AB Yardımlar Konusunda Mutabakat Sağlamış Değil.

08.08.2012 12:29
  •  A 

       Hala Yunanistan ve İspanya'nın finansal sorunları tam olarak çözülmüş değil. Almanya'da Merkel'in partisi CDU, Almanya Yunanistan'a daha fazla yardıma destek vermeyecek şeklinde açıklamada bulundu.

       İspanyol hükümeti de, dayatmaları kabul etmek istemediği için, tam kapsamlı bir yardımı istememeyi düşünüyor. Ancak bu ülkeler bu düşüncede olsalar da, piyasa şartları neler getirecek belli değil. Özellikle Yunanistan konusu ciddi. Ek destekleri bulamadığı takdirde, euro'dan çıkış konusundaki seslerin daha da yükseleceğine şahit olabiliriz. Aslında en başından beri söylediğim gibi, Yunanistan'ın Euro dışında bırakıp, diğer ülkelere tam destek verseler ve bankacılık sektöründe belli bir yıl (2-3 yıl olabilir) mevduat garantisi getirseler bu sorun çözülür. Yoksa, ECB daha da gecikirse piyasalar zorunlu gelişmelere doğru gidecek. Bu en başta, Yunanistan'ın ödeyemiyorum demesi olacaktır. Ya bunları şimdiden kabullenmek lazım, ya da alınması gereken kararlarda mutabakata bir an önce varmak lazım.

       Ancak tabii ki başta Almanya olmak üzere, asıl para verecek olanlar, karşılığında hiç bir taahütün tutulmaması dolayısı ile, bir takım garantiler istemekte haklılar. Şimdiye kadar verilen paralarının üstüne daha da verip, tamamı için şüpheye düşmek istemiyorlar.

       Bu karışıklıkta tekniklere bakınca, hala her iki yöne doğru ihtimalleri görüyorum. Almanya Dak endeksi 6.878 civarı seviyelerin üstünde kalmaya devam etmesi halinde 7.080 civarlarını görebilir. Ortam karışık olmasına rağmen Dax'ın 6.900'lerin üstünde durması bu nedenle ilginç oluyor. Anlaşılan ECB beklentisi halen korunuyor.

       IMKB için de benzer durumlar var. Endeks 63.600'ün altına inmediği takdirde her an için yeniden yukarı tepki verebilir. Bankalar hala yukarı olabilecek tekniklerdeler.

      Tam bir bıçak sırtında olduğumuz için bu görüntüdeyiz. Henüz özellikle AB'de tam olarak ne olacağı belli olmadığı için, hatta benim gibi muhakkak mutabakat sağlanacaktır düşüncesinde olanlar nedeniyle beklentiler bozulmuyor. Yaşanan bu düşüşleri ise kısmi realize olarak görmek lazım. Anlaşılan endeks bazında değil de, gördükçe hisse teknikleri bazında düşünmek daha doğru olabilir.

      Şuan Erzak tamamlamak için bir kıyıya yanaştık. Bu nedenle internet bağlantısı kurabildiğimden hemen bir kaç satır karalamak istedim. Ancak haberleri tam takip edemediğim için çok fazla piyasa gelişmelerine hakim değilim.
      
    Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com


  • 06.08.2012
    19:00

    Arkadaşlar, Biliyorsunuz Cumartesi sabahından beri iki haftalık tatilime başladım. Normalde internetin çekmesi halinde yazılarım ve diğer verileri girişte bir aksaklık yaratmam. Ancak bu hafta tekne ile Bodrum'dan başlayan ege koylarında geziyoruz. İnternet bağlantısını yakalayamıyorum. İlk kez... Devamı »

  • 03.08.2012
    09:34

    Tamam Draghi geçen hafta işler tam kötüye giderken, bir anda açıklamaları ile beklenti yarattığı ve bu beklentiyi anlamasına rağmen düzeltmediği bir gerçektir. Ama hemen belirteyim ki, Draghi'nin geçen hafta yaptığı açıklamalar sonrası yazdığım yazıları yeniden okursanız, aslında Draghi'nin söyledik... Devamı »

  • 02.08.2012
    16:15

    Açıklamaları devam eden AMB Başkanı M.Draghi, yarattığı beklentileri boşa çıkartan açıklamalar yapıyor. Mevcudun tespitlerini yapmaktan öteye gitmeyen açıklamaları nedeniyle tüm borsalarda sert düşüşler yaşanıyor. Faizin düşürülmesinde yönetim konseyinin doğru zaman olmadığına karar vermesi ... Devamı »

  • 02.08.2012
    14:09

    15:30'da Draghi'nin ne diyeceğini hep birlikte göreceğiz. Almanya, Hollanda ve Fillandiya olası yeni tahvil alımlarına ve EFSF'nin banka lisansı almasına karşı olduklarını her fırsatta açıklıyorlar. Endekslerin hareketlerine bakınca, olumlu beklenti daha da artmış gözüküyor. Umalım da beklen... Devamı »

  • 02.08.2012
    09:55

    FED'den 2014 yılı sonuna kadar düşük faiz politikasını sürdürecekleri teyitinden başka bir yenilik duymadık. Ekonominin kötüye gittiği ama şimdilik harekete geçecek bir sebep görmediklerini açıkladılar. Kısacası FED yine gerekirse ben buradayım demenin ötesine geçemedi. Bugün ECB (AMB) kar... Devamı »