Musul ve Kerkük Isınıyor!

11.06.2014 08:53
  •  A 

       Radikal dinci terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının dün Musul'u ele geçirdikleri ve 25 civarı Türk tır şoförünü esir aldıkları haberleri var. Kerkük'te de militanlarla çatışmaların yaşandığı söyleniyor. Musul ve Kerkük çok sayıda Türkmen'in yaşadığı bir bölge olduğu için, gerilime bizim de dahil olmamıza neden olabilir. Sıkıntılı ve takip edilmesi gereken bir durum diye düşünüyorum.

     Yukarıdaki risk hariç, dün gelen büyüme oranının da desteği ile, TCMB'nın Haziran ayı içinde faiz indirimi beklentisi sürüyor. Bu beklenti ve olası tarihi öncesinde bankalara olan ilgi sürecektir. Muhtelif riskler nedeniyle olası endeks ve banka fiyat düşüşleri düzeltme olarak kabul edilip, yeni alım fırsatları olarak kullanılacaktır düşüncesindeyim.  

      Ayrıca kurlarda fazla düşme olmasının ekonomi için istenmeyen durum olduğunu ve bu nedenle de, TCMB'nın faiz indirimi yapmanın yanı sıra gerektiğinde döviz alım ihaleleri ile kurların gevşemesine mani olmasını bekliyorum. Bu kararı almaları için Dolar karşılığı teknik fiyat seviyesinin 2,03 civarı olduğu görüşündeyim. Eğer Dolar bu verdiğim teknik seviyeye inerse, daha aşağıya sarkmaması için döviz alım ihalelerinin başladığını görebiliriz. Ancak şimdilik bu karar öncesinde faiz indirimlerinin etkilerini görmemiz lazım. Kendi başına faiz indirimleri de, kısmi kur yükselişlerine neden olabilir. Bu yaşanırsa, döviz alım kararlarına gerek kalmaz. Ama ECB'nin üç ay sonra piyasaya bir şekilde vermeye başlayacağı likidite nedeniyle bizdeki kurlar üzerinde düşme baskısı oluşursa, işte o zaman TCMB'nın faiz dışındaki bu hamlesini de görebiliriz.  

     Teknik beklentilerimi ve olası teknik destek-direnç seviyeleri hakkındaki görüşlerimi Destek-Direnç tablosunda takip edebilirsiniz.    

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 10.06.2014
    09:04

    Bu hafta veri haftası demiştik. Dün gelen sanayi üretimi rakamları bu yöndeki ilk sinyali verdi. Aynı pozitif görüntünün gelecek olan büyüme ve cari açık verilerinde de sürmesini bekliyorum. BIST için teknik olarak 80.462 üstünde kalmak çok önemlidir. Bu başarılırsa, endeks için devamlı belirttiğimi... Devamı »

  • 09.06.2014
    09:04

    Bir çoğumuz okumayı çok sevmeyiz. Aklımızdakini soralım da hemen cevaplasınlar ve cevap da kısa olsun isteriz. Aslında yazılan bir çok yazıda, aklımızdaki bir çok sorunun cevabı vardır. Hatta okuduğumuz takdirde, bu soruların bir çoğunu bile sormaya gerek kalmayacağını görebiliriz. Eğer ... Devamı »

  • 06.06.2014
    09:12

    Uzun süredir beklenen ECB kararları dün açıklandı. Piyasaları neredeyse havuç göstererek bugünlere getiren M.Draghi, faiz ve para silahlarını birlikte çekti. Politika faizi % 0,15'e indirildi. Mevduat faizi % -0,10'e düşürülerek bankalara para yatırmayın, harcama yapın denildi. Borç ... Devamı »

  • 05.06.2014
    16:32

    Draghi, Alınan faiz indirimi ve bankaların desteklenmesinin yanında parasal destekten de bahsetti. LTRO'ların başlangıç tutarı olarak 400 Milyar Euro olacak dedi. Eylül ve Aralık'ta iki LTRO ihalesi düşünüldüğünü söyledi. İhalelere gelen taleplerin tamamının karşılanması Aralık 2016 yılına k... Devamı »

  • 05.06.2014
    09:08

    Bugün ECB'nin 14:45'teki açıklamaları bekleniyor. Arkasından 15:30'da ECB Başkanı Draghi kararların açıklamalarını yapacak. Ancak gördüğünüz gibi, bu beklenti öncesinde BIST kar realizasyonları yaşıyor. Bugün ECB'nin açıklayacağı kararlar endeksin yönü, faizler, kur seviyeleri açısından çok önemli o... Devamı »