Not Artınca Beklenti Bitti Mi?

20.05.2013 09:16
  •  A 

     Hemen evet demek doğru olmaz. Çünkü BIST için beklenti sadace Moody's'in not artışı mıdır?  Faizlerin daha da düşmesi ekstra sebep olamaz mı? Ya da S&P'den de gelebilecek bir not artışının olumlu etkisi olmaz mı? Kendini ön plana çıkartmak için çalışan ABD merkezli Agen Jones'tan da bir kaç kademe not artışı alsak! Japon ratingçiler de bizi görmezden gelmeyip, bu sürece katılsalar ne olur? Bu arada Fitch; ''Bu Türkiye'ye daha da fazla yatırım yapılabilir'' diyemez mi? 

      Kısacası benim için yukarıda saydıklarımın hepsi BIST için önem taşır. Ve bunların hepsi de ard arda olabilir. Ama bence en önemlisi, gelişmiş dış dünya borsalarının izleyecek olduğu süreç olacaktır! Dış borsalarda yaşanan yükselişler düzeltme sürecine girerse BIST de aynı süreci yaşar. Ama dışarısı düzeltme yapmazsa, BIST'in yaşayabileceği gevşemeler küçük realizeler olarak kalır. Büyük düzeltme olmayabilir. Zaten sık sık aynı Cuma günü yaşandığı gibi, ciddi seans içi realizeler yaşıyoruz. Ama satıcıları karşılayan alıcılar olduğu için, yaşanan realizeler ciddi düzeltme boyutuna ulaşamıyor. Ama ben hem dış, hem de iç borsalar için nomalde düzeltme olmasını beklediğim gibi, bunun da daha sağlıklı olabilecek bir gelişme olacağını savunuyorum. Bu sayede sonraki rekorlar için ciddi güç toplanmış olur. Yoksa, yükselişi kaçırmış olanlar, düşmeden yükselen borsa hareketine katılamazlar.

     Dolar bazındaki tarihi zirvemiz, 50.841$ X....$ fiyatı = ? karşılığı da, olası realizler için bir seviye olabilir. Şuan bu seviye 50.841X1,84= 93.547. Dolar yükseldikçe yükselen tarihi Dolar bazındaki zirve seviyesi görülür ve yukarı kırılırsa, bu takdirde daha üst endeks rekorlarını beklemek doğru olur. Bu olmadığı takdirde kâr satışlarının düzeltmeye dönmesini beklerim. 

     S&P500 endeksi de ABD endeksleri için önemli. 1.647 seviyesi görülürse satış yönünde bir teknik sinyal oluşur ve ABD endekslerinde de realizeler yoğunlaşabilir. Kısacası iç de, dışta olası realizelerin şartları var. Bunlar yaşanırsa gevşemeler artar. Yoksa bu yükselişler sürmeye devam eder.

      Hepinize iyi haftalar dilerim.
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com


  • 17.05.2013
    09:11

    En son 1992 yılında iki rating kurumundan bu notu almıştık. Nihayet o yıldan beri özlediğimiz not artışı dün gece geldi. Fitch'den sonra ikinci bir kurumdan daha beklenen yatırım yapılabilir notunu Moody's verdi. Moody's Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu bir kademe yükselterek Baa3 yap... Devamı »

  • 16.05.2013
    23:41

    Nihayet beklenen not artışı geldi. Fitch'den sonra ikinci bir kurumdan daha beklenen yatırım yapılabilir notu Moody's'den geldi. Moody's Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu bir kademe yükselterek Baa3 yaptı. Böylece çok önemli olan ikinci bir kurumdan daha not artışı gelmiş oldu. Yıl bi... Devamı »

  • 16.05.2013
    09:21

    TCMB Faiz Kararı 14:00 sonrasında Para Piyasası Kurulu'nun yapacağı faiz açıklaması çok önemli. Piyasada hem koridor, hem de politika faizlerinde yeni indirimler bekleniyor. ABD faizlerinde yükseliş sinyali varken, TCMB faiz indirimi yapar mı göreceğiz! Önemli gelişmiş ülkelerde faizler düşerke... Devamı »

  • 15.05.2013
    09:15

    ABD'den Japonya'ya her yerde rekorlar izliyoruz. BIST de bu görüntülerin içinde payını alıyor. Son iki strateji yazımı ara ara okuyunuz. Dünyanın ve Türkiye'nin yaşadığı yükselişleri daha rahat değerlendirmenize faydası olabilir. Piyasalar yükselmek istiyorsa bahaneleri güncel gerekçeler ola... Devamı »

  • 14.05.2013
    09:12

    ABD faizlerinde son yedi haftanın en yüksek seviyeleri görülüyor. Çok önceki strateji yazılarımda dünya genelindeki altın yorumlarımda, ABD faizleri artmaya başladığı zaman altın fiyatlarında kalıcı düşüşlere şahit olabiliriz uyarıları yaptığımı hatırlarsınız. ABD faizlerinde % 2 seviyelerine ulaşıl... Devamı »