Bu Fırsatı Artık Kaçırmayalım!

07.10.2015 09:02
  •  A 

Dünyanın gelişmiş ülkeleri enflasyon üretemiyorlar. Büyüme sıkıntısı çekiyorlar. Dünya genelinde enerji ve diğer tüm emtia fiyatlarındaki düşüşler gelişmiş ve üreten ülkelerin enflasyonlarının düşmesine ya da düşük kalmasına neden oluyor. Sıfır faize yakın bol likidite dönemi sürüyor. ABD tarım dışı istihdam verisi de FED'in faiz artışı konusunda işini zorlaştırıyor.

İşte bu gelişmeler aslında bizim bir şansımız! Çünkü dünya genelinde bir kaç yıldır düşen enerji dahil emtialar ve gıda fiyatlarına rağmen,Türkiye'de tam tersi kur artışı, yükselen faiz, yükselen enflasyon ve düşen büyüme oranı sıkıntısı yaşıyoruz. Büyüme  oranlarımızın düşmeye başlamasına rağmen, otomobil ve konut fiyatları otomatik artış sürecine girmiş durumda. Önceki seçimde hükümet kuramadığımız için Kasım'da yeni bir seçime gidiyoruz. PKK terörü bir anda yeniden başladı. 

Şimdi bir düşünün, ya dünya yukarıda saydığım sıkıntıları yaşamıyor olsaydı. Ya FED faiz artışı sürecine başlamış olsaydı. Ya sadece ABD değil de, diğer Avrupa ülkelerinde de ciddi büyüme süreci başlamış olsaydı. Ya brent petrol fiyatı 50 Dolar civarında değil de, bir yıl önceki 110 Dolar seviyelerinde olsaydı halimiz ne olurdu sizce? İnanın şu ankinden çok daha kötü olurdu. Evet emtia fiyatlarında yaşanan düşüşlerin, düşük faizli likiditenin çok fazla faydasını ekonomimizde göremedik belki ama en azından onlar sayesinde derin bir ekonomik kriz yaşamaktan kurtulduk diyebilirim. Ama bu durum hep böyle sürmez. O nedenle gecikmeden kendimize çeki düzen vermeliyiz. 

Son gelen ABD tarım dışı istihdam verisindeki bozulma sinyalleri, Japonya gibi gelişmiş ülkelerin de talep yaratmak için yeniden parasal genişleme yapabileceği yönündeki açıklamalar, FED'in faiz artışının 2016 yılının derinliklerine kalabileceği görüşleri bizim için yeni bir şans daha yaratıyor. Eğer seçimlerden sonra hızla bir hükümet kurabilirsek, kurulan hükümet hızlı bir reform süreci başlatabilirse, dünyanın içinde bulunduğu bu ortamda Türkiye ve BIST yeniden potansiyel hedef ülke ve güvenli liman olarak ciddi bir sermaye çekmeye başlar. Faiz ve kurda hızlı düşüşler görülürken BIST 80.000 üstüne çıkarak yeni bir zirve rekoru hesabı bile yapabilir. Umarım bu fırsatı en azından bu sefer yine kaçırmaz ve doğru kullanırız.

Bu ortamdan yararlanan BIST güne yine yükselişle başlayacak gibi duruyor. Bu hava ile 77.700 ve 78.230 civarlarındaki bir üst dirençleri test edebiliriz. Seçimlere yaklaşırken Ak Parti ve CHP'nin oyunun arttığı yönündeki anketler seçim sonrası beklentileri olumlu etkileyecektir. 

Görüyorsunuz algılar nasıl da değişebiliyor. Çok değil, bir hafta on gün evvel bir çok yabancı kurumdan Türkiye ile ilgili negatif yorumlar duyuyorduk. Gelişen ülkelerden para çıkışlarına dikkat çekiyorlardı. İki-üç gündür ise gelişen ülkelere para girişlerinin olduğunu söylüyorlar. BIST Dolar bazında 23.232 seviyelerine düşmüştü. Şu an ise 26.100 civarlarında ve Dolar kuru düşer, BIST çıkarsa Dolar bazlı endeks daha da yükselecektir. İşte bunlar hep sizlere birer tecrübe olsun. Yapılan yorumlarla algılarınızı bir başkalarına teslim etmeyin. Ancak şu an yaşanan olumlu havaya da kanıp her şeyin düzeldiğini de düşünmeyin, bu yükselişin de bir satışı olacaktır. Ama şimdilik yükseliyoruz.

    Saygılarımla


    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.10.2015
    08:41

    FED ve Seçim Beklentileri BIST'de Alımları Getirdi! Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verileri beklentilerin oldukça altında kalınca, FED bu sene faiz arttıramaz coşkusuyla cuma günü BIST dışında neredeyse tüm gelişmiş borsalarda yaşanan yükseliş dün BIST'e de yansımış oldu. Bu yük... Devamı »

  • 05.10.2015
    09:00

    Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam rakamı 203 Bin kişi beklenirken, bu beklentinin çok altında 142 Bin kişi olarak geldi. Aynı şekilde geçmiş ay verilerinin yukarı değil de aşağı yönlü revize edildiğini görüyoruz. Bu görüntü nedeniyle FED faiz artışı sonraki aylara kalabilir. Ama görüyorsun... Devamı »

  • 02.10.2015
    08:50

    Tabii ki seçim sonrası hükümet kurulması ve artık alınması gereken üretime yönelik yapısal reform kararlarının para piyasası kararlarıyla da desteklenecek şekilde hızla uygulamaya alınması gereğinden bahsediyorum! Yoksa, eğer yine koalisyon gerektiren bir seçim sonucu çıkar ve siyasi partiler aralar... Devamı »

  • 01.10.2015
    09:12

    Görüyorsunuz ki, sadece BIST'de oynaklık yaşanmıyor. Gelişmiş ülke borsaları da dahil, benzer davranışların olduğunu görüyoruz. VW yüzünden son sürrat düşen Almanya DAX endeksi dün 9.450 seviyesinde gap bırakarak tersine bir tepki yükselişi yaşadı. Düşüş sonrası benzer yükseliş tepkisini ABD endeksl... Devamı »

  • 30.09.2015
    09:15

    75.000 - 76.000 seviyelerine yaklaşan endekste bir bahane bulunup satışlar geliyor. Eyvah işler kötüye mi gidiyor diye korkulurken 71.500 - 73.500 aralığından da alımların geldiğini görüyoruz. Dünya genelinin bu yaşanan zikzaklar için ana gerekçesi FED'in olası faiz artış kararının zamanı oluyor. Bu... Devamı »