KISA VADELİ BELİRSİZLİK ELİMİ TUTUYOR !

27.01.2011 09:49
  •  A 

  Neden çok fazla hisse öneremiyorum ? Çünkü piyasanın yönü iki haftadır sadece bankalara göre belirleniyor. Bankalar için de , alınan kararların gelişmelerine göre yeni kararlar da alabiliriz deniyor.

  Ben ısrarlar bir çok strateji yazımda aylardır, hatta bir kaç yıldır diyelim, cari açığın bir kur rejimi problemi olduğunu ve bunun bankaların üzerine gidilerek çözülemeyeceğini ifade ediyorum. Hatta bankaların munzam artışları ile sıkıştırılması , kredi hacmini ve kredi faizini arttırarak büyümenin de frenlenmesine neden olacaktır.

  Bırakın düşük büyüme oranlarını, uzun yıllar boyunca yüksek büyüme oranları ile büyümesi gereken bir ülkeyiz. Ama bunu da üretimi ve istihdamı arttırarak yapmalıyız.Cari açığı düşürerek yapmalıyız. Lakin şuan yapılan bankaların kredi hacimlerini sınırlamaktan öte bir şey değil.

  Sıcak parada Kasım ayından beri 15-20 milyar dolarlık bir çıkış yaşandığı söyleniyor. İşte ben de bunu ifade ediyorum! Eğer bu çıkış rakamı doğru ise,kurların bu oranda ciddi bir çıkışa rağmen yaptığı artış bence ciddi bir oranda değil. Öyleyse diyorum, not arttırımı vs. gibi uzun vadeli fonların Türkiye'ye yeniden girmeye başlaması halinde kur yeniden düşecek. Peki o zaman cari açık yeniden artmayacak mı? İthalat yeniden tercih edilen olmayacak mı ? Ben malesef öyle olacak diyorum.

  Ama 09:40 'dan 10:00'a kadar Bakan Ali Babacan'ın Davos'tan yapmış olduğu açıklamaları dinledim. Sayın Babacan Kur rejimi için , kesinlikle dalgalı kur rejimini değiştirmeyi düşünmüyoruz diyor. Benim bu sözün üstüne diyeceğim ne olabilir ki ! Başbakan'dan sonra ekonomi için en yetkili bakan böyle diyorsa, benim diyeceklerim kısa vade için nafile sözler oluyor.  Ama ben bu düşüncenin doğru olduğuna katılmıyorum.

  Bu tarz kararlarla cari açığı düşüremeyeceğiniz gibi, faizlerin de artmasına neden olarak, hem yükselen faizlerle ülke kaynaklarının yabanclara aktarılmasına neden olursunuz, hem de büyüme ve iç üretime set çekersiniz. Halbuki , önümüzdeki dönem ve yıllarda ülkeye çok daha ciddi yabancı fon , kaynak ve yatırımların gireceğini öngörüyorsak ( ki ben öyle olacağını düşünüyorum ) , bu kur rejimi ile TL.nin değerlenmesini kalıcı bir şekilde engelleyemeyiz.

  Peki o zaman bu bende neden tereddüt yaratıp da ,önerilerimde elimi tutuyor? Çünkü bir süre sonra , TL.nin yine değerlendiği ve cari açık sorunu devam ettiği görülünce , ek kararlar almaya devam edeceklerdir diye korktuğumdan öneri veremiyorum. Kararlar da yine ısrarla kur rejimi dışında kararlar olacaksa, bankalara yeniden fatura çıkartmaya devam edebilirler demektir. İşte böyle olunca da ,  nasıl önereceğim bilemiyorum ! Umarım bu belirsizlik dönemi uzun sürmez.
   


  • 27.01.2011
    08:59

    Bankaların endeks üzerinde etkilerini görüyorsunuz. Bankalar durunca, endeks de duruyor ve bankalara alım gelince hemen tepki yükselişini görüyoruz. Dün bankalarda bir alım görülmüştü. Bu alım bugün de kısmen devam edebilir. Isctr 5,38, Garan 7,66, Halkb 13,20 ,Ykbnk 4,92, Vakbn 4,05 sev... Devamı »

  • 25.01.2011
    08:30

    Merkez Bankası , bu sefer döviz karşılıklarına ve swaplara dokunmayıp, asıl kısa vdeli mevduat yapısına müdehale etti. Aslına bakarsanız bu düşüncesi gayet de doğru. Çünkü toplam mevduatın %91 'inin kısa vadeli mevduattan oluşması, olası risklerde bankaların kırılgan bir yapısı olmasına neden ol... Devamı »

  • 24.01.2011
    12:41

    Merkez Bankası kısa vadede karşılıkları ciddi oranda arttırdı. Son oranları duyuru haberimizde görebilirsiniz. Vadelerin uzuna yayılmasını teşvik etmesi açısından iyi ama,bankaların kısa vadeli bilançolarına olumsuz etkisi olacaktır.Zaten bu konuda düşüncelerimi iki haftadır yazdıklarıman b... Devamı »

  • 24.01.2011
    08:38

    Merkez Bankası munzam toplantısını bugün yapıp, kararları yarın açıklayacakmış. Başkan Durmuş Yılmaz, yarın basın toplantısında , bu kararları yorumlayıp, soruları da cevaplayacak. Yani belirsizlik bugün de sürecek. Bugün ayrıca kapasite kullanım oranları açıklanacak. Ekonomiden soruml... Devamı »

  • 23.01.2011
    19:31

    Sermaye Piyasalarının, Merkez Bankası, PPK, Özelleştirme İdaresi,BDDK,IMKB, VOB, Bankalar,Mevduat sahipleri, yatırımcılar gibi daha ismini anmadığım çok sayıda organı ve bu alanlarda yatırımları bulunan yatırımcıları vardır. Merkez Bankası gibi, kendisine yasalarda verilmiş görevlerini yerin... Devamı »