Avrupa Merkez Bankası ECB beklendiği gibi 25 baz puan indirim yaptı. Tüfe hedef olan %2'nin zaten altında olduğu için bu indirimi en rahat yapan da ECB oldu. İndirimlerine sonraki aylarda da devam edebilir. Ama enflasyonda geçici artış sonra yeniden düşme bekliyoruz diyen Lagarde, bu sözü ile belki arada bir pas geçip yansımayı izleyebiliriz demek istemiş olabilir. Ama yine de ECB için faiz indirimlerinin devamını bekliyorum.
TCMB da beklendiği gibi pas geçerek faizi %50'de sabit bıraktı. Eğitim, konut, ulaştırma, hizmet bizdeki tüfenin yüksek çıkmasını etkileyen alanlar oldu. Başkan da, aylık enflasyonda belirgin ve kalıcı düşüşler görmeden indirim yok. Gerekirse her türlü para politikası araçlarıyla tedbir almaya devam edeceğiz demekle birlikte, enflasyon baskısına neden olan alanlarda da sonraki aylarda enflasyonda düşüş görülmesini bekliyoruz dedi. Bu söz hala yıl bitmeden acaba bir indirim gelebilir mi umudunun korunmasına neden olmuş durumda. Benim görüşümü biliyorsunuz. Aylık enflasyonda kalıcı düşüş görülmeden bu yıl indirimi doğru bulmuyorum. İlle de yapılacaksa, sonraki aylarda enflasyonun %45'lere indiğini görürsek belki Aralık ayında 500 baz puanlık bir indirimle yılı bitirelim diyebilirler. Daha da öne çekelim derlerse, o zaman kasım-aralık için 250'şer puanlık yani yine en fazla 500 baz puanlık bir indirim planı olabilir. Ama önce aylık enflasyonda düşme görülmelidir.
Maalesef ciddi bir rakip olan faiz nedeniyle mevduat borsaya alternatif olmaya devam ediyor. Diğer taraftan da altındaki yükseliş de zaten farklı bir alternatif alanı olarak kalmaya devam ediyor. Bu nedenle borsa ve hisseler tepkiden öteye giden yükselişleri şimdilik yapamadılar.
Ama ben artık portföylerin en az %50 hisse olmasını, BIST 8700 altına düşerse bu oranın düştükçe arttırılmasını doğru buluyorum. Düzeltme bana göre sonuna yaklaşıyor. Bakın yabancı kurumlar BIST zirvedeyken bankalar dahil hisselerin hedef fiyatlarını yüksek beklentilerle desteklerken, ciddi bir düzeltme yaşanmasına rağmen şu anda aşağı doğru revizeler yapıyorlar!
Lakin İsrail'in İran'a misilleme yapma riski ve boyutu belirsizlik taşıdığı için yine de ek bir düşüş riski sürüyor. Teknik olarak yükselişin genele yayılabilmesi ve devamının güçlenmesi için önce 9200, sonra da 9400 - 9500, 9600 lerdeki sıralı dirençlerin geçilmesi gerikir. 200 günlük hareketli ortalamaya dikkat çekenler çok tv.lerde. Evet bu kriter de önemli ama bu hareketli ortalama artık dendiği gibi 9400'de değil. Adı üstünde hareketli ortalama olduğu için, şu an 9600 seviyelerine çıkmış durumda. Bu nedenle 200 günlük hareketli ortalamanın geçilmesi için 9600'lerin aşılması lazım.
Kendi kendimize olmaması gereken ortamlarda faiz indirimi algıları yaratıyoruz. Sonra da indirimler rafa kalktı denince moralimizi bozuyoruz. En başından beri enflasyonda doğalgaz, elektrik, eğitim ve ulaştırma fiyat artışları nedeniyle enflasyonda düşünülen düşüşün şimdilik olmayacağına dikkat çekiyordum. Aslında bunlar sadece benim tahmin edebileceğim gelişmeler ya da veriler değil. Ama maalesef kurumlar adına konuşan ve yorum yapanlar, kurumun pozisyonlarından etkileniyorlar. Bu nedenle objektif değerlendirmeler yapamıyorlar diye düşünüyorum.
Ben İsrail-İran'ın savaşma riski hariç artık borsa için her düşüşte alım fırsatları diye bakıyorum. Umarım bir süre sonra bu görüşümde de haklı çıkarım ve uzun zamandır maliyetli şekilde hisselerde yakalanan tüm yatırımcıların yüzleri gülmeye başlar. Israrlı yükselişler bize hep yaşadığımız bu düzeltmeleri unutturuyor. İşte yine böyle bir düzeltme yaşadık ve bana göre sonlarındayız.
Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_