunların telafisi çok güç, hatta imkansız olabilir.
Moody's ABD'nin Notunu Düşürdü!
Moody's uzun züredir ABD'nin AAA olan notunu AA1'e düşürdü. Görünümü de negatiften durağana çekti. Yüksek bütçe açıkları, yükselen borçlar ve faiz yükü gerekçe gösterildi. S&P(2011), Fitch(2023) sonrası Moody's de ABD'nin notunu düşürmüş oldu. Not düşürmenin etkisi ABD borsalarında şimdilik çok görülmedi. Kısmi kayıplar hemen toparlandı. Ama ben yine de ABD borsalarının tekniklerine bakınca yakında teknik bir düzeltme riskinin arttığı görüşündeyim.
BIST Yükselmek İstiyor!
Geçen hafta pazartesi gaplerle yükselişe geçen BIST, haftayı aynı hızla sürdüremedi. Nisan ayında yaklaşık 194 Milyon Dolar ile son sekiz yılın en yüksek hisse alımını yapan yabancılara rağmen, sonrasında BOFA üzerinden ısrarlı satışlar yaşanması nisan'daki alımların etkisini bozdu. Yabancı takası %34.80 seviyesine kadar indiği düşüş süreci sonrası, geçen hafta %35.39'ları görmüştü. Son seviyesi ise %35.19 olarak görülüyor.
Rusya-Ukrayna savaşının hala bitmemesi, İsrail'in Gazze saldırılarının sürüyor olması ons altındaki düşüşü frenleyip ons altında yükseliş tepkisi yaratmıştı. Ama bu yükseliş sınırlı kaldı ve ons altın şu anda 3212$ seviyesinde. 3200$ altında kalan ons için teknik riskler sürer görüşündeyim. Yeni bir düşüş dalgası halinde alt seviyeleri teknik tablolarımızda görebilirsiniz.
ABD İle İlişkiler ve yeni doğalgaz keşfi haberleri piyasaları pozitif yöne itiyor. Rusya-Ukrayna savaşı bitse etkisi çok daha olumlu olacak bizler için. CAATSA yaptırımlarının kaldırılması beklentisi, YKB'nin henüz spekülasyon olarak kalan satış haberleri BIST'i bankalar ve Koç grubu hisseleri başta yukarı yönlü baskılıyor. Umarım 9830 seviyesindeki yakın direnci de kırıp yükselişe devam ederiz. Eminim 18 Mart sonrası yaşadığımız düşüşler hepinizi yeterince sıkmıştır. Endeks tümden olmasa da hisse bazlı pozitif hareketler bile bazılarımızın morellerini düzeltebilir.
NOT: Tatil Programım!
Sanırım geçen ay hem 2 Mayıs cuma için, hem de 24-27 Mayıs arasında kısa tatil programlarımı paylaşmıştım. Yeniden hatırlatmak istiyorum. 24 Mayıs 27-Mayıs arasında kısa bir Belgrad tatili yapacağız. Bu nedenle 26-27 Mayıs tarihlerinde aranızda olmayacağım. Yurt dışı tatillerinde ekran takip etmek kolay olmuyor. Hem de ekran takibiyle yapılan tatil de olmuyor. O iki gün piyasalar size emanet. Şimdiden bilginiz olsun.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_