BIST 74.500'ü Geçebilir Mi?

26.07.2013 09:33
  •  A 

     Değerli Arkadaşlar,
     TCMB faiz kararı sonrası BIST'in realizesi sürüyor. Olası riskleri ve düşüncelerimi zaten önceki yazılarımdan biliyorsunuz. Bugün çok kısaca mevcut teknik görüntüye dikkat çekmek istiyorum.

      BIST kritik bir teknik görünüme sahip. Parabolic'de dün satış sinyali oluştu. Aynı zamanda da orta bollinger desteğinin altına inildi. Bu nedenle endeks için öncelikle 74.650 seviyesinin yukarı kırılması lazım ki, yükselişin devamı gelebilsin. Eğer bu seviye yukarı geçilemezse, gelebilecek ara yükseliş sonrasında yeniden satışları görme riskimiz olur. Biz isterseniz ilk direnç olarak 74.650'nin hemen üstündeki 75.000 diyelim de daha sağlam olsun. Endeks 75.000'i geçebilirse 77.000 seviyesine çıkış yaşanabilir. 77.250 civarı seviyeyi geçebilirse, 79.600 ve 80.300 seviyeleri sonraki hedefler ve teknik dirençler olur. Üstteki bu seviyeleri görebilmek için ilk önce verdiğim 74.650 - 75.000  yakın dirençlerinin geçilmesi lazım. Ben maalesef bunun şimdilik olamayabileceğini ve bu seviyeye yaklaşan yükselişler sonrasında yeniden satışların gelmesinden çekiniyorum.

      Eğer bu korkum gerçekleşmez, BIST sıralı yakın dirençlerini geçer ve devamında da 77.250 civarındaki seviyeyi geçebilirse, bu takdirde daha önce de yazdığım ters omuz baş omuz denen yükseliş formasyonu başlar. 79.600 - 80.300 - 82.218 - 84.867 seviyelerine doğru yükselişin devamının geldiğini görebiliriz.

      ANCAK, eğer endeks yakın dirençlerini yani 74.650-75.000 seviyelerini geçemezse, bu takdirde yeniden satışların arttığına şahit olabiliriz. BIST sırası ile 73.000 - 72.450 - 71.500 -70.400 seviyesine doğru realize yaşar. 70.000 seviyesi ise aşağı kırılırsa, bu takdirde de omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonu başlamış olur. Bu teknik tehlikeli bir realize tekniğidir. BIST'in sırası ile 66.000 - 65.000 - 64.000 seviyelerine doğru hızlı ve panik yaratan bir düşüş yaşanmasına neden olabilir!

      Anlayacağınız teknikler çok kritik. Şu anki görüntüye göre ben olumsuz risklerin en azından yeniden 70.000 riskinin gerçekleşmesini kuvvetli buluyorum. Olumlu olmasını beklerken piyasaların olumsuza dönmesinin en büyük nedeni TCMB'nın yarattığı faiz belirsizliğidir. Eğer bu belirsizlik dünkü beklenti yazımda da anlattığım gibi en kısa zamanda giderilirse, bu korkum tersine döner.

      Ayrıca, FED'in de yeni bir açıklama ile gelecekteki tahvil programından çıkış konusunda daha esnek bir açıklama yapabileceğinden bahsediliyor: Eğer FED böyle bir şey yaparsa, yani parasal genişleme politikasından çıkış tarihinin daha geriye atılabileceğini, ya da 2014 ortasında sona erecek denen tahvil alım programının daha sonraki tarihlere kalabileceği söylenirse, bu açıklama bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için olumlu yansımalar yaptırır.

     Bu vesile ile kısaca DOW'un tekniğine değinmek istiyorum. DOW için 15.560 seviyesine dikkat çekmek istiyorum. DOW  bir - iki gün içinde bu seviyeyi görüp geçebilirse, 15.800' e dorğu yeni rekor denemeleri yapabilir. Ama eğer 15.560 seviyesini bir-iki gün içinde geçemezse, 15.300 seviyesine doğru iniş yapmasının daha kuvvetli bir teknik ihtimal olduğunu öngörüyorum. Biliyorsunuz ben öngörülerimi söylüyorum ama, esas olan verdiğim teknik seviyelerdir. Bu seviyelere göre hangi yöne hamle gelirse, devamının da ona göre sürmesini beklemeniz daha doğru olur. Verdiğim teknik seviyeleri not ediniz.

     Gördüğünüz gibi FED ve TCMB'nın bundan sonraki kararları BIST için çok önemli olacaktır. Ara sıra dikkat çektiğim gibi, tüm beklentiler arada yaşanan gerçekleşmelere göre tamamen değişebilir. İşte bu nedenle karar verenlerin alacakları kararlar ülkelerin sermaye piyasaları için çok önemlidir.

     Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim. 
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com


  • 25.07.2013
    09:12

    Gelişmiş önemli batı borsalarından negatif ayrışmamız sürüyor. ABD borsalarının son dönem rekorlarına ayak uyduramadığımız gibi, Almanya DAX endeksinin yükselişlerinden de olumlu etkilenemedik. Maalesef Mayıs sonrasında kendi elimizle bozduğumuz ayarı yeniden tesis etmekte zorlanıyoruz. Nasıl ki kür... Devamı »

  • 24.07.2013
    09:22

    TCMB dün faiz kararını açıkladı. Belli bir süre öncesinden itibaren faiz koridorunun değil asıl politika faizinin yukarı çekilmesi gerektiğini yazıyordum. TCMB dün açıkladığı faiz kararında politika faizini % 4,5 olarak korudu. Faiz koridorunun üst seviyesini 75 baz puan yukarı çekti. Gecelik borçla... Devamı »

  • 23.07.2013
    14:46

    TCMB haftalık politika faizini % 4,5 olan seviyesinde tuttu. Gecelik borç verme faizini % 7,25 Olarak belirledi. (Önceki % 6,50) Politika faizi % 4,5 olarak korundu ama gecelik borç verme faizini % 6,50'den % 7,25'e yükseltti. Buna göre faizi 75 baz puan yükseltmiş oldu. Piyasa ... Devamı »

  • 23.07.2013
    09:12

    FED'in son açıklamalarından sonra dünyada ciddi borsa yükselişleri yaşanıyor. ABD borsalarında rekorlar yaşanırken biz ise uzun yıllar sonra negattif ayrışmış durumdayız. Bunun, Gezi olayları ve FED'in ilk kararları sonrası ortaya çıkan güven sıkıntısı nedeniyle olduğunu düşünüyorum. Ama bunda TCMB'... Devamı »

  • 22.07.2013
    08:54

    Bunu yarın göreceğiz. En düşük faiz artışı ile kurların ve para çıkışının kontrol altına girmesi tabii ki hepimizin istemesi gereken gelişme olur. Ama düşük faiz artışı piyasaları yatıştırır mı pek emin değilim. Önümüzdeki dönem FED'in geri çekilme süreci başlayacaktır diye düşündüğüm için, piyasala... Devamı »