Moody's Pas Geçti!
Cuma günü Moody's'ten Türkiye için değerlendirme yapması bekleniyordu. Kurum güncelleme yapmayacağını duyurdu.
Herşey Borsalar Kadar İyi Mi Gerçekten?
ABD ve AB borsalarına bakınca neredeyse pandemi öncesi zirvelere ulaşmak için aşağı yukarı % 10 civarı bir yükseliş aralığı kaldı. Peki gerçekten herşey bu kadar iyi mi? Kesinlikle böyle olmadığını hepiniz bilmelisiniz. Böyle olsa, ülkeler neden trilyonları dökmek, hergün yeni bir ekonomi, finans, teşvik paketi açıklamak zorunda kaldılar?
Şu an yaşanan özellikle ABD'de yaklaşan seçimlerin etkisi ile piyasayı tutma ve borsaları yükseltme çabasıdır. Son olarak FED yine tahvil, menkul kıymet içeren varlık alımları yapacağını söyledi. En başından dediğim gibi, en sonunda seçimler iyice yaklaştığında direk borsalara yönelik nihai bir alım paketi daha açıklayacaklardır.
İşte borsalardaki risk iştahının ana nedeni bu kararlarla piyasaların likiditeye boğulması ve faizsiz likidite bolluğunun borsalara yönelmesi ve yöneltilmesidir.
Düşen Faizler Yeni Yatırımcı Patlaması Yapıyor!
BIST için bu dediklerime ilaveten farklı bir durum daha yaşanıyor! O da, faizlerin devamlı düşmesi nedeniyle, mevduat faizi yatırımcılarının borsaya ilgi duymaya başlamasıdır. Bu nedenle her gün ilk defa borsa ile tanışan çok sayıda yeni yatırımcı hesabı açılıyor. Şimdiye dek hiç almadığım kadar yeni yatırımcı sorusu alıyorum.
Eğer düşük faiz düzeyini koruyabilirsek, yeni yatırımcı hesaplarının açılması BIST için olumlu bir gelişmedir. Yıl başından bu yana devamlı düşen yabancı takasını karşılayan bir kitle çıkmış oluyor. Bu nedenle de BIST, bu denli yabancı satışına rağmen düşmüyor. Bu sözü söyleyince hemen Dolar bazında çok düşük itirazları geliyor. Evet doğru, bunu zaten ben de defalarca yazdım. Ama nihayetinde TL olarak hareketi de önemli. Eskiden böyle bir yabancı satışı olsa, hem kurlar yükselir, hem de borsa düşerdi. En azından bu açıdan olumlu bir gelişme diyebilirim.
Peki BIST için Risk Yok Mu?
Kesinlikle var. Sadece BIST için değil, tüm dünya borsaları için risk var. Bu yükseliş ekonomik büyüme nedeniyle değil, faizsiz veya çok düşük faizle piyasaya sürülen likidite bolluğundan kaynaklanıyor. Ama Çin ile ABD arasındaki ticaret riskleri halen sürüyor. Korona tazminatları ve müeyyideleri elbet devreye girecektir.
Aynı şekilde BISt için diğer riskler ortadan kalmadı. Akdeniz başlıbaşına büyük bir risk. Suriye ve ABD yaptırımları konusu ise zaten risk olarak durmaya devam ediyor. Merkez Bankası rezervlerindeki erimenye çare halen net olarak bulunmuş değil. Katar ile açıklanan swap haricinde, yeni bir anlaşma henüz yok. Sadece çok sayıda ülke ile görüşmeler var diye duyuyoruz.
Kısacası pandemi yasakları sonrası normalleşme kararları geliyor. Eğer yasakların hızlı kalkması ve kontrolsüz bir vaka ve ölüm artışı yaşanmaya başlarsa, yeniden yasakların geri gelmesi riski yaşarız. Yeniden yasaklara geri dönülmesinin etkisi, önceden çok daha derin olur. Tam ümitlenirken çöküş yaşanır. Ayakta kalmaya çalışanlar bir anda sendeler. Bu nedenle temkinli olmayı ihmal etmemelisiniz. Umarım bunlar yaşanmadan süreci atlatırız.
Benim görüşüm ''Nakite Dönme Zamanı Geldi Mi?'' başlıklı geçen cuma yazdığım beklenti yazımın içeriğinde yer alıyor. Ama lütfen yazıları sadece başlık olarak değil de, tam içerik olarak okumaya özen gösteriniz. İlgili beklenti yazımda direk paldır küldür satış riskine dikkat çekmediğimi, endeks olarak 111.207 - 112.345 seviyelerine doğru bir yükseliş yaşanabileceğini ama, bu seviyelere kadar her yerden teknik bir düzeltme riskinin de önemli bir risk olduğu uyarılarını yaptığımı özellikle hatırlatmak istiyorum. Başlığa bakıp, sonrasında yükseliş yaşanınca sanki beklentimin tersi farklı bir gelişme yaşanıyor gibi sanılmasın. Yaşanan yükselişler belirttiğim seviyelere kadar teknik olarak mümkün görülen, hatta destek-direnç tablosuna bakınca biraz daha üstünü bile görsek normal olacak gelişmelerdir.
Ama bu durum sizleri gereğinden fazla rehavete sokmasın diye uyarıyorum. Çünkü teknik olarak her an bir düzeltme ile karşı karşıya kalabiliriz. Sonra kimse bu satışlar neden geliyor demesin. Lakin, bir uyarı daha yapmak istiyorum! Beklediğim teknik bir düzeltme. Yoksa piyasaların tümden bozulması beklentisine sahip değilim. Pandemi sorunu aşıldıktan sonra, yaşananlar nedeniyle bunun Çin'e ciddi bir faturası olacağını düşünüyorum.
İşte bu fatura kesme süreci Türkiye için olumlu gelişmelerin yaşanmasına neden olacaktır görüşündeyim. Ki, pandemi uyarılarını yaptığım ilk yazılarımdan beri de bunu söylüyorum. Sadece arada teknik düzeltme riskine dikkat çekiyorum. Ama yılın özellikle son çeyreğinde çok ciddi bir ekonomik toparlanma ve daha yüksek borsa endeksleri görmeyi bekliyorum.
Hepinize önce sağlık, sonra bol kazanç diliyorum.
İyi haftalar.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_