LİBYA İYİCE KARIŞTI. BORSALARDA FARKLI TEPKİLER VAR

21.03.2011 09:02
  •  A 

  Koalisyon güçleri Cumartesi gününden beri Libya'yı vuruyor. Ama anlaşılan o ki, Kaddafi de kolay kolay pes etmemeye kararlı gözüküyor. Bir yandan tüm silah depolarını halka açtı va halkı silahlandırmaya başladı. Diğer yandan ise, kendi birliklerine yeniden ateşkes emri verdi.

  Ama koalisyon güçleri bu ateşkesi tanımıyorlar. Libya'nın hava sistemleri vuruldu. Uçakları havalanamıyor.

  Malesef iki taraf da birbirlerine karşı santranç hamleleri yapıyorlar ama yapılan hamlelerde ileri sürülen piyonların insan olduğuna aldıran yok ! Koalisyon Güçleri havadan önemli yerleri vurarak, Kaddafi'nin direncini kırmaya ve hava savunma sistemini devre dışı bırakmaya çalışıyor. Sonrasında ise, kara müdahalesi yapmayıp, muhalifleri Kaddafi'nin üstüne sürmeyi düşünüyordur.

  Bunun karşılığında ise, Kaddafi , halkı silhlandırıp demokrasi getirmeye çalıştıklarını söyleyenlerin karşısına sivil halkı dikerek , kamuoyunun sivillerin ölümüne kayıtsız kalmayabileceğini düşünerek ,kendisine sivil kalkan oluşturmaya çalışıyor. Aynı zamanda da , sonrasında muhalif güçlerinin karşısına kendi yanlısı haklı da sürmeyi göze almış durumda. Yani sonrası tam bir iç savaş hazırlığı.

   Eğer bir şekilde Kaddafi çekilir, vurulur , kaçarsa belki iç karışıklıklar bir süre yatışabilir.Ama silahlanan halkın sonrasında silahlardan arındırılmasına kadar geçecek sürede umarım tam bir iç savaş kaosuna girilmez.

  Türkiye , Müdahalenin Nato'ya devredilmesine karşı çıktığı için, şimdilik Nato devreye giremiyor. Tabii bunun karşılığı olarak da, Kaddafi sonrası Libya'da söz sahibi olamazsınız diye Türkiye'ye göz dağı veriliyor. Bakalım sonuç ne olacak. Ama artık şu bir gerçek ki, bu ülkelerin eski yönetimlerle devamının sonu gelmiş durumda. Gelişmiş batı bizim de içinde bulunduğumuz geniş bölgeyi, halk hareketleriyle yeniden şekillendirmeye çalıyor. Bizde de bir benzeri güneydoğu ile ilgili yaşanır mı , yaşanırsa ne olur bunların hepsine ileride şahit olacağız sanırım ...Türkiye çok uyanık olmalı. Bu senaryolar lehine de çalışabilir ama, hamleleri ilk kendisi yapmalı.Eğer batı ilk hamleyi iç işlerimize doğru yaparsa, bizim de ileride başımızı ağrıtabilecek durumlarla karşılaşabiliriz. Ama bu konu şimdilik çok ileride yaşayabileceğimiz bir durum.

  Borsalar farklı tepkiler gösteriyorlar. Asya borsaları için Libya'dan ziyade Japonya önemli olduğundan ve orada da soğutma çalışmalarında ilerleme kaydedildiğinden yükselişler yaşanıyor. Libya onlar için hem uzak, hem de çok küçük bir sorun.

  Dow da yükseliş tepkisi veriyor. Ama İmkb için durum biraz farklı. Bizim için Libya çok önemli bir ülke. Çünkü özellikle müteahitlik alanında en büyük yatırımları olan ülkelerin başındayız. Bu yüzden bizim için , Libya'daki savaşın bir an önce bitmesi önemli. Petrol 119 doları geçmediği takdirde, çok sorun yaşamayız ama eğer geçerse , o zaman satışlarla karşılaşabiliriz.

   Fakat Libya gibi bölgedeki yaşanan bu karışıklıklarda batının bu ülkelere karşı takındığı tavır nedeniyle de , karışık bölge ülkelerinden ve onların komşusu benzer ülkelerin hem yönetimlerinden , hem de halklarından batıda bulunan paralarını daha güvenli buldukları için Türkiye'ye yönelmeleri gibi etkileri de görüyoruz. Tabii böyle olunca da, beklenilmeyen zamanda giren paralar tüm piyasalarda değişik etkiler yaratıyor.

   İmkb Cuma ateşkes ile artıya dönmesine rağmen ,hafta sonu savaş başladı diye kısmi bir satış yaşanabilir belki ama , diğer taraftan da savaş başladı ve Kaddafi kontrol altına alındı diye de, etkisi azalabilir. Bu nedenle panik havasında bir satışa gerek olmadığını düşünüyorum . Gözleriniz dediğim gibi petrolde olsun. Umarım yaşanan karışıklıkların en kısa zamanda durulduğu bir hafta yaşarız.


  • 19.03.2011
    23:47

    Anlaşılan o ki, Libya ateşkesi kabul edince , risk bitti demiştik yanlış düşünmüşüz.! Koalisyon güçlerinin Kaddafi'nin artık gitmesinden yana olduğu anlaşılıyor. Çünkü ateşkes şartlarında Kaddafi'nin yakalanıp yargılanması şartının bulunması batının niyetinin ne olduğunu gösteriyordu. Kaddafi kendi ... Devamı »

  • 18.03.2011
    17:43

    Değerli Üyelerimiz, Gold üyelik bedellerini eft/havale yolu ile banka hesabımıza yatırmış olan üyelerimizin ,ödemelerini onaylamak ve faturalarınızı oluşturabilmek için, Ödemeler bölümünde önce üyelik sözleşmesini onaylamanız, sonrasında da ''ödeme yap'' tıklayıp yaptığınız ödemenin detaylarını ... Devamı »

  • 18.03.2011
    14:56

    Libya'nın ateşkesi kabul etmiş olması nedeniyle ,olası bir kısa vadeli petrol ateşi sönebilir. Türkiye için en önemli risklerden birisi olan petrol fiyatlarının düşmesi bizim için çok önemli olur. Başka bir ifade ile, olası yükselişinden kötü etkilenebilirdik. Şimdi hafta sonu risklerimizden ... Devamı »

  • 18.03.2011
    09:11

    Deprem ve tusunaminin yarattığı felaketlerden sonra , bunlardan çok daha büyüğü ,nükleer bir tehlike ile karşı karşıya olan Japon Halkının Allah yardımcısı olsun. Açıklamalara göre çok krıtik bir 24 saate giriliyor. Soğutma işlemlerini yüksek radyasyon sızıntısı nedeniyle yakın insan müdahalesi i... Devamı »

  • 17.03.2011
    15:48

    Değerli Üyelerimiz, Yeni siteye geçiş çalışmalarımızdaki teknik aksamalar nedeniyle gold üyelik başvurularındaki yığılmalardan mevcut ve yeni üyelerimizin mağduriyetlerine neden olmamak için , Gold üyelik başlangıç tarihi 1 Nisan olarak değiştirilmiştir. Ücretini yatırmış ya da bu tarihe kadar y... Devamı »