Avrupa Maliye Bakanları Toplanıyor
Gelecek hafta toplanacak olan AB liderler zirvesinden önce, bugün 13:00'te Avrupa maliye bakanları toplanacak. Alınabilecek kararlara, ya da uzlaşmazlıklara göre yansımalarını göreceğiz. Olası en önemli beklenti, kalıcı kurtarma fonunun resmen kabul edilmesi olacaktır.
Suriye Gerilimi Sürüyor
Suriye üzerinden yine bomba gelmeye devam ediyor. Karşılığında hemen fazlasıyle cevap veriliyor. Şimdilik bu görüntüde sorun yok ama, eğer gelen bombalardan birisi yine can kayıplarına neden olursa, bu takdirde gerilim yeniden tırmanır. Böyle bir risk gerçekleşememesi halinde, Suriye gerilimi düşecektir.
Bilanço Dönemi Başlayacak
Bu hafta ABD bilanço dönemi başlıyor. Aynı şekilde Ekim sonu gibi İMKB için de 9 aylık bilanço dönemi başlayacak. Bilançolarındaki kâr görüntüleri sürecek ve kâr artışı devam edecek hisselerde yükseliş hareketlenmelerine şahit olabileceğimiz gibi, ekstra sebeplerle öncesinde yükseliş göstermiş bazı hisselerin de, bilanço verilerinin iyi gelmemesi halinde sert realizelerine şahit olabiliriz. . Bankaların kârları yine iyi gelecektir. diğer şirketler için görmeden çok bir şey diyemiyorum.
Putin 14 Ekim'de Dünya'yı Şaşırtabilir!
Evet bu olabilir. Rus gazetelerindeki iddialara göre, 14 Ekim tarihinde Türkiye'ye gelecek olan Putin'in Türkiye'ye stratejik ortaklık ve iş birliği anlaşması teklif edeceği iddia ediliyor. Hatta haberin detayında, yıllardır Türkiye'yi birliğe alıp-almamaya karar verememiş AB için, Rusya'nın bu teklifi ciddi bir şok etkisi yaratır deniyor.
Doğru çıkar mı göreceğiz. Ama olmaz diyemem. Hatta çok da isabetli bir işbirliği olur. AB'nin karşımıza çıkarttığı engellerin bile aşılmasında ciddi bir faydası olacağını düşünüyorum. Böyle bir gelişmenin aynı zamanda yakın vadeli diğer büyük bir katkısı da, Suriye konusunda olur. Rusya, Türkiye'ye böyle bir teklifte bulunursa Esad rejiminden desteğini çekiyor demektir. Bu da Türkiye-Suriye gerilimini bizim açımızdan düşürecek bir gelişme olur. Sonrası için Türkiye-Rusya ticaretinde büyük ufukların açılmasına katkı sağlar.
Fakat dediğim gibi, bu şimdilik Rus medyasının bir iddiası. Yaşayıp ne denli gerçekçi olabileceğini göreceğiz.
Bugün hisse bazlı yükselişler de olabilir ama genel beklenti, haftaya borsalarda düşüşlerle başlanması beklentisi var. Bu beklentinin haricinde tekniklere baktığımda, her iki yönün olabileceği teknikleri görüyorum. Bu nedenle net bir fikrim yok.
İyi haftalar dilerim.
Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com