Dünya Rekor Kırarken, BIST Negatif Ayrışıyor!

12.11.2013 09:13
  •  A 

     Almanya ve ABD borsalarında rekorlar yaşanırken, BIST'de tam tersi negatif ayrışma yaşıyoruz. Olası sebeplerini bir kaç günlük yazılarımdan biliyorsunuz. Tekrarlamak istemiyorum. Ben 70.000 - 72.000 arasında yeniden alıma uygun teknikler oluşacağını düşünüyorum. BIST'in daha da fazla ayrışmasını biraz abartılı bulacağımı söylemek istiyorum. Ama daha da aşağısı olmaz diyemiyorum. Gelen enfasyon rakamlarımız  ve cari açık rakamlarımıza rağmen faizlerimizin halâ düşük kalması nedeniyle, yabancı yatırımcıların faizi zorladığını düşünüyorum. Bu sayede kurları yukarı çekmiş oluyorlar. Sonra daha yüksek kur ve faizden, ama bunun karşılığında daha düşük hisse fiyatlarından  yeniden girmeye kalktıklarında, olası risklerini azaltmış olacaklar.

     Olası seviyeleri Destek-DirençTablosunda paylaşmayı sürdürüyorum. Ama kişisel fikrim olarak, 70.000'e yaklaştıkça alımların kuvvetleneceği ve daha aşağısını abartılı bulacağımı söyleyebilirim. Tabii ne olur onu yaşayarak göreceğiz. Ancak tekrar ediyorum; teknik destek ve dirençler aşağıya ya da yukarıya kırıldığı takdirde, bir sonraki destek ya da direncin yeni teknik beklentimiz olacağını bilmek lazım. 

      Bu düşüşlerde siyasi gerilimlerin de etkisi olabilir mi sorusu da aklıma takılıyor. Bunları değerlendirmek şimdilik çok zor. Bu nedenle teknik kademelere göre davranmak daha doğru olabilir. Alım yapmayı düşünenlerin her zaman gerektiğinde taşımak zorunda kalacağını da bilmesi lazım.

       
    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com


  • 11.11.2013
    08:39

    Piyasalarda Yanlış Algı Yönetimi Var! Geçen hafta Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi konusunda yanıldım. Ayrıca ECB'nin faiz indirimi konusunda da yanıldım. Daha düşük bir istihdam beklenirken, beklentinin neredeyse iki katı iyi bir veri geldi. ECB faiz indirmez derken, o da sürpriz indi... Devamı »

  • 10.11.2013
    01:55

    Cumhuriyetimizi kuran, demokrasimizin ve laik Türkiye'nin temellerini atan ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, seni kaybetmemizin 75'nci yılında, bizler ve ülkemiz için yaptıklarının değerini şimdi çok daha iyi anlıyoruz. Ruhun şad olsun.   Aydın Eroğlu Stratejist www.borsaana... Devamı »

  • 08.11.2013
    15:56

    Bütçe krizi, kepenk kapatma, yetkililerden uzun süre daha tahvil alımı aynı şekilde sürer hatta belki daha da artabilir açıklamaları gelirken, bir anda tarım dışı istihdam verileri tahminlerin neredeyse iki katı gibi gelince, herkesi ters köşe yapmış durumda. Hadi bizler neyse ama ABD kaynaklı tahmi... Devamı »

  • 08.11.2013
    08:48

    Dünkü beklenti yazımda tam da bu uyarıyı yapmıştım. Benim ve piyasanın indirim beklemediğini, ama olursa indirimin tepkilerinin geçici olacağını yazmıştım tam da öyle oldu. ECB sürpriz bir faiz indirimi kararı alarak faizi % 0,50'den, % 0,25'e indirdi. Bu açıklama ile birlikte BIST ve hisselerde yuk... Devamı »

  • 07.11.2013
    08:52

    14:00'te İngiltere Merkez Bankasından, 14:45'de ECB (Avrupa Merkez Bankası)'den faiz açıklamaları gelecek. Saat 15:30'da da ECB başkanı M.Draghi konuşacak. Alınan kararları yorumlayacak. Dün Almanya için gelen verilerdeki iyileşme nedeniyle ECB'nin faize şimdilik dokunmayacağı düşünülüyor. Bunun yan... Devamı »