İlk anda ödemeleri kısıcı önlemler paketi olmak üzere 6 ay içinde bir çok konuda reform kararları alacağını açıklayan İspanya'nın açıklamaları piyasaların genelinde olumlu karşılanmış görülüyor. Bugün dış piyasalarda tepki yükselişlerinin görülmesini bekliyorum.
İspanya'nın tasarruf önlemleri ve reform paketini açıklamasının ardından Egan Jones rating kurumu tarafından notu CC+'dan CC'ye indirildi. Ayrıca bugün Moodys'in de incelemeleri sona eriyor. Moody's önlemler ve reform paketine göre beklemeye geçer mi, yoksa yine de not indirimi yapar mı göreceğiz. Zaten mevcut notlarının çok bir anlamı kalmadığı için, indirse de çok fazla bir bir etkisini beklemiyorum. Kısmi bir düşüş yaratıp yeniden toparlanmaları görürüz diyorum. Çünkü dünya piyasalarında hem ABD FED, hem de Avrupa ECB tarafından bollaştırılmış ve bollaştırılacak bir likdite var. Faizlerde bir gelir imkanı olmadığı için(Türkiye hariç) paranın borsalara yönelmesi kaçınılmaz oluyor. Borsa dışında diğer bir alan da altın oluyor. Likidite artması ve henüz dünya paralarına güvenin oturmaması nedeniyle altın şimdilik cazibesini korumayı sürüdüyor.
Gündem Kalabalık
Yarın Ak Parti Kongresinde partinin gelecek dönem yapılanması ve Türkiye'nin gelecek planları hakkında hedeflerini göreceğiz.
İspanya'da bugün bankacılık denetim sonuçları çıkacak. Stres testi denen sonuçlar önemli olabilir.
İtalya'da sendikaların grev kararı başlıyor.
AB nezdinde libor soruşturmalarının açıklamaları bekleniyor. Sonuçlara göre bazı bankalara ciddi cezalar gelebilir.
Fransa 2013 bütçe planlarını açıklayacak.
Faizler Düşmeli !
Kim ne derse desin, bir sebep sonuç ilişkisi varsa, enflasyon faizin değil, faiz enflasyonun sebebidir. Faiz düşüşü değil, asıl yetersiz üretim enflasyon yaratır. Gelişmiş ülkelerde neredeyse sıfırlanmış faizlere rağmen neden yüksek enflasyon görülmüyor? Çünkü üretim arzı talepten fazladır da ondan. Bu nedenle üretim arzı artırılmalıdır. Yüksek faizler yatırımları ve dolayısı ile arzı düşürür. İşte bu nedenle ilk anda tetiklenen talebin enflasyon etkisinden kormayıp, üretim yatırımlarının artabilmesi için faizler düşrülmeye devam etmelidir. Tükettiğinden fazlasını üreten bir Türkiye'ye ulaşınca düşük faizlere rağmen enflasyonun düşük kalabileceğini herkes görecektir.
İşte bu nedenle tekrar ediyorum; Faizler düşmelidir. Ayrıca düşen faiz nedeniyle ihracatta kurların rekabet avantajı da sağlanacaktır.
Faiz düşmesi ve not artırımı ilk anda banka hisselerini olumlu etkiler. Ancak not artırımı sonrasında diğer sektör hisselerindeki orta ve uzun vadeli yükselişler banka hisselerinden çok daha fazla olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü faiz indirimleri nedeniyle zaten bankalar diğer sektörün çok üstünde yükseliş ile pozitif bir fark yakalamıştı. Ama diğer sektör hisselerinde aynı şeyi söyleyemeyiz. Bu açığın kapanması lazım. Dünya tüketim talepleri artmaya başlayınca asıl etkisi yine diğer sektör hisselerine olacaktır. Şimdilik gelişmiş ekonomilerdeki tüketim taleplerinin düşmüş olması bu sektör hisselerinde olumsuz yansımaların baş nedenidir.
Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com