DÜŞÜŞLERİ AVRUPA TETİKLİYOR.

11.08.2011 15:52
  •  A 

   Bazı üyelerimizin dış piyasa gelişmelerinden bilgileri olmayabileceğini düşündüğüm için, ikinci seansta yaşanan düşüş hakkında bilgi vermek istedim.

   Üç gündür, Avrupa'da başlayan düşüşler ikinci seanslarımızın sert düşüşleri görmesine neden oluyor. Dün ortaya atılan ve Fransa'nın notunun düşürüleceği söylentisi, iki rating kurumunca dün yalanlandı. Ama sonrasında da Fransız bankalarında sıkıntı olduğu söylentileri yayıldı.

    Bugün de asyalı bir bankanın Fransız bankalarına açmış olduğu kredi linenı ( kredi haklarını) kapattığı haberi çıktı. Aynı şekilde beş bankanın daha bunu düşündüğü söyleniyor. Bu haber yayılınca öğleden sonra yine Avrupa borsaları artı endeksten eksi endekslere döndüler. İMKB'nin %0.76 eksi olduğu şu anda, Almanya % 1,62 eksi, Fransa %3,27 eksi . Avrupa'nın yarattığı panik malesef bizi de etkilemeye devam ediyor.

    Ne oluyor bilginiz var mı diye sorulan sorulara genel bir bilgilendirme olması için yazdım. Bizdeki hisselerin düşmesinden paniklemiş olan özellikle borsa ile tanışması 2009 düşük seviyelerinden sonra olan yatırımcı arkadaşlarımız bilmeli ki, hisseler devamlı düşe düşe sıfıra inmez. Böyle bir durum yoktur. Sadece manipülatif riskler taşıyan bilanço riskleri çok yüksek olan ve batışa giden hisseler sıfırlanır. Ama Türkiye'de şuan böyle bir risk taşıyan şirket olduğunu sanmıyorum. Kaldı ki, Avrupa'nın sorun yaşayan sektörü bankacılık sektörümüz dünyanın en karlı ve sağlam bankacılık sektörüdür diye düşünüyorum.
    
   NOT: Bu ksım 16:16'da eklenmiştir.
   Son yükselişin sebebi Almanya ve Fransa liderlerinin acil zirve kararları sonrasında aralarında anlaşma olabileceği beklentisi ile yükseliş yaşanıyor.

   Ayrıca, bugünkü hareketlerin içinde kaçırdığımız bir gelişme var!
   SPK şirketlerin, şirket patronlarının kendi hisselerini %10 'una kadar alma iznini verdi. Bu gözden kaçan ve şirketlerin SPK'dan talepte bulunmuş oldukları çok önemli ve doğru bir karardır.

    Bu sayede kasalarında nakitleri olan şirketler, kendi hisselerinin kabul etmedikleri fiyatlara düşmesi halinde bunları alarak  piyasa düzenleyici olacaklar ve aşırı fiyat düşüşlerinde alıcı olarak piyasaya girebileceklerdir. Şirketlerinin bilançolarını bilenler için bu çok güzel bir yatırım olur. Aşırı anlık düşüşlerde alır ama sonrasındaki sert yükselişlerde de satacakları için, yükselişte de hızı düşürebilirler. 

   Ama bu karar sonrasında bazı hisselerde önümüzdeki günlerde sert alımlara şahit olabiliriz.
 


  • 11.08.2011
    09:08

    Gördüğünüz gibi dünya ayar tutmuyor. Çünkü sorunun temeline inip de gereğini hala yapan yok. Aynı 2008 yılında yapılanlar gibi, sıkıntı olan ülke varsa, bekleyip bekleyip son anda kalkıp yeni borç vererek bu sorunu çözmeye çalışıyorlar. Ama günü geldiğinde daha da artmış olan bu borçların da ödenme ... Devamı »

  • 10.08.2011
    09:03

    Dün yapılan Fed açıklamalarında düşük faiz politikasının 2013 yılına kadar süreceği, mevcut parasal genişlemenin korunacağı, piyasalardan geriye para çekilmeyeceği açıklandı. Böylece FED düşük veriler nedeniyle, büyümeyi desteklemeyi sürdüreceğini açıklamış oldu. Bu açıklamalar sonrasında 10... Devamı »

  • 09.08.2011
    12:00

    Geçen hafta Avrupa'da düşüş başladığında ilk 3-4 gün pozitif ayrışarak düşmeden seyretmiştik. Ama sonrasında beş günde 12 bin puan düşüş yaşadık. Bu kadar kısa sürede gelen satışlardan özellikle kredili yatırımcıların kendilerini koruyabilmeleri neredeyse imkansızdır. Ama satışların devamı dah... Devamı »

  • 09.08.2011
    09:41

    ABD'nin not indirimi dün tüm dünya borsalarında büyük düşüşler yaşattı. İMKB 7.8 düştü. ABD endekslerinde de %5,5 ile %6,90 civarında düşüşler yaşandı. Kısacası dün için ciddi düşüş yaşamış olan İMKB neden bu kadar düştü diyorduk ama, aslında %6.90'lık ABD'deki düşüşe de bakınca düşüşten herkesin pa... Devamı »

  • 08.08.2011
    16:56

    Geçen haftanın başında özellikle Avrupa'dan pozitif ayrışarak Perşembe gününe kadar düşmemiştik. Ama sonra fazlasını düşerek aradaki açığı bugün kapatmış olduk:( Dax(Almanya) ve FCAC( Fransa) son dokuz günde % 18 düşmüşler. Biz ise ilk altı gün düşmeyip, son üç gün için de %18 düşmüşüz! Yani... Devamı »