ABARTILARI SEVEN BİR PİYASAMIZ VAR!

30.05.2011 09:35
  •  A 

  Türkiye'deki cari açığa dikkat çektik. Doğrudur bir çok sıkıntının temeli olacak bir büyüklük. Lakin, büyümeden kaynaklanan bu açığı kontrol altına almak çok zor değil. En kötü yöntem ile büyüme oranlarından fedakarlık yaparsınız yine kontrol edersiniz. Bunun için de çok sert radikal tedbirlere de gerek olmaz.

   Benim yapısal tedbirler önerim, cari açık sorununu belli bir süreçte tehlike olmaktan çıkartacak, üretim artışına ve istihdama yarayacak bir modeli içerdiği için radikal tedbirleri içeriyor. Bu nedenle bu tedbirler olmayacak , uygulanmayacak gibi duruyor diye herşeyin toz duman olmasını gerektirecek bir ekonomi ve piyasa da değiliz. Kendi kendimizi de gereğinden fazla korkutmaya gerek yok.

  Böyle yaptıkça,zaten bunu kollayan yabancıya trade fırsatları yaratıyoruz.

  Daha da fazla düşebilir miyiz? 60.800 desteğimiz var. Kaza ile aşağı kırılırsa, geçen sefer gördüğümüz gibi 58.000 risklerini de yaşatabilir belki ama, bir daha bu fiyatlar düzelmez gibi bir korkunun içine de girmeyin. Göreceksiniz ki, daha da düşsek bile fiyatların toparlandığını ve bir çoğunda zararlı pozisyonlardan kurtulacağınızı göreceksiniz. Sadece günü geldiğinde bu yaşadıklarımızı da unutmamak ve piyasalar bozulduğunda, zararkesler görüldüğünde  ve destekler kırıldığında satmanın daha az riskli olduğunu hatırlamak gerekir.

  Bugün ABD ve İngiltere piyasaları kapalı. Özellikle ABD'nin kapalı olduğu günler daha sakin geçebiliyor.

  Tüm AB ve bizim için en önemli krıterlerden birisi Yunanistan'ın durumu. Eğer ödemiyorum derse, 270 milyar avroluk Yunan tahvili almış olan özellikle Avrupa'lı bankaların ciddi karşılıklar göstermeleri ve sermayelerini arttırmak zorunda kalmaları gerekebilir. Görüntüye göre de, Yunanistan'ın ödüyorum demesi bile yeni borçla olacağı için, bu sorun bence önümüzdeki günlerin en ciddi dalgalanma sebeplerinden birisi olacak gibi duruyor.

  Özellikle Yunanistan'da bu sorun nedeniyle ciddi toplumsal hareketler yaşanabilir. Rahata alışmış Yunan halkı , onlar için aşırı ama ekonomilerinin düzelmesi için belki de çok yetersiz kalacak kemer sıkma ve özelleştirme politikaları nedeniyle büyük tepkiler gösterebilirler. Muhtemel yeni bir ödeme planı üzerinde uzlaşma olabilir ama karşılığında da , kamunun elindekiler özel sektöre geçecektir. Doğrusu budur ama bakalım bu şartlar ne denli kabul görecek.

  Imkb'de şu olur demek istemiyorum. Geçen hafta yükselişle haftayı kapatabiliriz diye düşünüyordum ama ummadık bir düşüş yaşadık :( Hiç bir şey demeden haftaya başlayalım da yükselişler gelsin :)

  İyi haftalar dilerim.

  Aydın Eroğlu

 

 

 

 

 

 


  • 27.05.2011
    11:25

    11/05 tarihindeki CARİ AÇIK RADİKAL TEDBİRLER GEREKTİRİYOR başlıklı beklenti yazımın ilk cümlesi ; '' Cari açık beklentiyi de aşıp 9 milyar 766 dolar oldu. Bu açık rahatsız edicidir. Piyasaları bozar. Yabancı satışlarını arttırır ve sonraki dönemlerde yabancı raitingçilerden beklenen not arttırı... Devamı »

  • 27.05.2011
    09:07

    Son iki beklentim ile aynı düşüncülerimi koruyarak yeni bir beklenti yazısı yazmıyorum. Dün IMF ABD'nin faiz artışı sürecine daha uzun bir süre başlamaması gerektiğini söyledi. Bu düşünce bizim gibi ülkeleri olumlu etkiler. Dow ve Dax düşüşler sonrası toparlandılar. Bizim de alımla başlama... Devamı »

  • 26.05.2011
    09:13

    Çin Euro Bölgesi ülkelerine destek için çıkacak tahvillerden alacağını açıkladı. Bu haberle AB bölgesi ülkelerinin borsaları dün ikinci destek seviyelerinden dönüş gösterdi. Çin gibi dünya talebine arz yaratan bir ülkenin en büyük pazar alanlarından biri olan AB Birliği ülkelerine finansal destek çı... Devamı »

  • 25.05.2011
    14:19

    Henüz munzam açıklaması gelmedi ama şimdilik faizlere dokunmadılar. Eğer munzamlara da dokunmazlarsa bankalar dahil alım görülür. Lakin geçen seferki gibi munzamlar az sonra gelirse ve yüksek olursa satış gelir. Şimdilik bir değişim yok ve bu karar pozitif yansıyabilir. Devamı »

  • 25.05.2011
    09:04

    Dış piyasa etkisinin olumsuz olduğu bu günlerde, kısmen pozitif ayrışma yaşıyoruz. Dün mali piyasa hisselerinde yüzde 2,5 seviyelerinde gerçekleşen yükseliş, munzam ve faiz artışı ile ilgili bir değişiklik olmayacağı fikrinin satın alınması olarak görülebilir. Faize dokunmayıp, çok düşük kalaca... Devamı »