NEREDE KALMIŞTIK?

05.09.2011 09:01
  •  A 

   Umarım uzun tatilde hepiniz iyi dinlenmişsinizdir. Çünkü dış borsalara baktığımızda, yine yorucu ve stresli seanslarımız bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

   Biz tatildeyken 11.700'ü gören Dow future bu sabah 11.135. Aynı şekilde 5.872'yi gören Almanya Dax 5.538. Gelişmiş ama şuan sorunlar yaşayan batı ekonomilerinde tatil boyunca beklentiler iyi gelişmedi. En son da tarım dışı istihdam rakamı da kötü gelince, Dow aldıklarını aynen geri verdi.

  Tatildeyken gelişmeleri takip edememiş olanlar için kısaca bilgiler vereyim:

  Yunanistan'da IMF ve AB temsilcilerinin yapmış oldukları incelemelerde tespit ettikleri bütçe açığı nedeniyle, kullandırılacak olan kaynak diliminin askıya alınması riski Yunanistan sorununu yine canlandırdı. Görüşmelerin kesintiye uğraması ihtimali aşılmaya çalışılıyor.

  ABD'de en büyük 17 bankaya mortgage ürünlerinde yatırımcıları yanılttıkları ve zarara uğrattıkları için dava açılıyor.

  Merkel kendi bölgesinde seçim yenilgisine uğradı. Bu sonuçla seçimlerde yeniden seçilebilmesi büyük sekteye uğramış oldu. Hoş umarım günü geldiğinde gerçekten de kaybeder de, Türkiye'ye çok büyük zorluklar çıkartan iki AB'li liderden birisi siyasi arenedan kaybolmuş olur. Diğerinin de Sarkoyz olduğunu sanırım söylememe gerek yoktu. Bu iki liderin yerine Türkiye'ye daha pozitif bakabilen yeni siyasilerin seçilmesi, nispeten ekonomisini toparlamakta olan Türkiye - AB ilişkilerini de olumlu yönde geliştirebilir. Ama henüz bunun zamanı var.

  Cuma günü olumsuz ABD istihdam verisi sonrasında yüz de 4'lere varan dış piyasa düşüşlerine rağmen pozitif ayrışmış olan bir İMKB yaşadık. Ama maalesef ben dış piyasalar için tedbirlerin alındığını görmeden bu pozitif ayrışmanın aynı şekilde devam etmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Şuan için batı borsalarının görmüş oldukları önceki benzer seviyelere göre 5.000 puan civarı hatta biraz daha üstünde daha yüksek seviyelerdeyiz.

  Dış borsalar dip oluşumu yaparken biz de çok fazla gevşemeden ne kadar yüksek durabilirsek, batının tedbirleri alması halinde toparlanmamız rahat olacaktır. Ama şimdilik batı liderleri özellikle AB'de istenilen kararları alamıyorlar. ABD ise bence AB'den daha olumlu görüntü veriyor. Bu hafta Obama'nın istihdam için yapacağı açıklamalardan neler çıkabileceği merakla bekleniyor.

  Brezilya'daki faiz indirimi sonrasında tüm dış ekonomilerde yeni faiz indirimleri konuşulur oldu. Bu gelişmeler TCMB'nın yapmış olduğu faiz indirimini eleştirmiş olanların düşüncelerini de değiştirmiş oldu. Türkiye'de de yeni faiz indirimi ihtimalleri banka hisselerimizi dinamik tutuyor. Bu beklenti bence endeks olarak olumlu ayrışmamızın baş nedeni.

  Peki bunları anladık, şimdi ne olacak? İşte en zor soru bu. Dış piyasaların karışık olduğu böyle ortamlarda Türkiye ve İMKB olarak daha iyi durumda olsak bile, yönün devamı konusunda karar verebilmek çok zor oluyor. Açıkçası ben dışarıdan olumsuz etkilenerek realizelerin olmasını güçlü bir risk olarak görüyorum.

  Kısa al-satlar ile süreci geçirmekte fayda var. Eldeki hisselerde yaşanan toparlanmalar sonrasında satıp, yeniden alttan yerine koymayı denemek yöntemlerden birisi olabilir. Nakit olanlar ise, Cuma endeks yükseldi diye telaş etmesinler. Bu oynamalar bir süre daha sürecek gibi gözüküyor. 


  • 02.09.2011
    15:37

    Bu durum ABD'de istihdamda tehlike sinyalleri diye algılanabilir. Bu veriler dış piyasaları bozabilir. Ama sabah dediğim gibi kötü veri sonrasında, FED tarafından ek kaynakların verilmesini hızlandırabilir. Neyse bu sonraki konu. Şimdilik veri iyi olmadı. Devamı »

  • 02.09.2011
    08:50

    Ramazan Bayramı bitmiş olmasına rağmen, Cuma gününü birleştirmiş olanlar için uzun tatil halen sürüyor. Bu nedenle yine hacmi düşük günlerden birini yaşayabiliriz. Son üç günde dış endekslerde yukarı yönlü hareketler yaşanmıştı. Dün gelişmiş borsaların genelinde düşüşler yaşandı. Ama bizi gel... Devamı »

  • 29.08.2011
    10:25

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında çok önemli bir zafer olan 30 Ağustos hepimiz için kutlu olsun. Tüm sevdiklerinizle birlikte, kazalardan uzak, keyifli bir Ramazan Bayram'ı geçirmenizi dilerim. Devamı »

  • 29.08.2011
    09:02

    Cuma günü piyasalar tarafından önemli açıklamalar yapar mı diye beklenen FED başkanı Ben Bernanke'den yuvarlak açıklamalar haricinde beklendiği gibi bir yeni ekonomik kaynak paketi kararı çıkmadı. Bernanke, Eylül ayında gerektiğinde her türlü yardımı yapacaklarını söyledi ama yeni para açıklamasın... Devamı »

  • 26.08.2011
    17:12

    Bir çok kişi aslında beklemiyor olduğu halde, yine de acaba ek para paketi açıklanır mı diye beklenti içinde olanlar umduklarını bulamadılar. Fed'den ek para paketi kararı çıkmadı. Ben Bernanke çok fazla yenilik içermeyen genel bir açıklama yaptı. Devamı »