ABD Düşük İstihdam Yapınca Herkes Sevindi!

05.08.2013 08:54
  •  A 

     Ne yaman çelişki değil mi? İnsanlar iş bulamamış diye dünya olarak mutlu olup, sevinçten borsalarda ve altında alıma yöneliyoruz! Evet maalesef son dönem böyle oluyor. ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklentilerin uzağında kalınca, DOW ve SP500 endeksi ciddi yükseliş gösterdiler. Aynı şekilde dünya genelinde de yükselişler görüldü. ABD istihdam verisi yetersiz kalınca, FED'in tahvil alımı programını azaltma sürecini öteleyebilir düşüncesi ile bu tepki veriliyor. 

      Ben ise ne olacaksa bir an önce başlasın diye düşünenlerdenim. Çünkü sonuçta ABD verileri düzelmeye devam edecekse ki ben bu düşüncedeyim, nihayetinde tahvil programından çıkış süreci de başlayacaktır. Bu süreci geciktirdikçe aynı sondan kurtulma ihtimalimiz yok. Bu süreç ne kadar hızlı başlarsa, aslında ABD ekonomisi o kadar hızlı düzeliyor demektir. Dünyanın en hızlı ekonomisi düzelmeye başlara, bir süre sonrasında bu durum sırası ile AB gibi diğer gelişmiş ülkeler, Çin ve gelişmekte olan ülkelere de yansıyacaktır. Bu süreç dünya için çok daha iyi ve sağlıklı bir dönem olacaktır. Sadece geçiş sürecinde önce olumsuz yansımaları ama sonrasında tüm borsalar için iyi gelişmeleri görülecektir. Yoksa şuan kötü verilerin iyi yansıması sahte borsa iyiliğidir. Geçici bir dönem için böyle olacak ve devamında yine bozulacak beklentisi, işlem hacimlerinin de düşük kalmasına neden olur. Kısacası ben ne olacaksa olsun diye düşünenlerdenim. 

      Ergenekon Davası'nda Karar Açıklanacak!
      Bugün bizim piyasalarımızı etkileyebilecek çok önemli diğer bir gelişme daha var. O da, Ergenekon Davası sonuçlanacak. Bu nedenle Silivri'ye gitmek isteyenlerle güvenlik güçleri arasında bir sorun yaşanır mı, eğer yaşanırsa bunun boyutu ne olur önemli bir risk olabilir. 

       VİOP İşleme Başlıyor.
       VOP İstanbul'a taşınınca, BIST bünyesinde adı da VİOP olarak değişti. Böylece vadeli işlemeler ve opsiyonlar aynı çatı altında birleştirilmiş oldu. Teminatlandırması da kontrat bazında değil, portföy bazında olacak. Borsa endekslerinin VİOP işlemleri öğle tatili arasına sahip olacak. Altın ve döviz kontratlarında ise, kesintisiz işlemler devam edecek.

       Bu hafta Temmuz enflasyonu açıklanacak. Gelecek rakam sonrasında kur ve faizde ne gibi değişikler olacağını göreceğiz. Ramazan Bayramı nedeniyle kısa bir hafta yaşayacağız. 74.500-75.000 yine önemli bir direnç olacaktır. Okadar tekrarladık ki, eğer bu seviyeler geçilirse teknik olarak nereye gidilebileceğini sanırım hepiniz biliyorsunuzdur.  Umarım hepimiz için iyi bir hafta olur. 
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com


  • 02.08.2013
    09:19

    Herkes iyi, Bir Tek BIST Mi Kötü? ABD verileri iyi gelmeye devam ediyor. Çarşamba günü sürpriz iyi gelen büyüme rakamından sonra, dün işsizlik maaşı başvurusundaki sayıda da düşüş olduğunu görüyoruz. Bugün açıklanacak olan (15:30) ABD tarım dışı istihdam verisinin de iyi gelmesi bekleniyor. K... Devamı »

  • 01.08.2013
    09:15

    ABD Büyümede Beklentiyi Aştı Ama FED Sustu! Kafalar sadece bizde karışık değil, dünya genelinde de benzer durumlar var. Dün ABD 2'nci çeyrek büyümesi için önemli bir düşüş bekleniyordu ama bu beklenti olmadığı gibi, tam tersi oldu. % 1 ve hatta altında kalabilecek bir büyüme gelebilir denirken,... Devamı »

  • 31.07.2013
    09:14

    TCMB başkanı Erdem Başcı, dün açıkladığı enflasyon raporunda 2013 enflasyon hedefi tahminlerini % 5.3'ten % 6.2'ye çektiklerini açıkladı. Böylece % 0.9 yukarı yönlü revize yaşanmış oldu. Ancak yukarı yönlü esnek olan faiz koridoru varken, politika faizine dokunmayı düşünmüyoruz demiş olması biraz il... Devamı »

  • 30.07.2013
    09:00

    Saat 10:00'da açıklanacak enflasyon raporu sonrasında TCMB'nın % 5.3 olan 2013 enflasyon hedefinde bir realizasyona gidip-gitmeyeceği piyasalar için önemli olacaktır. Mayıs cari açık rakamları nedeniyle enflasyonda da ciddi bir artış riski söz konusuydu. Bunun ne denli gerçekleştiğini saat 10:00'da ... Devamı »

  • 29.07.2013
    09:06

    Geçen hafta faiz ve kur risklerini takip etmeliyiz diyorduk. Olası teknik risk ve yukarı ihtimal yerlerini yazmıştık. Dışarıdan negatif ayrışma yaşıyorduk. Bu durum aynen sürüyor. Özel bir durum değişikliği yok. Endeksi teknik takip etmek daha doğru olacak. Destek-Direnç Tablosunda değerleri paylaşı... Devamı »