BANKALARIN DA DESTEĞİ İLE REKORLAR KIRILMAYA DEVAM EDİLİYOR !

29.09.2010 08:43
  •  A 

   Dün yine TL. bazında tüm zamanların seans içi ve kapanışı rekorunu kırdık. Göünen o ki, aylar öncesinden sonbaharda girilmesini beklediğim yeni yükseliş trendi , fazla gecikmeden başlamış oldu.

   Bir ara bankaların realize olması gerektiğini söyledik. Ama bankaları için yaratılan havuç eksilmediği yeni yeni havuçlar ortaya çıkarıldığı için, geçen haftaki beklenti yazımın başlığında uyardığım gibi yükseliş yine banka destekli oluyor.

   Başbakan'ın faizlerin inmesi konusundaki açıklamaları benim bu konudaki beklentileim ile kesismiş oldu. Ama söyleyen başbakan olunca, piyasada gerçekleşebileceğine olan kanaatin arttığı kesin. Merkez Bankası bunun akabinde , teknik faizlerde indirimlerin sürebileceği açıklaması yaptı.

   Bence asıl önemlisi haftalık borçlanm faizlerinin de yeniden indirim sürecine girmesi. Bu konuda biliyorsunuz, hemen adım atmayıp, '' aylık enflasyonun yeniden düşüşünü görmeyi bekleyebilir. Bunu gördüğü ilk ay yapacaktır '' demiştim. Muhtemelen Eylül enflasyonunda artışın ardından, Ekim ile birlikte enflasyonun düşmeye başlaması bekleniyor. Bu da bize eğer erken davranmazsa, Ekim verilerini görünce ya da görmeye yakın faiz indiriminin olabileceği kanaatini yaratıyor.

  Bir başka konu da, bankaların yurt içi tahvil ihracı yapabilmelerine izinin her an çıkabileceği yönündeki açıklamalar. Yabancı bankaların Türkiye'de yapacaları ihraçların karşılığını ana ülkelerine çekmeye kalkarlarsa, diye tereddütler ile bekleyen bu konuda , yeniden izin sürecine girilebileceği düşünülüyor. Tabii bu iki gelişme de , bankaların yeniden hızlanmasına sebep oluyor.

  Hedeflerimi önceden hep verdiğim için, önceden belirttiğim hedeflerimi yeniliyorum ;
  Endeks 66.000-66.500 civarı yakın hedefine, arkasından da sırası ile 70.000 ve 75.000'deki dolar bazında hedefine doğru gidiyor diye düşünüyorum. Dow ve Vob hedeflerim, geçmiş bir-iki gün önceki yazılarımda mevcut.

  Bankalar ile ilgili gelişmeler , bu hedeflere ulaşmayı hızlandırıyor. Bu hedefler ne kadar hızlı gerçekleşirse, sonrasındaki realizeler, o boyutta sert olabilecektir. Endeks bazlı takipten ziyade, hisse bazlı hareketlere uymak daha doğru olabilir. 

Tabii bizden çok kötü ve karışık olan dış piyasaların ani gelişmeleri bu düşüncelerimizde geçici dalgalanmalar yaratabilir.

  Satışların ciddi eksilere dönüştüğü zamanlarda nakite  dönmeyi de bilmek, kazanılanların geri verilmesini engellemek için faydalı olacaktır.


  • 28.09.2010
    08:24

    Görüyorsunuz ki, dünyada yaşanan gelişmeler başta bizim olduğumuz gelişmekte olan ülkelerin yıldızının daha da parlayacağını gösteriyor. Bu nedenle zaman zaman tüm piyasalarda düşüşleri yaşayacak olsak da, toparlanan dünyada , Türkiye ve dolayısı ile İMKB hep gözdı olan ve yabancı fonları çeken bir ... Devamı »

  • 27.09.2010
    08:26

    Aradaki gaplerin kapanması, veya hızlı yükselişin düzeltmesi olarak zaman zaman realizeler beklesek de, genel fotoğrafta aylardır ifade ettiğim yüksek hedeflere doğru gideceğimiz konusunda en ufak bir fikir değişikliğine sahip değilim. Grafiklere bakınca, rekorlarımıza kaldığımız yerden devam... Devamı »

  • 24.09.2010
    08:39

    Dünkü beklenti yazımdaki, olası düşüş halinde inebileceğimiz endeks seviyelerimiz aynen geçerli. Dow için de yazdıklarım geçerli. Ben artık satmaktan ziyade alım seviyelerine yaklaştıkça yeni alım yapmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Endeks olası şekilde düştükçe, alım önerilerimin a... Devamı »

  • 23.09.2010
    13:25

    Borsada satmayı düşünenlerin, piyasayı alıcılı gibi gösterip, kısmen yükseliş getirdikten sonra, gelen alışlara yoğun bir satış yapmasına , teknik analizde '' ayı tuzağı '' deniyor. İşte aynen bunu yaşıyoruz. Kaç gündür ısrarla her türlü alış halinde realize yapılması, bu haf... Devamı »

  • 23.09.2010
    09:29

    Merkez Banksı'nın PPK toplantısından sonra açıkladığı teknik faiz indirimi yaparken , açıkladığı kararlarından sonra çok kısa zamanda tl ve döviz karşılıklarındaki oranları arttırabileceğini yazmıştım. Merkez Bankası az önce döviz karşılık oranlarını %10'dan % 11'e ve, Tl.karşıl... Devamı »