Gap'ler Kapanıyor Alımlar Görülebilir Mi?

05.11.2013 08:54
  •  A 

     31 Ekim tarihinde Duyuru Panelimizde ''Mevcut Gap Seviyeleri'' başlığı ile BIST ve bankalar için gap boşluklarının kapanış seviyelerini vermiştim. Hatırlatma olsun diye bu uyarımı yeniden yayınlıyorum.

     
                                                                                Mevcut Gap Seviyeleri                                                              31/10/2013
      Bayram sonrası ABD'de yaşanan uzlaşma nedeniyle gap'li açılışlar yaşanmıştı. Bugün beklenti yazımda bu gap'lerin kapanabileceğini belirtmiştim. Bazı gap'leri belirtmek istiyorum. Böylece özellikle endeks ve bankaların durumlarını görmüş olursunuz.

      BIST'in gap kapanış seviyesi; 76.234
      Akbnk                        ''                 ;   7,64
      Garan                      ''                   ;   7,82
      Halkb                        ''                   ;15,90    
      Isctr                          ''                  ;    5,34
      Vakbnk                    ''                   :   4,95
      Ykbnk                       ''                   ;   4,61  

       Tekrar hatırlatıyorum; Gap'ler dolması beklenen olası fiyat boşluklarıdır. İlle de kapanacaktır diye kesinliği yoktur.      
 

       Bugüne Dönersek
       Banka hisselerinden halkb hariç diğerleri kapanmış durumda. Hatta biraz daha alt fiyatlara da indiler. Halkb de gap kapanışına çok yakın bir seviyeyi gördü. BIST de yukarıda da gördüğünüz gibi kapanması ihtimali olan 76.234 gap boşluğunu görerek kapattı. Tam da 76.234 kapanması, hatta dün en düşük bu seviyeyi görmesi nedeniyle, teknik seviyeleri verirken neden kûsuratlı verdiğimi anlamışsınızdır. Gerçekten de teknikler bazen çok iyi çalışıyor. 

       BIST Ne Olur?
       Kapanan BIST gap'inden sonra, kısmi alımları görebiliriz. Hatta gap'lerinin altındaki destek seviyelerine de yaklaştıkları için banka hisselerinde de kısmi alımları görebiliriz. 

        Ekgyo'nun ikinci halka arzı gündeme geldi. Bu gelişme aslında BIST için çok önemli! Çünkü endeksin içindeki etkisi bankalar gibi, hatta onlardan yüksek olabilecek yeni arzların BIST'e dahil olması, banka egemenliğinin sona ermesine, ya da en azından eskiye oranla azalmasına imkan yaratır. Bu sağlanabilirse, bankaların endeks üzerindeki etkisinden kurtulmuş oluruz. 


       Ancak dünkü beklenti yazımın sonunda da belirttiğim gibi, bizim yani BIST için önümüzdeki günlerdeki en önemli takip konumuz, FED tahvil alım kararlarındaki gelişmeler olacaktır. Piyasaların yönü FED kararlarına göre şekillenecektir diye düşünüyorum. Perşembe günü faiz kararını açıklayacak olan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) alacak olduğu karar piyasalar için çok büyük önem ifade etmiyor. Faizi sıfırlasalar bile, FED tahvil alımını azaltıyorum dediği an, gelişmekte olan ülke piyasalarını olumsuz etkiler. 

       Bilançolara Dikkat Edin!
       Tam dokuz aylık bilanço dönemindeyiz. Henüz bilançosu gelmemiş hisselerde hareketlenmeler yaşanıyor. Bu hareketlere çok dikkat ediniz. Suni bir fiyat yükselişi yaşanan hisseye düşük bilanço verisi gelirse, bir anda satışların geldiğini görebilirsiniz. Bu nedenle bir önceki altı aylık bilançosundan daha iyi bilanço beklemediğiniz hisseleri almak için, bilançosunun gelmesini beklemek daha doğru olabilir. Zaman zaman yanıltıcı fiyat hareketleri gördüğümüzü de unutmamak lazım.

       Ancak bilançosu fiyat ederini yukarı çekebilecek şekilde gelecek özellikle sanayi sektör hisselerinde bilanço verisi öncesinde hareketler görmemiz mümkündür. Maalesef her nasılsa insider denen içeriden bilgi öğrenme rahatsızlığından bir türlü piyasaları koruyamıyoruz. 2,94'e yükselen ekgyo'nun bir anda 2,77'ye düşmesi sonrasında, ikincil halka arz haberinin çıkması ne büyük tesadüfler değil mi diye düşünüyorum? 

 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com


  • 04.11.2013
    08:58

    BIST için dokuz aylık bilançoların yoğunlaşacağı bir haftaya giriyoruz. Devamlı tekrar ediyorum, benim için esas olan bilançolardır. Çünkü bilanço verileri gerçek gidişatı gösterir. FED tahvil alımı gibi suni likidite ise geçici yalancı baharlara neden olur. Dolaşıma çıkan bol para geçici süreler iç... Devamı »

  • 01.11.2013
    09:13

    Bir gün evvelki düşüş sonrasında bir ara bankaların düşmüş oldukları seviyelerden alım tepkileri yaşamaya başladıklarını gördük. Hatta beklentilerin üstünde iyi bir dokuz aylık bilanço açıklamış olan Halkb hisselerinde 16,55'e kadar yükseliş gördük. Ama sonrasında TCMB başkanı Erdem Başçı'nın açıkl... Devamı »

  • 31.10.2013
    08:39

    Teknik olarak önemli dirençlere geldiğimiz zaman realizelerin yapılmasını, eğer dirençler geçilebilirse yeniden pozisyon açılmasının daha tedbirli ve doğru bir düşünce olduğunu devamlı söylediğimi bilirsiniz. DOW ve BIST için de son yazılarımda aynı uyarılarımı tekrarlıyordum. DOW ve BIST'de dün yi... Devamı »

  • 30.10.2013
    08:53

    Piyasaların hareketlerine bakılınca sürecek gibi duruyor. Dün başlayan ve bugün saat 19:00'da kararlarını duyacağımız FED'in tutumundan bunu göreceğiz. Ancak hemen belirtmek istiyorum ki, tam kış gelecek diye beklerken sıcakların yeniden artmasına ve sanki bir bahar havası görülmesine halk dilinde '... Devamı »

  • 29.10.2013
    15:55

    Türkiye Cumhuriyetinin 90'ıncı yılı ülkemiz ve vatandaşlarımız için kutlu olsun. Laik, demokratik cumhuriyetimizin Türk bayrağı altında ilelebet ve bir bütün olarak, kardeşçe, özgürce ve başarı ile geleceğe yürümesini dilerim.   Aydın Eroğlu Stratejist www.borsaanalizci.com Devamı »