Borsaya vergi geldi geliyor, Mehmet Şimşek istifa etti-etmedi, İmamoğlu'na siyasi yasak gelecek-gelmeyecek spekülasyonları mı diyelim, manipülasyonları mı diyelim tüm bu dedikodu kazanı borsada tedirginlik yaratıyor. Çünkü bu konuların hepsi ekonomi, siyaset, finansman, yerli ve yabancı yatırımcı kararları üzerinde ciddi olumsuz baskı yaratıyor.
Şimdi de cumhurbaşkanı danışmanı kadrosundaki kişilerden ''İsrail Türkiye'ye saldıracak. 100 yıl öncesinde batı Yunanistan'ı kullanıp bunu yapmıştı. Şimdi de bu görev için İsrail hazırlanıyor'' tezini dile getiren paylaşımlar yapılmış. Aslında benim de çok farklı görüşüm yok ama, bunları böyle dile getirenler yatırımcıları fazlası ile germiş oluyorlar. Yoksa Büyük Ortadoğu Projesi ne diye başlatıldı ki? Neyse, bu konu için daha çok zaman var. Ama Filistin'de yaşananlardan sonra şimdi de Lübnan İsrail tarafından saldırıya uğramaya başlayınca tedirginlik artıyor. İsrail'in kara harakatına hazırlandığı yönündeki gelişmeler Türkiye için olası riskleri büyütüyor diye de borsaya özellikle yabancı ilgisi düşük kalıyor olabilir.
Yoksa dedikodu kazanının içeriklerini yok sayarsak, yaşadığımız teknik düzeltmenin sonları yaklaştığı görüşündeyim. Henüz tam dibi neresi olacak tereddütlerim var. Ben bunu çözmeye çalışırken, yukarıdaki piyasayı geren dedikodular huzuru kaçırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Biden'ın yemeğine katılmaktan vazgeçip yurda dönüyor olması da ilişkiler konusunda tedirginliklere neden olmuş olabilir.
Önce Şimşek'in istifası iktidar yetkililerinden ve bakanın kendisinden bile yalanlandı ve gündemden düşürüldü. Şimdi borsa vergisi aynı şekilde gündemden düşürüldü. Bunlar piyasa için olumlu esintiler yaratacakken, bu sefer de İmamoğlu'na siyasi yasak konusundaki spekülasyonlar karşımıza çıkmış durumda. Bu konu da ülkemizin siyasi ortamı için çok önemli. Eğer sadece bir ifade için siyasi yasak çıkarsa bir anda siyasetin çok gerildiğini ve kitlesel tepkilerin bir süre piyasalarımızı gerdiğini görebiliriz. Bu nedenle bu konu da bir an önce netleşmeli. Yasak çıkar çıkmaz o önemli tabi. Ama belirsizlik de en az o kadar önemli. Ne olacaksa olsun da sonrasındaki gelişmelere bakalım.
Bu arada Çin ekonomik gidişine teşviklerle müdahale ediyor. Bu teşvikler ve Çin'in büyümesinin bu kararlarla yeniden artışa geçmesi borsalar için olumlu ama, FED ve ECB'nin yeni faiz indirimlerini enflasyonda hedefe ulaşmadan yapmaya kalkması ise, enflasyonun yeniden artışa geçmesine neden olabileceği endişeleri yaratıyor. Tüm bunlarla harmanlanan borsa endeksi şimdilik 9700-10193 kanalını yukarı kıramayıp, bir yukarı bir aşağı testere piyasasına devam ediyor.
Ama benim için Maliye Bakanı Şimşek'in ek vergi yok, sıkı maliye tedbirleri var sözleri çok önemli. Sıkı para politikasına maliye politikalarının da destek vermesi lazım. Çok kazanandan daha çok vergi ifadesininden öte, önce çok kazanandan alınması gereken verginin alınması önemli. Vergi afları artık bitmeli. Vergi tüm kazananlardan alınmalı. Adil bir vergi düzeni oturmalı. Doğrudan ve dolaylı vergilerde şu anki %30-%70 olan yanlış tablo olması gerektiği gibi doğrudan vergiler %70, dolaylı vergiler %30 olacak şekilde dönüşmeli. Yoksa dolaylı vergiler arttıkça enflasyon yarattığını, orta ve alt gelir grubunun satın alma gücünün devamlı düştüğünü görmeliyiz.
Kısacası bu ortamda bir süre daha tedbirli durmaya devam etmekte yarar var. Bugün kısmi alımlarla başlayabiliriz. Ama gözleriniz 9700 desteği ile 10193 direncinde olsun. Hangisi kırılırsa o yöndeki devam tepkileri artacaktır.
NOT: Bugün 11:00'de A Para Kanalında ve 15:30'da Ekotürk Tv.de skype üzerinden değerlendirmelerde bulunacağım.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_