FED Başkanları Yine Kafa Karıştırdı!

21.05.2014 08:52
  •  A 

       En başından beri FED'in kriz yönetimi aynı tarz sürüyor! Başkan biraz daha pozitif konuşurken, diğer başkanlar uyarıcı ve şahin konuşmalarını sürdürüyorlar. Dün Philadelphia FED başkanı faizlerin daha erken yükseltilebileceği yönünde görüş bildirince, DOW ve Avrupa endekslerinde düşüşler yaşandı. Dolar kurunda da kısmi bir yükseliş tepkisi yaşandığını görüyoruz. Bu konuyu çok konuştuk, ABD faiz artışı süreci, bizim piyasaları ilk anda olumsuz etkiler. Borsalarda düşüş, faiz ve kurlarda yükseliş baskısı yaratır. Ama sonasında dengeler yine iç ekonomik gelişmelere göre oluşur. 

       Bugün FED başkanı Yellen de bir üniversite'de konuşma yapacak. J.Yellen'in faizler hakkında söyleyecekleri DOW'un 16.340 seviyesinden destek bulmasına imkan verebilir. Ama Yellen de faiz artışının öne gelebileceğini söylerse, bu takdirde DOW için ilk etapta 16.000 seviyesine gelebilecek hızlı bir düşüş daha yaratabilir. Tabii doğal olarak bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin borsaları da bu düşüşten etkilenir. Ama ABD faizleri konusunda tam tersi, faizlerin daha uzun süre düşük kalmasını söyleyen başkanların da olduğunu hatırlatmak istiyorum. Son sözü söyleyen ise her zaman Yellen olacaktır. Bugün ne diyeceğini duyabiliriz. Henüz faiz artışı yönünde konuşmasını beklemiyorum.

      TCMB PPK Yarın Toplanacak
      Ben Mayıs sonu enflasyonu görülmeden ciddi bir faiz indirimi yapılmasını doğru bulmuyorum. Siyasi baskılarla kısmi bir indirim her zaman mümkündür. İşte bu belirsizlik de kararlarımızı etkiliyor. Çünkü TCMB faiz indirecek olursa, banka hisseleri yükselir ve bu da BIST'i yükseltir. Ama faizler için yarın bir karar çıkmazsa, bu beklenti ile kısmen yükselmiş olan banka hisselerinde yine realizeler görülür. Aslında bu durum traderların da işine geliyor. Bu sayede yukarı aşağı oynamalar yapabiliyorlar. 

      Teknik olarak Destek-Direnç Tablosundaki seviyeleri referans olarak alıyorum. Sıralı destek ya da dirençlerin kırılması  halinde, aynı yöndeki bir sonraki destek ya da direnç olası yeni beklenti olmalıdır.
 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 20.05.2014
    09:24

    Çok üzücü bir haftadan sonra maalesef hayata kaldığımız yerden devam ediyoruz. Allah bir daha böyle büyük acıları bizlere yaşatmasın. Eğitimi, geliri, sosyal sınıfı ne olursa olsun, herkesin sonuçta insan olduğu ve insan olarak da eşit olduğu unutulmadan, tüm çalışanlara insan olarak hak ettiği tüm ... Devamı »

  • 19.05.2014
    02:10

    Bir daha böylesine büyük felaketler yaşamamak temennisi ile, kaybettiğimiz madencilerimizi, Cumhuriyet için canını, kanını vermiş ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını, dönemin tüm insanlarını rahmetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.   Devamı »

  • 15.05.2014
    09:02

    Gelişmiş bir ülke mi olmak istiyoruz? Bunu başarmak çok basit. İnsanına gereken değeri vereceksin. İnsan hayatının ve kişinin mutluluğunun ön planda olacağı şekilde yapılan tüm işleri, alınan tüm kararları bir daha düşünün, göreceksiniz ki yaşanan her şey çok daha farklı olacaktır. Yoksa kaybettikle... Devamı »

  • 14.05.2014
    08:45

    Soma Devlet Hastahanesinin dış duvarında yazan yazı bu. Keşke bu sözün mecaz anlamlarından ömür boyu kömür için çalışmak anlamını konuşuyor olsaydık. Ama maalesef bir kaza ile ömrünü verenlerden bahsediyorum. Dün Soma'daki özel bir kömür madeninde yaşanan kaza sonrası, henüz bitmemiş kurta... Devamı »

  • 13.05.2014
    09:08

    Saat 10:00'da belli olacak olan Mart ödemeler dengesi kurun da desteği ile iyi gelecektir beklentisi hakim ki aynı fikirdeyim. Ancak, sonraki aylarda aynı durum sürecek mi emin değilim. Dış Borsalar Yükselişte! ABD Dow J. rekor kapanışlar yapıyor. Almanya Dax endeksi de zirveleri ... Devamı »