Gap'ler Kapanabilir.

23.09.2013 09:07
  •  A 

     Geçen hafta yüksek açılışta oluşan gap boşluklarına dikkat çekmiştim. Cuma günü bu rakamları bankalar için de vermiştim. Gördüğünüz gibi FED konusunda hemen rahatlamak çok da doğru değil. Bölgesel FED başkanlarından Bullard, Ekim'de küçük de olsa tahvil alımı azaltımı olabilir deyince, bir anda rüyadan uyanıverildi. Gerçi biz bir gün öncesinden bu rüya olabilir dikkat edin demiştik. 

     Bu hafta geçen Perşembe ve Cuma günü yazdığım beklenti yazılarımın içeriklerindeki endeks ve hisse gap'lerine inebiliriz. Cuma kapanışında DOW'da ciddi düşüşler oldu. Altın fiyatlarında da her yükselişte satış gelmesi (ki,yükselişleri satış fırsatı olarak kullanın dememizin temelinde yatan düşünce budur) FED'in tahvil alımına nasılsa başlayacağı için, öncesinde altından kaçışın devam ettiğinin bir göstergesidir. Borsa için bir yükseliş bekliyorsak ya da bekleyeceksek, bunun FED'e rağmen olup-olmayacağına göre karar vermeliyiz. Ben FED tahvil azaltsa da, bunun olacağını söyleyenlerdenim. Sadece ilk anda düşüş, sonrasında normale dönen piyasalar başlayacak diye düşünüyorum. O nedenle ilk azaltım rakamı sonrası gelişmeyi görmek istiyorum. Benim için FED azaltıma gitsin, yeter ki ABD ekonomi ve büyüme verileri iyi gelsin. Bunun olması gelişmiş ekonomilerin ayağa kalktığına işarettir. Bu durumda nasılsa bir süre sonra tüm dünya ekonomilerinde iyileşmeler görürüz. Bankalar dursa da, sanayiler devreye girer.

      Sonuçta FED parası ile büyümek, suni ve sağlıksız bir büyümedir. Nihayetinde sonu gelecektir. FED'in verdiği paranın çoğu bizim gibi piyasalara sıcak para etkisi yaratır. FED parayı azaltmaya ve çekmeye başladığında, öncelikle tahvillerimizden ciddi çıkışlar yaşanır ki, bu paramızın değerinin düşmesine ve kurların da artmasına neden olur. Böyle zamanlarda denge oturana dek, borsalar tedirginlik yaşar ve realizeler görürler. FED'in tahvil alımı aynı şekilde sürdükçe, bizim bu korkumuz da hep sürecektir. Alınacak yüksek fiyatlı hisseler (özellikle bankalarda) nedeniyle tedirginliğimiz hep sürecektir. Bence FED bir an önce bu kararlarını uygulamaya alsa da, kaçacak para kaçsın kalan sağlarla yola devam etsek diyorum.

     Almanya seçimlerinin galibi Merkel oldu. Beklenen bir sonuç Merkel'in partisi oyunu arttırdı. Ama ortağı baraja takıldı. Yeni hükümetin oluşumu bizim için de önemli olacaktır. Yeni ortak Türkiye'ye daha ılımlı bakan bir ortak olabilir. AB için ise, Merkel'in finasal denetim şartları daha da güçlenecektir.

      Hepinize iyi bir hafta dilerim. 
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com


  • 20.09.2013
    15:41

      Sabah ilk Beklenti yazımda bahsettiğim endeks gap'leri gibi bankaların da gap'leri var. Bu seviyeleri de yazmak istiyorum. Böylece hangi bankanın gap'i hangi fiyatta kapanacak bilirsiniz. Ama hemen uyarmak istiyorum! Gap'ler teknik olarak kapanacağı varsayılan fiyat boşluklarıdır. Kesin kap... Devamı »

  • 20.09.2013
    09:10

    Teknik analizde bir kapanış ile sonraki açılış arasında (seans ya da gün kapanışları arasında olabilir) büyük fiyat boşlukları oluşarak aşağıdan ya da yukarıdan açılmasına gap boşluğu denir. Diğer bir tarifle gap işlem görmemiş fiyat aralığıdır. Teknikçilerin inanışına göre bu boşluklar sonradan dol... Devamı »

  • 19.09.2013
    12:24

    Benim gibi sonbaharı gayet iyi bekleyen biri olarak bile ''Pes artık'' diyorum. Bu nasıl bir yükseliş şekli? Önceki düşüşleri nasıl ki doğru bulmayıp iki hafta evvel ''Alımlara Hazır Olun'' yazımın içeriğini yazdıysam, şu an yaşanan yükselişi de doğru bulmuyorum! Bankalarda tavan fiyatlar ol... Devamı »

  • 19.09.2013
    00:31

    Bernanke aylık 85 Milyar Dolar'lık tahvil alımı programına aynen devam edeceklerini, alım miktarını azaltmak için daha çok veriye ihtiyaç duyduklarını açıkladı. Parasal genişlemenin ABD işsizlik oranı % 6,5'e ininceye dek süreceğini söyledi. Şu an için işsizlik oranının kabul edilir düzeyde olmadığı... Devamı »

  • 18.09.2013
    09:00

    21:30 civarında da Bernanke'nin açıklamaları başlayacak. Bugün çok kısa yazacağım. Zaten öncesinde fazlası ile bu konuyu işledik. FED'e ve düne ait beklenti yazılarım, endeks tahminlerim geçerlidir. Destek-Direnç Tablosunda önceki gün ve günlerde verdiğim değerler destek ve dirençlerdeki r... Devamı »