İRLANDA DA ÇÖPE ATILDI!

13.07.2011 09:34
  •  A 

  Moody's dün İrlanda'nın notunu BAA3'ten BA1'e düşürdü. İrlanda'ya yatırım yapılamaz dedi.

  Dünden bahsedilen kötüye mazeretler olarak, Obama eğer 2 Ağustos tarihine kadar borçlanma tavanını arttıramazsak  emekliler gibi bir çok kesimin maaşlarını ödeyemeyebilriz dedi. Bildiğiniz gibi ABD'de 2 Ağustos tarine kadar borçlanma tavanının arttırılması gerekiyor. Eğer bu gerçekleşmezse, ABD'de tüm piyasaların kilitlenmesi söz konusu olur ki, tüm dünyada satış etkisi oluşur. Ama ben son anda en azından belli bir süre için bir borçlanma tavanı yükseltmesi kararı alacaklarını düşünüyorum.

  AB ülkelerinde de her türlü kriz senaryoları, euro'nun geleceğinin olmadığı gibi derin konular dahi işlenmeye başlandı. Bu konular bir süre daha sürecektir. Ama sonunda olacaklardan biri şudur; Yunanistan başta bazı ülkelerin borç  yapılandırmasına gitmesi kaçınılmaz olacaktır. Yani alacaklılar bir kısım alacaklarını silmek zorunda kalacaklardır.

   İşte başkasının ehlikeyif yaşamasını kendileri çalışarak finanse eden başta Alman'lar olmak üzere AB ülke vatandaşlarının Avrupa Birliği'ne bakışları bu yapılandırmalar ve krizlerin boyutuna göre şekillenecektir. Eminim, çalışmayanları kendilerinin finanse etmek zorunda kaldıkları bu birlikten çok da hoşnut değillerdir. Bu nedenle bu kriz sonrası AB'de yeniden yetki ve denge şekillenmesi olacaktır. Yardım edilen ülkelerden alacakları karşılığında çok ciddi bir sermaye yatırımları hak devirleri ve ülkelerin söz haklarında kısıtlanmalar yaşanabilir.  

   İç dış piyasalar biraz olumlu bir açılış ile başlayabilirler. Ama devamındaki yön Dow'a göre belirlenecektir diyorum. Dow bu seviyelerinden destek bulabileceği gibi, 12.270 civarı bir seviyeyi de gördükten sonra destek bulmayı tercih edebilir. Böyle olursa, açılışlar sonrası gevşemeler de görebiliriz.

   Imkb'ye gelirsek, bizi dış olumsuz gelişmelerin dışında tutuyorum. Onlar gibi sıkıntıda olmayan ve yaşanan krizin kurları arttırması nedeniyle nispeten rahatlayan bir ekonomiden bahsediyoruz. O kadar ilginç bir durmumuz varki! Petrol fiyatı ya brent fiyatının artmasından, ya da doların artmasından yükselince ülke maliyetimiz artıyor. Ama akaryakıttaki ötv ve kdv oranları nedeniyle de, hazinenin gelir tahsilatı da artmış oluyor.

   Dün ilk seans yaşanan düşüş ortamında dünkü beklenti yazımıza paralel bir çok öneride bulunduk. Bugün bu önerilerin gerçekleşmelerini takip edeceğiz. Ancak böyle ortamlarda yaklaşık hedeflerin satış olarak değerlendirilmesi doğru fiyatlar olacağını her zamanki gibi sizlere hatırlatmak isterim.

   Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com


  • 12.07.2011
    08:51

    Gördüğünüz gibi, on gündür yükselen dış piyasalar için nasıl ki, yükselişe sebep gerekçeler bulunduysa, dikkat ederseniz şimdi de düşüşün mazeretleri de aynı şekilde bulunuyor. On gün evvel ABD'nin borçlanma limitlerini arttırabilmek için bugünden on gün daha fazla süre olduğu için mi yükseliş... Devamı »

  • 11.07.2011
    09:11

    Dowj. ve diğer AB ülkelerinde de yaşanan yükselişler sonrasında realizeler yaşanıyor. Geçen hafta ABD'de beklenen tarım dışı istihdam verilerinin, beklentilerin çok uzağında düşük gelmiş olması, iyimserlikle verilere hazırlanmış olanların hayal kırıklığına düşmesine neden oldu. ABD'da borçlan... Devamı »

  • 08.07.2011
    09:10

    Dün AB Merkez Bankası 0.25 baz puanlık beklentilere uygun bir faiz arttırımı yaptı ve piyasadan para çekmeyecekleri imasında bulundu. Aynı zamanda ABD özel sektör istihdam verileri de Dow'a olumlu yansımalar yaptırtmıştı. Hafta başındaki yazılarımızda Dow için 12.800 seviyelerine dikkat çektiğimiz... Devamı »

  • 07.07.2011
    09:12

    KARIŞIK BİR GÜN YAŞAYABİLİRİZ. Dış piyasaların olumlu görüntülerle güne başladığını görüyoruz. Ama hepsi de direnç seviyelerinde olduğu için, hareketlerinin devamının ne olacağı önemli olacak. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklanacak. Üye ülkelerinde ciddi sorunları henüz çözeme... Devamı »

  • 06.07.2011
    08:45

    Yunanistan'dan sonra Portekiz'in notu da sert bir indirime uğradı. Moody's Portekiz'in notunu 4 basamak birden indirerek BA2'ye indirdi. Böylece Portekiz'in notu da, yatırım yapılabilir düzeyin altına indirilmiş oldu. Rating kurumlarının kararları artık tam bir orta oyununa dönüştü. Bir ülkeni... Devamı »